Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Από το Εξάστερο της Ανατολικής Θράκης στην Κεραμωτή»

Ημέρα:

spot_img

Εκδήλωση του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κεραμωτής «Ο ΝΕΣΤΟΣ»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Αιμοδοτικός – Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κεραμωτής ‘’Ο ΝΕΣΤΟΣ’’, με συμβολικό τίτλο: «Από το Εξάστερο της Ανατολικής Θράκης στην Κεραμωτή», στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια Κεραμωτής (1924-2024), το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 5.15 μ.μ. στην καφετερία του μέλους του Συλλόγου μας, Αντώνη Πρέντζη, επί της παραλιακής οδού (οδός Εξαστέρου) της Κεραμωτής. Παρουσιάσθηκε η τριλογία του Γεώργιο Εμμ. Μάνου, ιστορικά αφηγήματα, που αναφέρονται στις αλησμόνητες Πατρίδες.

Σε μια αίθουσα κατάμεστη από μέλη και φίλους του Συλλόγου και εκπροσώπους φορέων, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου και της Οργανωτικής Επιτροπής «100 χρόνια Κεραμωτή», Μένανδρος Μ. Μαρινάκης, που συντόνισε την εκδήλωση.

Ακολούθως ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου και της Οργανωτικής Επιτροπής, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου, Αδαμάντιος Σ. Κοντοζάκης, διάβασε το βιογραφικό του Συγγραφέα.

Έπειτα, ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Ν.Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης, με λεπτομέρειες αναφέρθηκε στο ιστορικό περίγραμμα, όπου τοποθετείται η πλοκή του περιεχομένου των βιβλίων της τριλογίας και η Γεν. Γραμματέας της Θρακικής Εστίας Ν.Καβάλας, Τέτη Ευστρατίου, με συναίσθημα και λυρισμό ανέδειξε συγκεκριμένα αποσπάσματα των τριών ιστορικών αφηγημάτων:

  • «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι»
  • «Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς»
  • «Η ψυχή τους, όμως, έμεινε πίσω»

Ανάμεσα στις εισηγήσεις των ομιλητών, η Φωτεινή Δημ. Κουμπούλη, πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου μας, διάβασε αποσπάσματα στη θρακική διάλεκτο, όπως αυτούσια αναγράφονται στα βιβλία.

Ο κεντρικός ομιλητής και επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης, συγγραφέας  Γεώργιος Εμμ. Μάνος, έκλεισε την εκδήλωση με μια γλαφυρή σε ύφος και γεμάτη ενσυναίσθηση αναφορά στα γεγονότα της εποχής, όπως εκείνα παρουσιάζονται στα τρία του βιβλία, που τα αισθάνεται σαν παιδιά του και συνόδευσε με συγκινητικά σχόλια το μισάωρο ντοκιμαντέρ-βίντεο, που αποτέλεσε την έκπληξη της βραδιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ τόσων άλλων και:

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη,  Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Τουρισμού, Μανόλης Κων. Ψυχουδάκης, που διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής «100 χρόνια Κεραμωτή», οΠρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κεραμωτής Παναγιώτης Δουκαλιάνος, ο Διοικητής του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (Κ.Α.Α.Υ.) Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Τσιάρας με την σύζυγό του, εκπαιδευτικό Παρθενόπη  Κελτσίδου, ο Υποδιευθυντής του Γυμνασίου Κεραμωτής Δημήτρης Καρδαράς, η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Κεραμωτής Αναστασία Μαρινάκη, η πρώην Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κεραμωτής Μαρία Λαγοπούλου, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ιορδάνης Παπαντίδης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρήστος Καϊντατζόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου Τάνια Σαντιξή-Σταθελοπούλου και η Ταμίας Μαρία Τσακίρη-Ζηνά (ενεργό μέλος του Συλλόγου μας), ο Μιχάλης Μπαρνάμπα Πρόεδρος του Πολιτ. Συλλόγου Μοναστηρακίου «Η Κοίμησης της Θεοτόκου» και η Γεν. Γραμματέας Μενεξιά Μπαντάνη, η Πρόεδρος του Πολιτ. Συλλόγου Χαϊδευτού «Ο Ορφέας» Σταυρούλα Δουκαλιάνου και ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, η Γεν. Γραμματέας της Λέσχης Ποντίων Καβάλας Ελένη Σοφιανίδου, η Χάϊδω Τσιαριγκλή και η Άννα Καραγκιοζίδου, μέλος της Διοίκησης Συλλόγου Εβριτών Καβάλας καθώς και οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου μας: Αλεξία Ανδρεάδου, Γραμματική Ανδρεάδου, Φωτεινή Μαλτεζάκη και Ζωή Σωτ. Σωτηριάδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μένανδρος Μαρινάκης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές, όλους τους παρευρισκόμενους για την προσήλωση και το ενδιαφέρον, με τα οποία παρακολούθησαν την παρουσίαση, υπογράμμισε πως η οπτικοακουστική κάλυψη αποτελεί δαπάνη-προσφορά του Δημάρχου Σάββα Μιχαηλίδη και επεσήμανε πως συντονιστής της ομάδας εργασίας για την ανακατασκευή με μάρμαρο της βρύσης αρτεσιανού νερού μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που θα ομοιάζει με την κεντρική βρύση του Εξαστέρου, είναι ο Αντιδήμαρχος Μανόλης Κων. Ψυχουδάκης.

Επίσης, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να προσκομίσουν μαυρόασπρες φωτογραφίες από τα οικογενειακά τους αρχεία, ιδιαίτερα των χρόνων από 1924 μέχρι 1970, όπου να φαίνονται σημεία της Κεραμωτής και ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει και είναι χορηγοί, μεγάλοι χορηγοί και δωρητές οι:

Γιάννης Αλμπάνης, Νίκος Λιβ. Αφεντούλης, Φίλιππος Αφεντούλης, Γιάννης Δερμετζόγλου, Μόδεστος Καρατσομπανάκης, Αδαμάντιος Κοντοζάκης, Ντανιέλα Μίτεβα, Αρίωνα Παρμενίδη, Αντώνης Πρέντζης, Χρήστος Χατζηγερακούδης, Μανόλης Κων. Ψυχουδάκης, και Ηλίας Σωτ. Σωτηριάδης, ο οποίος και παρέθεσε στους ομιλητές της εκδήλωσης το σχετικό δείπνο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας κλείνει οριστικά τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων για φέτος!»

Σε επιτόπια επίσκεψη που κάναμε την Παρασκευή 19 Απριλίου...

Πυρκαγιά στο γυάλινο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (23/4/2024) στο γυάλινο...

Πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκά Βραβεία Στήριξης της Επιχειρηματικότητας

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Επιχειρήσεων...

Γιορτή για την άνοδο του ΑΟΚ

Γιορτή για την άνοδο του ποδοσφαιρικού τμήματος Α.Ο ΚΑΒΑΛΑ,...

Καταδικάστηκαν οι πρωταίτιοι για τα γεγονότα στα Πετρέλαια

Σε ποινές φυλάκισης 8 έως 14 μηνών με αναστολή...

Απάντηση του Αγγειοχειρουργού του Νοσοκομείου Καβάλας για την μη λειτουργία του αγγειογράφου-στεφανιογράφου

Από τον κ. Αθανάσιο Μασκανάκη, Επιμελητή Β, Αγγειοχειρουργό του Γενικού...

Τζεφ Μπάρον: “Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην” σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη στο Ράδιο Σίτυ

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ  Το πρώτο θεατρικό έργο που...

Συνελήφθησαν 4 άτομα που έκλεβαν μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ

Από το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης διακριβώθηκε η δράση ατόμων...