Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το πολυπολιτισμικό στοιχείο του Cosmopolis Festival διασκορπισμένο σε κάθε γωνιά της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Μετά την εναρκτήρια τελετή της ενότητας ΄΄CosmoWorld -Χρώματα, μουσικές, χοροί, τέχνες, γεύσεις και παραδόσεις από όλα τα μέρη του κόσμου’’ και τη συναυλία του ελληνικού μουσικού συγκροτήματος KOLIDA BABO στην πλατεία Ελευθερίας, το κυρίως «μουσικό» μενού των CosmoConcerts περιελάμβανε χθες, Πέμπτη 27 Αυγούστου 2021, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων συναυλίες σε διάφορα σημεία της πόλη,  σε ένα μαγικό και πολύχρωμο ταξίδι στις μουσικές του κόσμου και όχι μόνο.

CosmoConcerts

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας, οι «Alias», ένα συγκρότημα που «τρέφει» ιδιαίτερη αγάπη στις διασκευές παλιών μπλουζ κομματιών, κλασσικών rock και rock n roll επιτυχίων των περασμένων δεκαετιών, «άφησαν» στο κοινό μια αίσθηση γλύκας κι αναπόλησης των ρομαντικών εκείνων χρόνων της αθωότητας που βίωναν οι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους μουσικής – από τον Muddy Waters και την Essie Smith έως και τον Elvis, τους Doors, τους Beatles κα.

Ιδιαίτερα δημιουργικό «ιταλικό» άνεμο, έφεραν στη δράση CosmoConcerts, το  βράδυ της ίδιας ημέρας, στις Καμάρες, οι πολύ-οργανίστες – μουσικοί ΄΄Casentuli΄΄ οι οποίοι μετέδωσαν, επί σκηνής, ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιελάμβανε μουσική, τραγούδια και χορούς της Σικελίας καθώς και μελωδίες από διάφορες εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητας.

Ο «κύκλος» των συναυλιών της πρώτης μέρας το CosmoWorld, έκλεισε με τη «μουσική» σύμπραξη  του επταμελούς μουσικού σχήματος «Roots Evolution» που συνόδεψε τον Blend Mishkin, στον Δημοτικό Κήπο, σε μια προσπάθεια δημιουργικής αποδόμησης και επαναπροσδιορισμού της μουσικής του Blend με κύριο άξονα το dub ως διαδικασία “live remixing”, δημιουργώντας μια χορευτική αλλά και spiritual συγχρόνως ατμόσφαιρα.

CosmoHub

 Στο πλαίσιο της ενότητας CosmoHub, η Araceli Tzigane από την Ισπανία, μίλησε από καρδιάς σε νέους καλλιτέχνες, από την περιοχή μας για τα όνειρα και της ανησυχίες τους, δίνοντας τους tips για την καλύτερη διαχείριση του μουσικού τους προφίλ!

 Cosmoradio

 Πολύ επιτυχημένη για ακόμα ένα απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας η δράση CosmoYouth Radio, μια πρωτοβουλία της «Action Team»,  δίνοντας μια  νέα και ξεχωριστή  πνοή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με την μετάδοση «uplifting» μουσικής από γνωστούς και ιδιαίτερα αγαπητούς μουσικούς παραγωγούς της πόλης.

 Τέχνη

 Ιδιαίτερο χρώμα θα δίνουν καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και οι δράσεις που αφορούν στη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων ( έργα χαρακτικής – μεταξοτυπίας – ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής) από του μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ, με ειδικότητα  στην γραφιστική του τομέα των εφαρμοσμένων τεχνών, κάθε απόγευμα στις 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Την ίδια ώρα, στις Καμάρες, στο πλαίσιο ανάδειξης των Τεχνών, ένας «Πολυφωνικός Καμβάς» ( νήματα, υφάσματα, εικόνες και νότες)  η ArtAttack, δημιούργησε ρούχα  που χαρακτηρίζονται από έντονες, υπερβολικές γραμμές και είναι ζωγραφισμένα και κατασκευασμένα στο χέρι από τους δημιουργούς εκφράζουν την πολυφωνία και πολυπολιτισμικές κουλτούρες διαφόρων χωρών.

Στο ίδιο «έντεχνο» πλαίσιο το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της σχολής εφαρμοσμένων τεχνών του ΕΑΠ, προσφέρουν στους επισκέπτες  του Δημοτικού Κήπου  στις 20:00 μια εμπειρία «φωτός» οι οποίες τον οδηγούν να  ανακαλύψει, να διαβάσει και να φωτογραφίσει επιγραφές ΝΕΟΝ και τις  λέξεις «Κόσμος» και «Φως» σε διάφορες γλώσσες και γραφές. Στόχος να αναδύεται από τις λέξεις η ιδέα της πολυπολιτισμικότητας και της συνύπαρξης όλων μας στον κόσμο και στο φως.

Εκθέσεις

  Από τις 26 έως τις 29 Αυγούστου 2021 στις 19:00 η Μεγάλη Λέσχη φιλοξενεί πλήθος εκθέσεων, μεταξύ των οποίων  τις «Νέες Οπτικές» – 16 Νέων Εικαστικών Καλλιτεχνών, «Πίνακες της Αναγεννησιακής και Κλασσικής Περιόδου» του Αναστάσιου Καραπαπάζογλου, τις «Αντιθέσεις υφών και χρωμάτων» του Στέφανου Σιμιτσή,  και το «Καλά Κρυμμένο Μυστικό» της Ροδούλας Ανδρεάδου.

Στον χώρο του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, να επισκεφθεί στις 19:00 εκδηλώσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας, οι οποίες πραγματοποιούνται στo πλαίσιo της Εβδομάδας Φωτογραφίας που διοργανώνει ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας με την χρηματοδότηση και την Αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η  φωτογραφική « σύμπραξη»  του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας (ΦΟΚ), βάσει της οποίας παρουσιάζεται η συλλογική και συμμετοχική έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη μητέρα.

Θερινός Κινηματογράφος

Στο πλαίσιο της προβολής ταινιών το κοινό του CosmoWorld έχει την ευκαιρία να απολαύσει πλήθος κλασσικών και σύγχρονων ταινιών από τις φιλοξενούμενες χώρες  στον ιδιαίτερο χώρο του ΄΄Ζέφυρου’’ με προβολές ταινιών, σύγχρονων και κλασσικών. Πιο συγκεκριμένα, χθες, Πέμπτη 26 Αυγούστου, τιμώμενη χώρα ήταν η Ιταλία και η ταινία “Ο Γατόπαρδος / Il Gattopardo»

CosmoLights

 Πιστοί στο θέαμα του «κοσμοπολίτικου φωτός» οι φίλοι του projection mapping,  όπου για τέσσερις μέρες στην όψη της Δημοτικής Καπναποθήκης, λίγο μετά τις 21:00 δημιουργικοί σχεδιαστές projection mapping από όλο τον κόσμο καλούνται να λάβουν μέρος στο 2ο διεθνή διαγωνισμό CosmoLights προκειμένου να συνδέσουν την ιστορία και τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας με ένα μοναδικό θέαμα. Οι καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους σε μια από τις πιο παραδοσιακές και σημαντικές τοποθεσίες της πόλης και να διεκδικήσουν ένα από τα τρία βραβεία του διαγωνισμού.

CosmoTastes

 Τέλος, καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο περίπτερο στις Καμάρες λίγο πριν τις 22:00  λειτουργεί το CosmoΒar του Φεστιβάλ, με την παρουσίαση  πολυπολιτισμικών γεύσεων  ως ιδιαίτερο σημείο του πολιτισμού των φιλοξενούμενων χωρών(Ιταλία, Πολωνία, Αργεντινή και Ισπανία).

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...