Ο Ιάκωβος Λέδερμαν ξεκίνησε τις παραστάσεις του στο «ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ», στην Καλαμαριά, φορώντας από την αρχή έως το τέλος της ιστορίας του την κόκκινη πουά γραβάτα του.
Η δημιουργική Ομάδα “Ελ Ρόι + ΑΒΓ”: Ακης Βαΐου / Αριστοτέλης Καλύβας / Γιάννης Καρακατσανίδης / Βασίλης Κωστάκης / Γιάννης Φαρσάρης, έγραψαν μια μαύρη κωμωδία για τον Αγγλο νεαρό Ιάκωβο, ο οποίος είναι μεν οικονομικά ευκατάστατος και εργένης, εργάζεται στην εταιρεία Fabulous Life and Cο, που βρίσκεται στον 24ο όροφο ουρανοξύστη, αλλά ένα πρωινό αποφασίζει να γράψει το τέλος του πηδώντας από το γραφείο του. Από εκεί και μέχρι να πέσει η αυλαία στη ζωή του, και κατά συνέπεια στην παράσταση, συμβαίνουν διάφορα κωμικοτραγικά στο μυαλό του άνδρα με την πουά γραβάτα, με κυρίαρχο στοιχείο το γέλιο. Ετσι το θέλησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Λαζαρίδης κι έτσι έγινε. Έφυγε ο επιθετικός προσδιορισμός «μαύρη» από την κωμωδία κι έμεινε σκέτη η κωμωδία. Όμως, άρεσε τόσο στον κόσμο, ώστε τα γέλια συνόδευσαν τα βήματα των θεατών μέχρι την έξοδό τους από το θέατρο.
Η υπόθεση: Επεξηγήσεις και ερωτηματικά γύρω από την αυτοχειρία αφηγείται στην έναρξη ένα πρόσωπο (εδώ μαγνητοσκοπήθηκε ο Θωμάς Παλιούρας σε μια όχι και τόσο ευφάνταστη σκηνή) και ακούσαμε μεταξύ άλλων τα εξής: «τι γίνεται μ’ αυτούς που μετανιώνουν για την απόφασή τους ν’ αυτοκτονήσουν αλλά είναι ήδη πολύ αργά; Πρέπει να λογίζονται ως “λιποτάκτες αυτόχειρες”, αφού έστω και την ύστατη στιγμή μετάνιωσαν για την απονενοημένη τους πράξη; “Οι αυτόχειρες που διαβάζουν Kοέλο”, “οι κυκλοθυμικοί αυτόχειρες” ή απλά “οι αυτόχειρες που δεν-ξέρουν-τι-θέλουν” είναι μερικοί από τους τίτλους που θα μπορούσε κανείς να προσάψει στην ιδιαίτερη αυτή κατηγορία αυτοχείρων. Φυσικά,κάποιοι τρόποι αυτοκτονίας προσφέρουν αυτή τη “δυνατότητα μεταμέλειας”, ωστόσο τις περισσότερες φορές -σχεδόν πάντα εδώ που τα λέμε- χωρίς αντίκρισμα. Πώς μπορεί κάποιος να μετανιώσει τη στιγμή που έχει ήδη πατήσει τη σκανδάλη του όπλου και σε κλάσματα του δευτερολέπτου η σφαίρα έχει καρφωθεί στο κεφάλι του; Πολύ απλά, δεν μπορεί».
Ούτε ο Ιάκωβος Λέδερμαν μπόρεσε, αλλά το μυαλό του στροφάριζε με απίστευτη ταχύτητα τις τελευταίες στιγμές και κατά τη διάρκεια της πτώσης του, ενώ είχαν σφηνωθεί μέσα του, ως ψυχαναγκαστική εμμονή, έως και δεκαέξι μικρά και μεγάλα γυναικεία βυζιά.
Ο ψυχίατρος Σόπεν, νεότερος του Φρόυντ, ως alter ego του Ιάκωβου τον συντροφεύει αδιάκοπα, δημιουργώντας απίθανες, ξεκαρδιστικές καταστάσεις με λόγια και έργα.
Απελπισία, απογοήτευση, φόβος, πάθη, εμμονές και τρέλα, ανανήψεις και μετανοήσεις, διακωμώδηση στερεοτύπων, αναφορές με σατιρική διάθεση σε κοινωνικά και θρησκευτικά status, παρελαύνουν στον ελάχιστο και, περιέργως πώς, διευρυμένο χρόνο της πτώσης, ενώ υπερφυσικές δυνάμεις και σούπερ ήρωες ακούγονται και εμφανίζονται επί σκηνής. Πνευματώδες χιούμορ, παιχνίδι με την αγωνία του θανάτου, επικίνδυνες ισορροπίες ανάμεσα στη λογική και τη φρονιμάδα κι ένα ευφυές φινάλε σε έκτατη τηλεοπτική είδηση.
Η παράσταση: Γρήγοροι ρυθμοί, ευρήματα, εκμετάλλευση όλης της σκηνής και των υπόλοιπων χώρων του θεάτρου, πολύ καλές ερμηνείες, σωστή καθοδήγηση και καλή χημεία μεταξύ των ηθοποιών. Ήθελα πολύ να απουσίαζε το σκηνικό. Ήταν ένα εμπόδιο στα μάτια μου. Παντελώς περιττή η χάρτινη ή ξύλινη αναπαράσταση του ουρανοξύστη. Θα μπορούσε στην οθόνη να εμφανιστεί μια σκιά μεγαθηρίου και τίποτε άλλο.
Έξυπνη ιδέα οι βιντεοσκοπημένες σκηνές με τον Ιάκωβο στη χώρα του ποτέ-ποτέ κι ας αδικήθηκε από το σκηνικό. Το μεγάλο συν οι δυο πρωταγωνιστές Παύλος Τάνης στον ρόλο του Λέδερμαν και Πάνος Μητσόπουλος σ’ αυτόν του ψυχιάτρου. Δυο νέα παιδιά με μπόλικο ταλέντο και πολύ καλή διαχείριση των εκφραστικών τους μέσων. Ο μεν πρώτος διαθέτει σώμα που «μιλάει», εξαιρετική ευλυγισία, αμεσότητα (κέρδισε με την εμφάνισή του το κοινό), ωραία σκηνική παρουσία. Ο δεύτερος δωροδοκήθηκε από τη φύση με « βαρύ» μέταλλο φωνής, μου άρεσαν και η άρθρωσή του και η βαθιά φωνή, ο κυματοειδής χρωματισμός της ανάλογα τη φράση, η απόδοσή του σε διαφορετικούς χαρακτήρες και το «δέσιμό» του με τον αυτόχειρα». Μια χαρά και οι υπόλοιποι του θιάσου Το ότι η αίθουσα γέμισε από θεατές διαφόρων ηλικιών μου άρεσε ιδιαίτερα, όπως και ο ενθουσιασμός τους που εκδηλώθηκε με θερμά χειροκροτήματα. Περάσαμε καλά όλοι μας. Κοινό και θίασος.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Λαζαρίδης. Β. Σκηνοθέτη – Σκηνικά: Σοφία Φραγγή.
Φώτα – Ηχος: Ανέστης Ατακτίδης. Video – Trailer: Παναγιώτης Κουντουράς – Στάθης Βασιλειάδης.
Κείμενο: ΕΛ ΡΟΙ + ΑΒΓ. Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κατερίνα Νικολάου.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: GUEST STAR: Θωμάς Παλιούρας (video), Παύλος Τάνης, Κλεοπάτρα Λασκαρίδου, Πάνος Μητσόπουλος, Αβραάμ Γκουτζελούδης, Λένια Ραζή (video)
ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ











