Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Blue Cosmopolis: Εργαστήριο δημιουργίας fanzine με θέμα τη θάλασσα

Ημέρα:

spot_img

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μυτιληναίου

Την Δευτέρα το απόγευμα – παράλληλα με τον καύσωνα- πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο δημιουργίας fanzine με θέμα τη θάλασσα, στο πλαίσιο του Blue Cosmopolis.

The Athens Zine Bibliotheque

Η «Τhe Athens Zine Bibliotheque» ξεκίνησε την ιστορία της όταν επιλέχθηκε, ως μία από τις έντεκα προτάσεις, να συμμετάσχει στον 2ο κύκλο της πρωτοβουλίας “Ίχνη Εμπορίου”, που πραγματοποιήθηκε στην Στοά Εμπόρων στο Σύνταγμα, το διάστημα 1 Δεκεμβρίου 2014 – 15 Ιουνίου 2015. Δημιουργήθηκε λοιπόν, τον Νοέμβριο του 2014, από την ομάδα These Are A Few Of Our Favorite Things, δηλαδή την Παναγιώτα Θεοφιλάτου, αρχιτέκτονα και τον Τάσο Παπαϊωάννου, γραφίστα.

Η βιβλιοθήκη αριθμεί περίπου 750 διαφορετικούς και ποικίλης θεματολογίας τίτλους από zines, αυτο-εκδόσεις και εκδόσεις από μικρούς ανεξάρτητους εκδότες (εικονογράφησης, πολιτικά, μουσικά, γραφιστικά, καλλιτεχνικά κ.ά.) από όλον τον κόσμο, καθώς και περίπου 150 σχετικά περιοδικά και βιβλία. Την Δευτέρα, είχαν φέρει 400 δείγματα για το κοινό, τα οποία εξέθεταν στο Φάρο της Καβάλας.

Τα fanzines

Η λέξη «fanzine» προέρχεται από τις λέξεις ‘fan’ (‘φανατικός θαυμαστής’) και ‘magazine’ (‘περιοδικό’).  Είναι είδος εντύπου, συνήθως με τη μορφή μικρού περιοδικού. Οι διάφορες έρευνες που αναζητούν τις ρίζες των fanzines, συχνά επισημαίνουν το ρόλο των φανατικών θαυμαστών των αμερικάνικων περιοδικών επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του ’20.

Για το εργαστήριο της Δευτέρας, η ομάδα παρείχε διάφορα υλικά, καλή διάθεση και πολλή ενέργεια, ώστε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν “fanzines” πρωτότυπα και με φαντασία. Βασικό μέλημά τους ήταν να περάσουν καλά οι συμμετέχοντες, να το ευχαριστηθούν και μελλοντικά ίσως και να το κάνουν συνήθεια. Στο τέλος, οι ατομικές δημιουργίες συνέθεσαν ένα ομαδικό “zine” το οποίο θα προστεθεί στο αρχείο της βιβλιοθήκης αλλά θα διανεμηθεί και στους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τον κο Τάσο, τα zines μπορούν να γίνουν από οτιδήποτε, να έχουν οποιαδήποτε θεματολογία, περιεχόμενο και μορφή. Είναι μορφή έκφρασης. Βέβαια δεν εκδίδονται σε πολυπληθή αντίγραφα για αυτό και τα συλλέγουν.

Επόμενη στάση της ομάδας είναι η Σίκινος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...