Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θεσμοφοριάζουσες σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Ημέρα:

spot_img

Μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις Θεσμοφοριάζουσες, επέλεξε να σκηνοθετήσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα, με μια στρατιά σπουδαίων ηθοποιών στη διανομή, και να την παρουσιάσει την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 21.30’ στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το έργο, ένα από τα «γυναικεία» του Αριστοφάνη, κατορθώνει να προσεγγίσει με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία και με όπλα το χιούμορ και την εξυπνάδα ζητήματα φύλου, θεατρικότητας και πολιτικής.

Περιγραφή του έργου

 Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστεί. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος. Πράγματι οι Θεσμοφοριάζουσες που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας, αρχίζουν να κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος επιτίθεται κι αυτός προσχηματικά στον Ευριπίδη, έπειτα όμως προσπαθεί να τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ γρήγορα ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθεί. Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων πολλές φορές με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει τελικά στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού.

Τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (18/7) η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε χαρούμενη και περήφανη για το γεγονός της παρουσίας του Β. Θεοδωρόπουλου στην Καβάλα, ενώ χαρακτήρισε την παράσταση εξαιρετική.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις συμπαραγωγές, οι οποίες, όπως τόνισε τον ενδιαφέρουν, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτές θα επεκταθούν και με διεθνή σχήματα, πέρα από την Ελλάδα. Παράλληλα χαρακτήρισε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, ως ένα από τα δυνατότερα της χώρας, ενώ έριξε στο τραπέζι και την πρόταση για συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας με το αντίστοιχο της Κρήτης.

Ο δημοφιλής ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου δήλωσε τυχερός που μετέχει στις Θεσμοφοριάζουσες, ενώ μίλησε για τα καλύτερα λόγια για τον Β. Θεοδωρόπουλο. Είπε επίσης ότι πρόκειται για μια διαφορετική παράσταση, καθώς δεν αποτελεί επιθεώρηση, αλλά βασίζεται στο κείμενο του Αριστοφάνη και συμπλήρωσε ότι η παράσταση είναι ξεχωριστή.

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης Νάσος Αθανασόπουλος τόνισε ότι η Καβάλα είναι τυχερή που έχει το Φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «το ζηλεύουμε», ενώ είπε ότι τα αυτιά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης είναι ανοιχτά στις συνεργασίες.

Δεδομένη χαρακτήρισε την επιτυχία της παράστασης η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασσά, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης επισήμανε ότι η μέση και νεότερη γενιά των ηθοποιών είναι πολύ σημαντική, συμπληρώνοντας ότι ο δήμος Καβάλας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σέβονται όλους τους ηθοποιούς και τους ευχαριστούν ιδιαίτερα για την παρουσία τους στην περιοχή μας».

 Συντελεστές – Τιμές εισιτηρίων – Προπώληση

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος,

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Ενδυματολόγος: Άγγελος Μέντης

Σκηνογράφος: Μαγδαληνή Αυγερινού

Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Δεντάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Τζίνα Ηλιοπούλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Σεμίνα Λανταβού

Μουσική διδασκαλία: Αναστάσης Σαρακατσάνος

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος)

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης)

Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθονας, Τοξότης)

Νάντια Κοντογεώργη (Μίκα)

Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα)

Άνδρη Θεοδότου (Κρίτυλλα)

Μαρία Κατσανδρή (Φιλίστη)

Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης του Αγάθονα, Κλεισθένης)

Και ο Χορός:

Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά

Μουσικοί επί σκηνής: Σοφία Κακουλίδου, Αναστάσης Σαρακατσάνος

Συμπαραγωγή: Α. Μ. Τέχνη Χώρος – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων – Ε.Φ.

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ Κανονικό, 17 ευρώ Φοιτητικό – άνω των 65 ετών

15 ευρώ Ανέργων – ΑΜΕΑ – Πολυτέκνων – Παιδιά έως 18 ετών

Προπώληση: Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την ημέρα της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων από τις 19:30 το απόγευμα.

Κρηνίδες: Café «Προσκήνιο», Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, τηλ. 2510516090

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...