Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαθητές του 6ου γυμνασίου διδάχτηκαν χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Σεμινάρια χορού σε 150 μαθητές της πρώτης και της δευτέρας τάξης του 6ου γυμνασίου Καβάλας παρέδωσαν την Πέμπτη (26/4) οι χοροδιδάσκαλοι του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, Χρόνης Ιωαννίδης και Άννα Βασιλειάδου.

Στο πλαίσιο της 29ης Απριλίου, που έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα χορού, η οποία καθιερώθηκε από το διεθνές συμβούλιο χορού της UNESCO το 1982, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από έναν χορό από τις περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, του Πόντου και των νησιών.

Μ. Φιλιππίδου: «Ο χορός είναι η κίνηση του σώματος και της ψυχής, είναι φάρμακο, θεραπεύει την ψυχή και μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι θείο δώρο…»

Δηλώσεις στον «Ενήμερο» έκανε για το θέμα η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, Μαρίνα Φιλιππίδου, η οποία σημείωσε: «Γιορτάζουν όλοι οι χορευτές του κόσμου, γιατί ο χορός από την αρχαιότητα ακόμη ήταν και είναι ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει τα συναισθήματά του, να συγκινήσει, να βγει από την εσωστρέφειά του, να έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Ο χορός είναι η κίνηση του σώματος και της ψυχής, είναι φάρμακο, θεραπεύει την ψυχή και μάλιστα οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι θείο δώρο για να ξεχνιούνται οι άνθρωποι από τις θλίψεις. Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα ο χορός εξελίχθηκε, ανάλογα με τις συνθήκες και τις αντιλήψεις κάθε περιοχής».

«Για εμάς είναι ιερό καθήκον και μεγάλη χαρά να μπορέσουν τα παιδιά να δουν τον πλούτο της ιστορίας μας, τις φορεσιές και τους χορούς μας…»

 «Ως Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας που τιμάμε την παράδοσή, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμά μας, θέλαμε να γιορτάσουμε αυτήν την ημέρα και να προσπαθήσουμε να δώσουμε τη χαρά και τη ζωντάνια που πρέπει να έχουμε για τους ελληνικούς χορούς στα νέα παιδιά. Έτσι 150 μαθητές από το 6ο γυμνάσιο βρέθηκαν στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων. Λαός που δεν τιμά και δεν γνωρίζει την ιστορία και την παράδοσή του δεν έχει μέλλον, άρα για εμάς είναι ιερό καθήκον και μεγάλη χαρά να μπορέσουν τα παιδιά να δουν τον πλούτο της ιστορίας μας, τις φορεσιές και τους χορούς μας και να τους μάθουν κιόλας. Οι δυο χοροδιδάσκαλοί μας, ο Χρόνης Ιωαννίδης και η Άννα Βασιλειάδου, δίδαξαν στα παιδιά από έναν χορό από Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Πόντο και τα νησιά. Έδειξαν επίσης και τις δυο χαρακτηριστικές φορεσιές του τόπου μας, μια από τη Θάσο και μια από τη Νικήσιανη Παγγαίου», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις της η Μαρίνα Φιλιππίδου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...