Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πέντε ιστορικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στην Καβάλα

Ημέρα:

spot_img

Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας, τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, την Κινηματογραφική Λέσχη «Ζέφυρος», τη Θρακική Εστία και τους πολιτιστικούς Συλλόγους ”Κάστρο” Παναγίας και Ποταμουδίων παρουσιάζουν την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις 21.30′ τα ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».

Οι προβολές θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη στον κινηματογράφο «Ζέφυρο» με τις ταινίες «Γεγονότα στη Φώκαια» και οι «Άλλοι» και την δεύτερη μέρα «ο Δικός μου πόλεμος» και «Στην άκρη του Αιγαίου Καστελόριζο», ενώ την Παρασκευή στην Παλιά Μουσική θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η σιωπηλή Σχολή – Μια αναδρομή στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Ο δήμος Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια είναι αρωγός αυτής της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει το ΙΔΙΣΜΕ και το στηρίζει

Το μεσημέρι της Τρίτης (3/7) παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία ήταν παρόντες η γενική γραμματέας του Ιδρύματος και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης στην έδρα των Ελληνικών Σπουδών Ειρήνη Σαρίογλου, η πρόεδρος του νομικού προσώπου ”Κοινωνική Αλληλεγγύη” Μαρία Φραντζεσκάκη, η Ζωή Βυζοβίτη εκ μέρους του Σ.Φ.Γ.Τ. και ο Κώστας Παπακοσμάς εκ μέρους της Θρακικής Εστίας.

”Ο δήμος Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια είναι αρωγός αυτής της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει το ΙΔΙΣΜΕ και το στηρίζει γιατί χωρίς καμία χρηματοδότηση και μόνο με την αγάπη του κόσμου κατάφεραν πολλά σημαντικά πράγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ΙΔΙΣΜΕ, ταξίδεψε την ελληνική ιστορία διεθνώς, την έκανε γνωστή παντού. Ο δήμος Καβάλας πέρυσι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του, στηρίζοντας το διεθνές φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ Καστελόριζου, «Πέρα από τα σύνορα», προσφέροντας σχολικά δώρα σε όλα τα παιδιά του ακριτικού νησιού, επιβραβεύοντας την προσπάθεια τους και την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ”, ανέφερε στις δηλώσεις της η Μαρία Φραντζεσκάκη.

Χωρίς τη μνήμη δεν υπάρχει μέλλον και πολιτισμός

Από τη μεριά της η κ. Σαρίογλου, σημείωσε αρχικά ότι ”χωρίς τη μνήμη δεν υπάρχει μέλλον και πολιτισμός. Αυτό προσπαθούμε να υπηρετούμε στο Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών που ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια από δέκα νέους ιστορικούς. Κάνουμε εκδόσεις που έχουν λόγο ύπαρξης και ιστορικά ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία τρία χρόνια θεσμοθετήσαμε το φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Καστελόριζο. Η τελευταία παραγωγή του ιδρύματος αφορούσε ένα βιβλίο κι ένα ντοκιμαντέρ για το Καστελόριζο που πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας στο Λονδίνο το 2016. Θέλαμε να το προβάλλουμε στο ίδιο το νησί, όμως ήταν φτωχό το εγχείρημα, γιατί θέλαμε να υπάρχει και κάτι που θα ωφελούσε και το ίδιο το νησί. Ύστερα από αρκετές συζητήσεις με τους συναδέλφους μου αποφασίσαμε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών να θεσμοθετήσουμε ένα διεθνές φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ και με αυτό τον τρόπο να κάνουμε μια πολιτιστική παρέμβαση στο ίδιο το νησί”.

Φέτος η προσπάθεια του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καστελόριζου στηρίζεται από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το BBC

”Κορμός είναι τα ντοκιμαντέρ που βγάζουν ένα κάλεσμα και κάποιοι ειδικοί του χώρου επιλέγουν ποιες ταινίες θα διαγωνιστούν, ενώ τα βραβεία τα δίνει η Βουλή των Ελλήνων. Εκτός από τις προβολές και το διαγωνιστικό κομμάτι, κάνουμε πάρα πολλά πολιτιστικά δρώμενα, με τα παιδιά του Καστελόριζου. Πέρυσι ετοιμάσαμε για πρώτη φορά δυο θεατρικές παραστάσεις. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμο Καβάλας που μας βοήθησε στο έπακρο σε αυτή την προσπάθεια, στέλνοντας τα δώρα στα παιδιά, που είχαν ένα κίνητρο να παίξουν αυτές τις δύο παραστάσεις, Πέρα από το υλικό κομμάτι, ήταν εξαιρετικά σημαντικό να νοιώθουν τα παιδιά του Καστελόριζου ότι φορείς, άνθρωποι στην Καβάλα τα θυμούνται και τα στηρίζουν. Ο συμβολισμός αυτής της κίνησης είναι πολύ μεγάλος και σημαντικός. Και φέτος η δήμαρχος θα φανεί αρωγός σε ότι κάνουμε με τα παιδιά του νησιού στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια. Φέτος η προσπάθεια του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Καστελόριζου στηρίζεται από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από το BBC που θα στείλει εκπρόσωπο και τον Έλληνα ζωγράφο Χρήστο Γκοκόρο και άλλους συντελεστές”, σημείωσε καταληκτικά η κ. Σαρίογλου.

Τετάρτη 4 Ιουλίου, Ώρα 21.30

  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΦΩΚΑΙΑ 1914 (Α’ Βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ 2016)

Όταν τον Ιούνιο του 1914 ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αρχαιολόγος, Φελίξ Σαρτιώ, διενεργούσε ανασκαφές αναζητώντας την Αρχαία Φώκαια. Τα γεγονότα τον κάνουν όχι μόνο να γίνει μάρτυρας της απρόκλητης επίθεσης, αλλά με κίνδυνο της ζωής του καταφέρνει να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Ο πρώτος αυτός διωγμός των Ελλήνων από τις αρχαίες ιωνικές αποικίες οδηγήθηκε στη λήθη. Η προσωπική μαρτυρία του Φ. Σαρτιώ και οι προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη, εμφανίστηκαν και πάλι το 2005, μετά την ανακάλυψη του φωτογραφικού αρχείου του από τον ιστορικό τέχνης, Χάρη Γιακουμή, στο Παρίσι.

  • ΟΙ ΑΛΛΟΙ (Α’ Βραβείο καλύτερου κοινωνικού ντοκιμαντέρ 2017)

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία της γενοκτονίας των Αρμενίων στην ανατολική  επαρχία Βαν της Τουρκίας. Απεικονίζει πώς «οι άλλοι» μπορούν να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ σε αλλοτινές εποχές συνυπήρχαν  ειρηνικά.

Πέμπτη 5 Ιουλίου, Ώρα 21.30

  • Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΠΟΛΕΜΟΣ (Α’ Βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ 2017)

Η Ζέλοβιτς μεγάλωσε στη Βοσνία στην πόλη  Σεράγεβο, όπου ο εμφύλιος πόλεμος του 1992 δίχασε τον πληθυσμό. Το 1993 κατέφυγε στην Ολλανδία. Ως ανταποκρίτρια πολέμου του BBC και αργότερα ως σκηνοθέτης, συνέχισε να προσπαθεί να ερευνά την αλήθεια του πολέμου που βίωσε στα νεανικά της χρόνια.

  • ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ – (Α’ Βραβείο δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Λονδίνου 2016)

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ – αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλορίζου, της αρχαίας Μεγίστης, που αποτυπώνει τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το αφιέρωμα αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς αναδεικνύει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών.

* Σε περίπτωση βροχής οι προβολές θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Παρασκευή 6 Ιουλίου, Ώρα 21.30

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΧΟΛΗ» Μια αναδρομή στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες μεταξύ των οποίων και του Οικουμενικού Πατριάρχη και σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα από την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το αξιόλογο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 στην Κωνσταντινούπολη στο τουρκικό και Πολίτικο κοινό υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Σκηνοθεσία:  Ειρήνη Σαρίογλου, Μαρίνα Λ. Λεοντάρη. Μουσική: Βασίλης Δημητρίου.

*Σε περίπτωση βροχής η προβολή θα γίνει εντός της Παλιάς Μουσικής

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...