Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
spot_img

Αυξημένος ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών τις επόμενες μέρες

Ημέρα:

Σταύρος Κιβράκης: Συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες, θα πρέπει όλοι να επενδύσουμε στην πρόληψη / Ενημέρωση όλων των τουριστών της περιοχής μας για την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς

Η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας και η επικράτηση ισχυρών μελτεμιών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τις επόμενες ημέρες, δημιουργούν ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο συνάμα κοκτέιλ για εκδήλωση πυρκαγιών.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, μιλώντας στον «Ενήμερο», υπογράμμισε με έμφαση ότι η αμέλεια δεν συγχωρείται! Κάλεσε δε όλους τους πολίτες, αλλά και τους εμπλεκόμενους με την πυρασφάλεια φορείς να είναι σε διαρκή συναγερμό, καθώς, όπως τόνισε, η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών. 

«Συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες, συν την ανομβρία που υπάρχει και θα υπάρξει την επόμενη περίοδο, θα πρέπει όλοι να επενδύσουμε και να φροντίσουμε στο κομμάτι πρόληψη…»

«Έχουμε ήδη εισέλθει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεδομένου ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν είναι ευοίωνες, για την αντιπυρική περίοδο, γιατί έχουμε ένα έντονο ξηροθερμικό περιβάλλον. Μας λείπει η επιφανειακή υγρασία και σύμφωνα με τα δελτία της Ε.Μ.Υ. μετά τον μίνι καύσωνα στην περιοχή μας, επικρατεί ισχυρό μελτέμι, το οποίο ευνοεί την ξηρότητα του εδάφους ακόμη περισσότερο και το κυριότερο ευνοεί την έναρξη δασικών πυρκαγιών και την ανάπτυξή τους. Ο άνεμος είναι κρίσιμος παράγοντας και συμβάλλει πολύ στη διαμόρφωση του δείκτη επικινδυνότητας. Συνεκτιμώντας όλους αυτούς τους παράγοντες, συν την ανομβρία που υπάρχει και θα υπάρξει την επόμενη περίοδο, θα πρέπει όλοι να επενδύσουμε και να φροντίσουμε στο κομμάτι πρόληψη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κιβράκης.

«Μπήκαμε σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, θα πρέπει σε όλη τη διάρκειά της να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επενδύσουμε όλοι οι φορείς στο κομμάτι της πρόληψης, με την ενημέρωση των πολιτών…»

«Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον παράγοντα ανθρώπινη δραστηριότητα και δη τον επικίνδυνο παράγοντα της αμέλειας. Δεν συγχωρείται η αμέλεια αυτές τις ημέρες! Κι αν λάβουμε υπόψη ότι τα μακροσκοπικά μοντέλα μας δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό, αφού ήδη μπήκαμε σε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, θα πρέπει σε όλη τη διάρκειά της να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επενδύσουμε όλοι οι φορείς στο κομμάτι της πρόληψης, με την ενημέρωση των πολιτών. Οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό πάνω σε αυτό το κομμάτι. Η Περιφέρεια, οι δήμοι, οι ένστολες υπηρεσίες, οι εθελοντικές ομάδες και γενικά όλος ο μηχανισμός, τις δύσκολες ημέρες πρέπει να επικεντρωθούν στην πυρασφάλεια, δηλαδή να φυλάμε τα δάση μας, για να προλάβουμε αν προκύψει κάποια εστία, διότι αν ο χρόνος ανταπόκρισης είναι μικρός έχουμε αποτελέσματα. Αν μας ξεφύγει η φωτιά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας. 

Ενημέρωση όλων των τουριστών της περιοχής μας για την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς καθ’ όλη τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού

Ο κ. Κιβράκης στάθηκε ιδιαίτερα και στην παρουσία τουριστών στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά στη Θάσο, που είναι περιοχή υψηλής επικινδυνότητας, οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς θα πρέπει να ενημερώνουν τους τουρίστες, που κυρίως προέρχονται από άλλα περιβάλλοντα με διαφορετικές καιρικές συνθήκες, για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. 

«Πρέπει να τονιστεί στους τουρίστες ότι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, ώστε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε εστία πυρκαγιάς προκύψει από αμέλεια και ξένων επισκεπτών», επισήμανε καταληκτικά με έμφαση ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πυρκαγιά πάνω από τον Μπάτη

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασώδη περιοχή...

«Ηρακλής Μαινόμενος» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Η εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», θα παρουσιαστεί...

Καβάλα: Σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών

Συνελήφθη την Δευτέρα (15-7-2024) το πρωί στην Καβάλα, από...

Εργασίες δασικής οδοποιίας και υλοτόμησης στα δάση της Καβάλας

Το Δασαρχείο Καβάλας ενημερώνει όλους τους πολίτες, επαγγελματίες, περιπατητές...

Εγγραφές βρεφών και νηπίων στο «Κιτσικοπούλειο» της ΙΜΦΝΘ

Aπό την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανα­κοινώνεται,...

Στους ρυθμούς του Cosmopolis μπαίνει η Καβάλα

 Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, η πόλη της...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Να μπορούν τα ΑμεΑ να ταξιδέψουν άνετα και χωρίς εμπόδια με επιβατηγά πλοία»

Συγκεκριμένες προτάσεις σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας Να...