Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας (ΣΑΝΚ) διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Από τους Αγεφύρωτους Δρόμους στις Αστικές Συνδέσεις. Προβληματισμοί και Προτάσεις», με αντικείμενο τη συζήτηση γύρω από την περιοχή της λεγόμενης «Πεσμένης Γέφυρας» και το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Καβάλας, την Παρασκευή 19/12, στις 18:00, στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας.
Επτά χρόνια μετά την κατάρρευση της γέφυρας, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, όχι μόνο ως τεχνικό πρόβλημα, αλλά και ως θέμα αστικού οράματος και διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Τα απομεινάρια της έχουν αφεθεί εκεί που ακριβώς κατέρρευσαν και έχουν, κάπως ειρωνικά, μετατραπεί σε ένα άτυπο «μνημείο» — ένα σταθερό φόντο του πιο “γραφικού” αλλά και πιο αμήχανου αστικού τοπίου μας. Η εικόνα αυτή είναι η αντανάκλαση της γενικότερης αδυναμίας μας να διαχειριστούμε κρίσιμες υποδομές και να φροντίσουμε τον δημόσιο χώρο. Ο ΣΑΝΚ θέτει τον προβληματισμό ότι η απλή αποκατάσταση της γέφυρας στην παλιά της μορφή δεν αποτελεί απαραίτητα τη βέλτιστη λύση, ενώ αναδεικνύει τη μοναδική ευκαιρία που δημιουργείται για έναν συνολικό επανασχεδιασμό της περιοχής από το Παλιό Νοσοκομείο έως τις Καμάρες.
Με αφετηρία τη σημασία της ενιαίας παραλιακής διαδρομής κατά μήκος όλης της πόλης και την ανάγκη επανασύνδεσης του ανατολικού μετώπου με τον αστικό ιστό, παρουσιάζονται ιδέες και προτάσεις που αντλούν έμπνευση από διεθνή παραδείγματα επιτυχημένης επανάχρησης εγκαταλελειμμένων υποδομών. Στόχος είναι η ανάδειξη ενός συνεχούς, προσβάσιμου και ζωντανού δημόσιου χώρου, που θα συνδέει το ιστορικό κέντρο, το Καρνάγιο, τα μνημεία και το θαλάσσιο μέτωπο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διατήρηση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Καρνάγιου, καθώς και στη δυνατότητα αξιοποίησης των υπολειμμάτων της γέφυρας και του ευρύτερου τοπίου ως στοιχείων ταυτότητας, περιπάτου και θέασης. Οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν κινούνται στο πεδίο των ιδεών και των προσχεδίων, με στόχο να ανοίξει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για το μέλλον της περιοχής.
Η ημερίδα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αφετηρία σκέψης και προβληματισμού, προτείνοντας μια διαφορετική ανάγνωση της «Πεσμένης Γέφυρας»: όχι ως σύμβολο εγκατάλειψης, αλλά ως ευκαιρία για έναν νέο, ενιαίο και ποιοτικό δημόσιο χώρο στην ανατολική πλευρά της Καβάλας, που έως σήμερα παραμένει σχετικά αποκομμένη.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας
Νίκος Καλαμπαλίκης, Πρόεδρος
Σοφία Κιρτάζογλου, Γ. Γραμματέας













