Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«ΣΩΣΕ ΜΕ»: Μια ιστορία ενοχής, εκδίκησης και λύτρωσης

Ημέρα:

spot_img

Σχολιάζει ο Παύλος Λεμοντζής

Πρεμιέρα την Κυριακή του Πάσχα έκανε η σειρά «Σώσε με» και θα προβάλλεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 22:00, στον ΑΝΤ1.

Η σειρά είναι βασισμένη στο συγκλονιστικό, ομότιτλο best seller μυθιστόρημα του επιτυχημένου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας Δημήτρη Σίμου.

Τοποθετώντας την ιστορία του ο συγγραφέας στο θρακικό τοπίο, στα Πομακοχώρια, στο μικρό χωριό Κρυφό, μεταφέρει το κλειστοφοβικό κλίμα που διαμορφώνει τις σχέσεις των κατοίκων και συντηρεί τα μυστικά τους. Στο φόντο των αποτρόπαιων δολοφονιών, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ιστορίας, τις οποίες θα αναλάβει να εξιχνιάσει η αστυνόμος Δέσποινα Λουκίδη, νιώθεις πως ανατέμνονται από τον συγγραφέα νοοτροπίες, αναστολές, κρυμμένες ενοχές, που δένουν μεταξύ τους τα στοιχεία, όπως αυτά ανακύπτουν σιγά σιγά. Έτσι, αποδεικνύεται πως σε μια καλή αστυνομική ιστορία δεν είναι μόνο το αίμα που ρέει άφθονο (αυτή είναι η εύκολη γραφή) αλλά οι σκέψεις των ανθρώπων, κρυφές και καταστροφικές.

Με γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε Θράκη και Αθήνα, το «ΣΩΣΕ ΜΕ» αποτελεί μια παραγωγή υψηλής κινηματογραφικής ποιότητας, με εντυπωσιακές εικόνες από την περιοχή της Κομοτηνής, ενός τόπου που χρωματίζεται από τη συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Οι εύθραυστες ισορροπίες της τοπικής κοινωνίας δοκιμάζονται από μια σειρά εγκλημάτων και εξαφανίσεων, που ξυπνούν φαντάσματα του παρελθόντος.

Στο «ΣΩΣΕ ΜΕ» οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, οι αποκαλύψεις συνεχείς και η λύτρωση γράφεται με τον πιο ανατρεπτικό επίλογο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση της σειράς

Μια μοναχική καλλιτέχνις ξυλογλυπτικής, η Νικόλ Πομάνου (Δανάη Σκιάδη), επιστρέφει στο χωριό της στην Κομοτηνή, για να συναντήσει την οικογένειά της στο μνημόσυνο του πατέρα της. Την επόμενη μέρα της άφιξής της, η μικρότερη αδελφή της, η Άλκηστη, εξαφανίζεται.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά η αστυνόμος Δέσποινα Λουκίδη (Έλενα Μαυρίδου) φτάνει στην Κομοτηνή για να αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας. Η σορός της ανακαλύπτεται στο Εθνικό Πάρκο Θράκης. Από το θύμα έχουν αφαιρεθεί τα μάτια. Και αυτό είναι μόνο η αρχή…

Με φόντο την ελληνική επαρχία, με δυνατή πλοκή, συνταρακτικές ερμηνείες, γρήγορη σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική, το ψυχολογικό θρίλερ του Πιέρρου Ανδρακάκου κόβει την ανάσα και παρασύρει τους πρωταγωνιστές του σε έναν συναισθηματικό ανεμοστρόβιλο πάθους και κάθαρσης.

Είδαμε την Κυριακή του Πάσχα το πρώτο επεισόδιο και εντυπωσιαστήκαμε. Εξαιρετικά κινηματογραφικά κάδρα, γρήγοροι ρυθμοί, πειστικές ερμηνείες, ενδιαφέρουσα διανομή κύριων ρόλων σε ηθοποιούς που γνωρίσαμε, κυρίως, μέσα από το θέατρο. Εκπλήξεις ευχάριστες οι εμφανίσεις Σαλονικιών ηθοποιών, όπως ο Μιχάλης Συριόπουλος, ο Στάθης Μαυρόπουλος, ο Κωσταντίνος Χατζησάββας και άλλων, στους επί μέρους.

Οι επιλογές, βεβαίως, της Έλενας Μαυρίδου στον ρόλο της αστυνόμου Δέσποινας Λουκίδη, της Δανάης Σκιάδη ως Νικόλ Πομάνου, καλλιτέχνιδας ξυλογλυπτικής, όσο και της Βαγγελιώς Ανδρεαδάκη στον ρόλο μιας αινιγματικής μητέρας, ενισχύουν τα κίνητρα για υψηλή τηλεθέαση.

Αντιλαμβάνομαι, ως υποψιασμένος θεατής, ότι πρόκειται για μια κατ’ εξοχήν γυναικεία υπόθεση, με προεξάρχοντα χαρακτήρα αυτόν της Νικόλ Πομάνου. Το γεγονός πως η πλοκή εστιάζει στη γυναικεία ψυχολογία και τη συνακόλουθη συμπεριφορά δε θα πρέπει να μείνει ασχολίαστο. Η μητέρα, οι τρεις αδελφές, η γυναίκα αστυνόμος, όλες κινούνται στο όριο ανάμεσα στις στερεότυπες αντιλήψεις και στη δυνάμει αναίρεσή τους. Αντισυμβατικές συμπεριφορές δίπλα σε φαινομενικά προσαρμοσμένες στις επιταγές μιας κλειστής κοινωνίας.

Οι γυναίκες – ηρωίδες του Σίμου ξέρουν περισσότερα από όσα λένε, η σκέψη τους (διαφαινόμενη εμμέσως από τη συγγραφική υπαινικτικότητα) ακολουθεί ταραγμένη πορεία, παρά την επιφανειακή, συχνά, αταραξία. Μια αδιόρατη ανησυχία καταλαμβάνει τον θεατή , καθώς παρακολουθεί τις συναντήσεις των αδελφών, της μητέρας και της ανιψιάς (τρεις γενιές γυναικών) και μια υποψία ενοχής διαφαίνεται στις ματιές τους και στις μυστηριώδεις εκφράσεις τους .

Στο πρώτο επεισόδιο, άκρως υπαινικτικό, δεσπόζουν: η cool φιγούρα της αστυνόμου Δέσποινας Λουκίδη, που υποδύεται φυσικότατα η χαρισματική Έλενα Μαυρίδου, τα εικαστικά πλάνα από την ακριτική περιοχή της Θράκης, οι ρεαλιστικές σκηνές του Πιέρρου Ανδρακάκου – δάνεια από τον Κρόνενμπεργκ (Crach) ή τον Ντε Πάλμα (Διχασμένο κορμί) – μια ακρούλα από ένα μπερδεμένο κουβάρι, που στο ξετύλιγμά του θα κρατήσει σε αγωνία θεατές, πολύ ή λιγότερο φίλων αστυνομικών περιπετειών. Αρκεί να ολοκληρωθεί η σειρά σύμφωνα με το βιβλίο και να μην ξεχειλώσει, όπως συνηθίζεται σε ελληνικά σήριαλ που ξεκινούν με ενδιαφέρουν και στην πορεία πλατειάζουν ασύστολα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Πιέρρος Ανδρακάκος
Σενάριο: Δημήτρης Σίμος, Πιέρρος Ανδρακάκος, Βαγγέλης Νάσης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Κασβίκης
Εκτέλεση παραγωγής: ΑΝΤΕΝΝΑ STUDIOS
Πρωταγωνιστούν: Δανάη Σκιάδη, Έλενα Μαυρίδου

Επίσης πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ιωάννα Ασημακοπούλου, Νίκος Γεωργάκης, Μαρία Γεωργιάδου, Σύρμω Κεκέ, Έκτορας Λιάτσος, Άννα Μάσχα, Λίλα Μπακλέση, Κώστας Μπιμπής, Παύλος Ορκόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μιχάλης Συριόπουλος.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...