Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων»

Ημέρα:

spot_img

Ένα εκπαιδευτικό – ψυχαγωγικό υπερθέαμα στο «Κολοσσαίον»

Εξαιρετική παράσταση που είδα στη Θεσσαλονίκη και συστήνω ανεπιφύλακτα να την απολαύσουν μικροί και μεγάλοι, επειδή πρόκειται για μια δίωρη απόλαυση ενός πολυθεάματος που κάνει το «μάθημα» γιορτή, την ιστορία γοητευτικό παραμύθι, το θέατρο κοινωνικό λειτούργημα και χτίζει στα μικρά παιδιά γερά θεμέλια μελλοντικών θεατών με άποψη, εφόσον η «διδασκαλία» ποτίζει μυαλό και ψυχές με τον καλύτερο τρόπο. Πέρα από την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία στους μαθητές, χαρίζει στους ενήλικες υψηλής αισθητικής θέαμα, δικαιολογεί απολύτως την πρόθεση «υπέρ» και στεφανώνει, με δάφνες αρτιότητας στη λεπτομέρεια, όλους τους συντελεστές.

Ο «Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων» είναι η πρώτη παραγωγή ελληνικού παιδικού θεάτρου που ανέβασε το Badminton και συνδυάζει το υπερθέαμα με το διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων, βραβεύτηκε δε από την Ακαδημία θέατρου, αποθεώθηκε από 150.000 θεατές, τουλάχιστον, και κάνει στάση για μια σειρά παρατάσεων στη Θεσσαλονίκη.

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο ήρωας για τους αρχαίους Έλληνες υπήρξε σύμβολο υπέρβασης και εξύψωσης, ενσάρκωση της ικανότητας του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη θεϊκή πλευρά του και να εκπληρώσει την βαθύτερη και αληθινή φύση του. Ο τοπικός ήρωας, ιδιαίτερα, αποτελούσε για την εκάστοτε περιοχή σύνδεσμο της φυλής με το θείο, έναν μεσάζοντα και προστάτη, καύχημα για τον λαό και τη γη που τον γέννησε, φορέα αιώνιας δόξας.

Ο τοπικός ήρωας της Αθήνας, ο ημίθεος βασιλιάς της πόλης των πολλών φυλών, ο Θησέας, αποτελούσε για την Αθήνα ταυτόχρονα προστάτη της πόλης και λυτρωτή, πολιτικό και κοινωνικό μεταρρυθμιστή, ύψιστο μύστη, πολιτιστικό ηγέτη (λέγεται ότι αναδιοργάνωσε τα Παναθήναια και θέσπισε τα Ίσθμια), ισχυρό βασιλιά και προπαντός θεϊκό γέννημα άξιο λατρείας. Ο Θησέας ήταν εκείνος που αποκάλεσε για πρώτη φορά την πόλη με το όνομα «Αθήναι», αφού είχε ενώσει τις διάσπαρτες και αντιμαχόμενες αθηναϊκές φυλές και εκείνος που έθεσε τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Υπήρξε ο κατεξοχήν ηγέτης-θεσπιστής.

Στην παράσταση, ο Θησέας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Η πλοκή καθηλώνει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί. Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μίση, πάθη, αλλά και φιλίες και έρωτες και πάνω απ’ όλα αγάπη! Στο δρόμο του Θησέα λαχαίνουν μάχες, φουρτούνες, γοργόνες –οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ.

Επί σκηνής παρελαύνουν παλάτια, θάλασσες, φρούρια, πλοία, λαβύρινθοι, γοργόνες, ταύροι – ταυροκαθάψια – θεοί που αναδύονται από τα έγκατα της γης, ή πέφτουν από τον ουρανό, ήρωες, θνητοί, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα, έως την θριαμβευτική, μα πένθιμη επιστροφή του στην Αθήνα.

Το κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της βραβευμένης χορογράφου Σοφίας Σπυράτου. Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο σπουδαίος Μανόλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε έναν εντυπωσιακό εικαστικό κόσμο, που προσδίδει στο θέαμα ξεχωριστή, αλησμόνητη αυθεντικότητα. Το μέγεθος και την ποιότητα της παράστασης πιστοποιούν οι επευφημίες των θεατών σε κάθε αυλαία.
Περισσότεροι από είκοσι ταλαντούχοι καλλιτέχνες – εναέριοι ακροβάτες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί¬, κάποιοι από τους οποίους κλήθηκαν απ’ το εξωτερικό ειδικά για την παραγωγή αυτή– δίνουν σάρκα και οστά στο μύθο.

Αδυνατώ να εστιάσω σε κάποια σκηνή. Όλες, εξίσου σπουδαίες. Θα μνημονεύσω την ευφυή αναπαράσταση του λαβύρινθου στην αίθουσα του «Κολοσσαίον», επειδή το σκηνικό του τεράστιου Badminton ήταν αδύνατον να μεταφερθεί, η σκηνοθέτις άπλωσε έξυπνα τεράστια σχοινιά από τη μια άκρη ως την άλλη της αίθουσας, δίνοντας ταυτόχρονα αίσθηση περίπλοκου, δαιδαλώδους χώρου, μα και πνιγηρή ατμόσφαιρα εγκλωβισμού σε τόπο χωρίς διέξοδο. Θα μιλήσω για τις εξαιρετικές διασκευές κρητικών, ποντιακών και μοντέρνων ρυθμών που εξυπηρέτησαν τη δράση και απογείωσαν την αίθουσα, ενώ ένωσαν όλους εκείνους που συναθροίστηκαν στην πλατεία, σε μια κεφάτη παρέα, με ανενδοίαστες εκρήξεις γλεντιού, συμμετοχής, δράσης, ψυχικής ευφορίας. Άξιοι επαίνων όλοι οι συμμετέχοντες, αλλά χρωστάω ιδιαίτερη μνεία στον Πάνο Ζώη που σκόρπισε κύματα ενθουσιασμού με την υπέροχη φωνή του.

Μη χάσετε την παράσταση. Είναι ιδανική για κάθε ηλικία. Βρείτε τρόπο να τη δείτε με τα παιδιά σας ή και μόνοι. Το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζετε διαβάζοντας τούτο το κείμενο.

Παραστάσεις: Σάββατο 5.00 μμ & Κυριακή 11.30 πμ (καθημερινές για σχολεία)

Τιμές εισιτηρίων: 12 €

Προπώληση: viva.gr & ταμείο θεάτρου 2310 834 996

Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου

Κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Σκηνικά – Κουστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική: Γιώτης Κιουρτσόγλου και Μιλτιάδης Παπαστάμου με την δημιουργική σύμπραξη της μουσικής ομάδας: David Lynch, Haig Yazdjian, Γιώργος Καλούδης, Βαγγέλης Καρίπης, Φώτης Σιώτας

Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ

Διεύθυνση Παραγωγής: Χρηστίνα Νιάρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Βοηθός χορογράφου: Άννα Μανούδη, Ηλίας Τσάκωνας
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Δημητριάδης, Μαριάννα Παπασάββα, Πάνος Ζώης, Ηλίας Τσάκωνας, Δημήτριος Χατζηθεοδοσίου, Μάριος Ζαρδαβάς, Άννα Μανούδη, Ελένη Μισχοπούλου, Μελίνα Ατρείδου, Βαγγέλης Γεωργιάδης, Λάζαρος Βρουλάκος, Χριστίνα Σαπουνίδου, Βασίλης Γκουλέτσας και οι εναέριοι ακροβάτες Ιωάννα Δημητριάδου και Daniel Arrando.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...