Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

«Ζέφυρος»: Αφιερωμένη στη Ζωή Βυζοβίτη η πρώτη προβολή

Ημέρα:

Το φετινό πρόγραμμα του θερινού κινηματογράφου «Ζέφυρος», παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (24/6), στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΦΓΤ, Βαγγέλης Καμπουρίδης, εξέφρασε την βαθιά λύπη του για τον θάνατο της Ζωής Βυζοβίτη, που ήταν η ψυχή του «Ζέφυρου», όπως είπε για πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα η πρώτη προβολή που θα γίνει την Κυριακή 28 Ιουνίου με την ταινία «Ταξίδι στην Ιταλία» θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Ζωής Βυζοβίτη και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Με τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη από τη φωνή της Αναστασίας Μιρονιτσένκο η έναρξη του φετινού προγράμματος

Η έναρξη του φετινού προγράμματος του «Ζέφυρου» θα γίνει το Σάββατο 27 Ιουνίου, με ένα αφιέρωμα, στο οποίο θα τραγουδήσει η Αναστασία Μιρονιτσένκο, ηθοποιός και χορωδός της ΣΦΓΤ, με τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη, δίνοντας μια πιο θεατρική προσέγγιση και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Για τον λόγο αυτό η βραδιά θα έχει πιο θεατρική μορφή, μια μορφή ενός μονολόγου, όπου η Μελίνα Μερκούρη μέσω της Αναστασίας Μιρονιτσένκο θα αφηγείται την ζωή της, τις βασικές πτυχές της και ενδιάμεσα θα εμπλέκονται τραγούδια που στιγμάτισαν την πορεία της, τον κινηματογράφο, την πολιτική, τον πολιτισμό και σε όλα όσα έχει κάνει.

Το… μενού του φετινού προγράμματος του «Ζέφυρου»

Για τις προβολές των ταινιών μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΣΦΓΤ και της Κινηματογραφικής Λέσχης Καβάλας, Διαμαντής Σταγγίδης, ο οποίος μάλιστα φιλοτέχνησε και την προσωπογραφία της Ζωής Βυζοβίτη, που πλέον κοσμεί την είσοδο του «Ζέφυρου».

«Κάναμε μια ομαδική δουλειά φέτος. Η Κινηματογραφική Λέσχη βρίσκεται στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσει το φετινό πρόγραμμα του «Ζέφυρου». Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη. Έχουμε εννέα νέες ταινίες των τελευταίων ετών, που θα προβάλλονται από Τρίτη μέχρι Κυριακή, για έξι μέρες. Στις υπόλοιπες μέρες έχουμε ένα αφιέρωμα στους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει 15 ταινίες που θα παίζονται κάθε Δευτέρα και μετά από τις 31 Αυγούστου θα παίζονται καθημερινά και θα εναλλάσσονται. Η πρόθεσή μας είναι να τελειώσουμε στις 13 Σεπτεμβρίου και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα αποφασίσουμε αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Τα δικαιώματα των ταινιών αυτών είναι πληρωμένα, οπότε έχουμε το δικαίωμα να προεκτείνουμε την σεζόν», ανέφερε σχετικά ο κ. Σταγγίδης.

Τη συνδρομή Δήμου και Περιφέρειας ζητά η Κινηματογραφική Λέσχη για την αγορά σύγχρονης μηχανής προβολής 

«Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια ραγδαία αλλαγή στην τεχνολογία της εικόνας και της προβολής των ταινιών. Η Κινηματογραφική Λέσχη διέθετε μια ιδιόκτητη μηχανή προβολής με μπομπίνες, που πέρασε σε αχρησία με την έλευση της ψηφιακής εικόνας. Τα τελευταία χρόνια νοικιάζουμε ένα προτζέκτορα και λειτουργούμε dvd ή usb, όμως ξανά η τεχνολογία έχει αλλάξει και πλέον έχουμε τα ψηφιακά συστήματα προβολής με on line σύνδεση. Αυτό το γεγονός μας εμποδίζει να διαλέξουμε ό,τι ταινία θέλουμε και διαλέγουμε από αυτές που υπάρχουν. Κάθε χρόνο δε,  βλέπουμε ότι μικραίνει η λίστα των ταινιών. Επομένως βλέπουμε πως είναι απαραίτητο να αγοραστεί μια μηχανή σύγχρονη, για την οποία απαιτούνται πολλά χρήματα. Για τον λόγο αυτό, ζητάμε την συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας. Για κάθε ταινία, στο facebook, ανεβάζουμε το trailer, κριτικές, οπότε μπορεί να ενημερώνεται το κοινό. Επιδιώξαμε να παρουσιάσουμε σκηνοθέτες από όλες τις κινηματογραφικές σχολές του κόσμου, που δημιούργησαν όμως, προσωπικό ύφος και γραφή, κάνοντας τομή στην 7η τέχνη. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για δύο εβδομάδες για όλους όσους αγαπάνε τον κινηματογράφο, αλλά και για όσους θέλουν να μάθουν κινηματογράφο, να παρακολουθήσουν εναλλαγές στυλ, γιατί κάθε σκηνοθέτης είναι ταυτότητα. Σε όλο αυτό το διάστημα, ορισμένες από τις ταινίες που θα προβληθούν είναι οι : Ραντεβού στο belle éépoque , Νοσταλγία, Η αλήθεια, Η Γή της Επαγγελίας, Αποδημητικά πουλιά, Παράσιτα, Ταξίδι στην Ιταλία, Το Όνομα του Ρόδου, Η διακριτική γοητεία της Μπουρζουαζίας, Οι μητέρες, Μη χαμηλώνεις το βλέμμα», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Σταγγίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...