Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη «Κωνσταντινούπολη»

Ημέρα:

spot_img

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA παρουσιάζει στην Οικία Μοχάμετ Άλι στην Καβάλα την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη” σε επιμέλεια Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, στην Gallery Genesis, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές, ενώ η Καβάλα είναι ο επόμενος σταθμός στο ταξίδι της μεταφοράς της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη νέα θεματική ενότητα, ο Ανδρέας Γεωργιάδης επιχειρεί μια εικαστική καταβύθιση στην ιστορική τοπιογραφία της Κωνσταντινούπολης, έναν περίπατο στο χώρο και το χρόνο, καταγράφοντας με λεπτομέρεια σημεία γνωστά ή άγνωστα, που τον συγκίνησαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του εκεί, και τα οποία συνθέτουν ένα συναισθηματικό πορτρέτο της Πόλης.

Μετά τη Βενετία και την Αλεξάνδρεια, ο ζωγράφος μάς ταξιδεύει σε μια ακόμη εμβληματική πόλη, την Κωνσταντινούπολη, επιλέγοντας αυτή τη φορά να εμπνευστεί από την ίδια την Ιστορία και αποτυπόνωντας μόνο τα σημεία εκείνα που σώθηκαν από τη φθορά του χρόνου και υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκεί.

Η περιήγηση ξεκινά το 220 μ.Χ. με την εμβληματική Στήλη των Γότθων (που είναι και το παλαιότερο σωζόμενο μνημείο της πόλης) και φθάνει έως το 1920 με τη “νέα” γέφυρα του Γαλατά, ξεδιπλώνοντας 1700 χρόνια Ιστορίας με εικόνες από τη Στήλη του Κωνσταντίνου, το υδραγωγείο του Ουάλη, τη βασιλική Κινστέρνα, τη Μονή Αγ. Ιωάννη Στουδίου, την Αγία Σοφία, την Παναγία Μουχλιώτισσα, τον Πύργο του Λέανδρου, το Ναό του Σωτήρος, το ανάκτορο του Βουκολέοντος, τη Μονή Παντοκράτορα, τον πύργο του Γαλατά, το κάστρο του βόσπορου, το τέμενος Σουλεϊμάνιγιε, την αγορά των μπαχαρικών, το μεγάλο χάνι της Βαλιντέ, την κρήνη του Μεχμέτ Εμίν Αγά, το Ορτάκιοι, τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τα σκαλοπάτια του Camondo, τη μεγάλη οδό του Πέραν κ.ά.

Τα έργα της ενότητας, όλα μελάνια σε χειροποίητο χαρτί αποτελούν μια υποκειμενική συναισθηματική καταγραφή της σχέσης του ζωγράφου με την Πόλη, με ζωγραφική πυκνότητα αλλά και χρωματική ενάργεια, ποτισμένη από την Ιστορία και διάστικτη από πολλαπλές αναγνώσεις.

Η έκθεση συμπληρώνεται από 64σέλιδο δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά και αγγλικά) που εκδίδεται από τη Μικρή Άρκτο και κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

ekthesiΗ επιμελήτρια της έκθεσης, Φανή – Μαρία Τσιγκάκου μεταξύ άλλων σημειώνει:

“…Ο Ανδρέας Γεωργιάδης προσεγγίζει τα θέματα του με νηφάλιο συναίσθημα, δίχως συναισθηματισμούς. Και στις γενικές Απόψεις αποφεύγει τις παγίδες της γραφικότητας. Οι εικόνες του από τη Γέφυρα και τα Σκαλάκια του Γαλατά, την Αγορά των Μπαχαρικών –προσφιλείς απεικονίσεις ταξιδιωτικών οδηγών– δεν έχουν σχέση με τις στερεότυπες τουριστικές παραστάσεις, αλλά είναι εικόνες  που σφύζουν από ζωή και πολλαπλασιάζουν τη φαντασία του θεατή.

Η έκθεση μάς προσκαλεί σε μία μαγική περιπλάνηση στην Πόλη των Πόλεων, που μας συναρπάζει, μας συγκινεί και προκαλεί την ελληνική μας αυτογνωσία….”

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Ζει και εργάζεται στον Υμηττό. Έχει πραγματοποιήσει εννέα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Λονδίνο, Κάιρο, Αλεξάνδρεια κ.α.), αποσπώντας σημαντικές τιμητικές διακρίσεις ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε αξιόλογες δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές. Έχει φιλοτεχνήσει επίσης βιβλία και δίσκους. Ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα της Μικρής Άρκτου.

Εγκαίνια: Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, 19.30 μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου  – 23 Απριλίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή 10:00 – 14:30, Δευτέρα – Τρίτη κλειστά

Οικία Μοχάμετ Άλι: Πλατεία Μεχμέτ Αλή, Παναγία, Καβάλα, Τηλ: 2510 620154-5 , 2510 620515

www.moha.center  |  www.ageorgiadis.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...