Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, παράρτημα της μεγάλης Λυκειακής οικογένειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει την τιμή να διοργανώσει στην Καβάλα το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων 26-29/9/2024 με θέμα:
«Γυναίκα και Λύκειο των Ελληνίδων: αναστοχασμός, επαναπροσδιορισμός και νέες προκλήσεις. Η Γυναίκα ως μήτρα παράδοσης, κοινωνικών αλλαγών και αλληλεγγύης στον 21ο αιώνα».
Το Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων, πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας, με διαφορετική θεματολογία και το παρακολουθεί μεγάλος αριθμός μελών όλων των Λυκείων των Ελληνίδων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το Λύκειον των Ελληνίδων είναι ένα γυναικείο σωματείο με μακραίωνη ιστορία και δράση στην προσπάθεια για την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων, τη μελέτη, τη διαφύλαξη της ελληνικής παράδοσης και τη μετάδοσή της από γενιά σε γενιά. Εκτός από το κεντρικό Λύκειον στην Αθήνα λειτουργούν σήμερα 56 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, 14 στο εξωτερικό καθώς και 3 στην Κύπρο.
Η επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής εκπορεύεται από τους καταστατικούς σκοπούς του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο, πέραν της διατήρησης της παράδοσης και των εθίμων, ως αποστολή έχει την πολύπλευρη στήριξη της γυναίκας, την ηθική εξύψωσή της, τη συμπαράσταση της μητέρας και του παιδιού, την προαγωγή της ισότητας και ισοτιμίας των φύλων, του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ταυτόχρονα, όμως, η θεματική αντανακλά και πηγάζει από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τη θέση της γυναίκας σε αυτή, τη διαχρονική προσφορά της στο Λύκειο των Ελληνίδων αλλά και το πώς ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την οικονομική και κοινωνική κρίση που γεννά συχνά ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία με θύμα κυρίως τις γυναίκες.
Στόχος, λοιπόν, του Συνεδρίου, είναι να αποτελέσει μία πλατφόρμα έκφρασης που θα δώσει τη δυνατότητα σε διαφορετικές ‘φωνές’ να διατυπώσουν με παρρησία τις ιδέες τους και να αναστοχαστούν τη θέση της γυναίκας στο παρελθόν, να αναδείξουν τον σύγχρονο πολυδιάστατο ρόλο της στον πολιτισμό, την παράδοση, την κοινωνία, την οικονομία, την εργασία και την οικογένεια και να φωτίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 26/9 στο ξενοδοχείο LUCY όπου θα γίνει το καλωσόρισμα συνέδρων από την κα Μαρίνα Φιλιππίδου, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, η κήρυξη Εναρξης του Συνεδρίου από την κα Μαρία Παπαμάρκου, Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων (Κεντρικό), και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η Μουσική εκδήλωση “ΓΥΝΑΙΚΑ – Πηγή Χαράς και Αισιοδοξίας, Θύμα Βασανισμού, Σύμβολο Θυσίας και Δύναμης, Μήτρα Έρωτα και Αγάπης” με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “Voci ContraTempo”.
Όλες οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν την Παρασκευή στις 27/9 στο ξενοδοχείο LUCY, με εκλεκτούς και εξαιρετικούς ομιλητές που μας τιμούν με την παρουσία τους και είναι χωρισμένες σε 4 θεματικές ενότητες:
Α΄ Θεματική Ενότητα
Α) Γλώσσα, Πολιτισμός, Τέχνη, Λαογραφία, Παράδοση και Γυναίκα
Συντονίστρια: Ευθυμία Πεντέρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Παιδαγωγικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.).
1. “Γλωσσικός σεξισμός ή όταν η γλώσσα κάνει διακρίσεις”,
Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δ.Π.Θ. και Επισκέπτρια Καθηγήτρια University of Chicago, τ. Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ.Π.Θ.
2. «Γυναίκες και λαϊκή θρησκευτικότητα: από τον παραδοσιακό στον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό»,
Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ.
3. «Πώς είδαν οι ξένοι ζωγράφοι τις Ελληνίδες της Επανάστασης», Άγγελος Παληκίδης, Αναπλ. Καθηγητής Διδακτικής της Ιστορίας Δ.Π.Θ.
4. «Μια πανσέληνος στην πιατοθήκη: όψεις της γυναικείας ποίησης στον 21ο αιώνα»,
Χάρης Μιχαλόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ.
5. “Η βασίλισσα της ομορφιάς” του Martin McDonagh. Γυναικείοι ρόλοι και στερεότυπα ως καμβάς – πρόταση για δραματοθεραπευτική επεξεργασία»,
Πολυάννα Καραντζή, ΕΕΔΙΠ Αγγλικής Φιλολογίας Σ.Ν.Δ. Π.Ν., Θεατρολόγος, Δραματοθεραπεύτρια.
Β΄ Θεματική Ενότητα
Β)Σύγχρονες πολιτικές για την ισότητα, Γυναίκα στη Πολιτική και στην Οικονομία και πολιτικές για τη γυναίκα.
Συντονίστρια: Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης(Δ.Π.Θ.) και Επισκέπτρια Καθηγήτρια University of Chicago, τ. Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δ.Π.Θ.
6. “Η σημερινή θέση της γυναίκας στην πολιτική: Πως και πόσο επηρέασε η τοποθέτηση γυναικών σε θέσεις εξουσίας την κοινωνία”, Αικατερίνη Παπακώστα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
7. “Η ανισότητα μεταξύ των γυναικών τροχοπέδη στην ισότητα της γυναίκας: τι θα έλεγε σήμερα η Καλλιρρόη Παρρέν για τις πολλαπλές διακρίσεις;”,
Κατερίνα Δασκαλάκη, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Γενική Γραμματέας του Λυκείου των Ελληνίδων (Κεντρικό).
8. «Γυναικείο επιχειρείν και παράδοση. Η συμβολή των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών στην τοπική ανάπτυξη μέσα από τη διατήρηση τοπικών διατροφικών παραδόσεων»,
Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας (Λαϊκή Τέχνη) Δ.Π.Θ.
9. “Πολιτικές της Ε.Ε. για την ισότητα των γυναικών με ιδιαίτερη έμφαση στην προάσπιση της ισότητας στα πλαίσια των δεκαεπτά (17) στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.”
Δρ. Γεωργία Χιόνη, Δικηγόρος Παρ’ ΑρείωΠάγω, Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας και εντεταλμένη διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
10. «Το θεσμικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας»,
Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής, (βιντεοπαρουσίαση).
Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων στην Καβάλα
Ημέρα: