Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στους Φιλίππους «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» – Ξέσπασε ο Γιάννης Βούρος

Ημέρα:

spot_img

Το αριστοτεχνικής δόμησης έργο του Ευριπίδη «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρου Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση –σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, την Τετάρτη 26 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Ένα από τα δημοφιλέστερα κατά την αρχαιότητα έργα, η «Ιφιγένεια εν Ταύροις», δεν έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα την κατέτασσαν με ευκολία στις τραγωδίες. Γραμμένη σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την Αθηναϊκή Δημοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πρόταση ελπίδας και τρυφερής παρηγοριάς από μεριάς του Ευριπίδη. Πρόκειται για ένα έργο αριστοτεχνικής δόμησης γεμάτο λυρισμό, το οποίο στάθηκε σημείο αναφοράς στην μετέπειτα Ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση και τον Διαφωτισμό. Στην δική μας εποχή, που βαρβαρότητες ανάλογες εκείνων της «χώρας των Ταύρων» αρχίζουν να φαίνονται δυστυχώς όλο και λιγότερο μυθικές, η επιστράτευση της ευφυΐας και του ήθους καθώς  και η άρνηση της άλογης βίας που οδηγεί τους κεντρικούς ήρωες στο αίσιο τέλος του έργου, μοιάζουν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

Τι ειπώθηκε στην συνέντευξη Τύπου – Ξέσπασε ο Γιάννης Βούρος

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρής Γκόνης, τόνισε ότι το φεστιβάλ τελικά τα κατάφερε, καθώς οι 26 από τις 31 δράσεις του έγιναν πράξη, ενώ σημείωσε ότι είναι διπλά χαρούμενος για το ότι το Κ.Θ.Β.Ε. κλείνει το φετινό φεστιβάλ, με μια παράσταση που πολλοί περιμένουν.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βούρος τόνισε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια το ρεπερτόριο του Κ.Θ.Β.Ε. αναβαθμίστηκε παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά, καθώς ηθοποιοί και εργαζόμενοι σε αυτό είναι απλήρωτοι για πάνω από 3 μήνες!

Ο κ. Βούρος ανέφερε επίσης ότι ο πολιτισμός υπέστη βαρύ πλήγμα από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, ενώ έκανε λόγο και για απαξίωση του Κ.Θ.Β.Ε. από το κράτος.

«Η εικόνα είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά. Μαζέψαμε ευρώ το ευρώ για να έρθουμε στην Καβάλα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βούρος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο δήμος Καβάλας θα έπρεπε να καλύψει κάποια από τα έξοδα και στην συνέχεια να πάρει πίσω το ποσό από τα έσοδα της παράστασης, η οποία όπως είπε κάνει την διαφορά.

Η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, λέγοντας σχετικά πως το ότι τελικά η παράσταση έγινε είναι ένα μικρό θαύμα!

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Βουρού στον δήμο, ο κ. Γκόνης είπε ότι υπήρξε μια παρεξήγηση κι ότι η δήμαρχος θα έδινε όσα ζητούσε για την κάλυψη των αναγκών της παράστασης, ο κ. Βούρος απάντησε ότι δεν μπορεί κανείς να τον αποκαλεί ανιστόρητο και μάλιστα όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που κατάγεται από την Καβάλα και καταληκτικά ανέφερε ότι η παράσταση ματαιώθηκε αρχικά εξαιτίας των capital controls και για κανέναν άλλο λόγο. Και οι δυο πάντως συμφώνησαν ότι το θέμα πρέπει να κλείσει και να επικεντρωθούν όλοι στην ίδια την παράσταση, για την οποία κάλεσαν το κοινό να την παρακολουθήσει.

Οι συντελεστές της παράστασης – Τιμές εισιτηρίων

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Κίνηση-Χορογραφίες: Σοφία Πάσχου

Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Συνεργάτης συνθέτης-Μουσική διδασκαλία: Νίκος Γαλενιανός

Βοηθοί σκηνοθέτη: Τάσος Αγγελόπουλος, Άννα Μιχελή

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Διανομή με σειρά εμφάνισης:

Αμαλία Μουτούση (Ιφιγένεια)

Χρίστος Στυλιανού (Α΄ Αγγελιοφόρος)

Γιώργος Χρυσοστόμου (Ορέστης)

Μιχάλης Συριόπουλος (Πυλάδης)

Γιώργος Κολοβός (Θόας)

Αναστάσης Ροϊλός (Β΄ Αγγελιοφόρος)

Άννα Καλαϊτζίδου (Αθηνά)

Και η Χρύσα Ιωαννίδου Άρτεμις (άγαλμα)

Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Παντελής Βασιλόπουλος, Μομώ Βλάχου, Μάνος Γαλανής, Απόλλων Δρικούδης, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Στεφανία Ζώρα, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Μαρία Κωνσταντά, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Αλεξία Σαπρανίδου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Ορέστης Χαλκιάς.

Παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (μπάσο κλαρινέτο), Κώστας Σακαρέλης (όμποε, αγγλικό κόρνο).

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. Κανονικό εισιτήριο: 15 ευρώ,

εκπτωτικό εισιτήριο (φοιτητές, άνω των 65, άνεργοι): 12 ευρώ, συνοδοί Α.Μ.Ε.Α.: 8 ευρώ, τιμή προπώλησης: 12 ευρώ, ομαδικό: 12 ευρώ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...

Επισκέψιμο από τον Μάιο το Αρχαίο θέατρο της Θάσου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοινώνει ότι από 13/5/2024 το...

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....