Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θα «τρέξει» το φυσικό αέριο στην Καβάλα εντός του 2022

Ημέρα:

spot_img

Εφικτή θεωρεί τη χρήση φυσικού αερίου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις της πόλης της Καβάλας εντός του 2022, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Γάκης.

Στο πλαίσιο δηλώσεών του στον «Ενήμερο», ο κ. Γάκης υπογράμμισε ότι στις αρχές ή το αργότερο στα μέσα της άνοιξης, θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Καβάλας.

«Ήδη άρχισε να κατασκευάζεται ο αγωγός μέσης πίεσης στο Χαλκερό, ενώ άρχισε να κατασκευάζεται και ο χάλκινος αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην πόλη της Καβάλας…»

«Είχα μια πρώτη επικοινωνία με τον κ. Τσάκα, διευθυντή της εταιρείας Φυσικού Αερίου, ώστε να ενημερωθώ σχετικά με τις εξελίξεις του μεγάλου αυτού έργου. Για την Π.Ε. Καβάλας, ήδη άρχισε να κατασκευάζεται ο αγωγός μέσης πίεσης στο Χαλκερό, ενώ άρχισε να κατασκευάζεται και ο χάλκινος αγωγός που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην πόλη της Καβάλας. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου μέσα στην πόλη της Καβάλας, περίπου στις αρχές της άνοιξης, ώστε να «τρέξει» το έργο με ταχύτερους ρυθμούς και να μην περιμένουμε πρώτα να γίνει ο αγωγός και μετά να προχωρήσουμε με το δίκτυο», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ.

«Σκοπός είναι μέσα στη χρονιά να γίνουν οι πρώτες συνδέσεις. Και η εταιρεία  ενδιαφέρεται να κάνει τις συνδέσεις, γιατί είναι ένα έργο που χρηματοδοτεί και με ίδιους πόρους, οπότε όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η κατασκευή και γίνουν οι συνδέσεις, τόσο πιο γρήγορα θα έχει και η ίδια έσοδα»

«Στο δίκτυο της πόλης θα συνδεθεί ο αγωγός μέσης πίεσης και θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο. Σχεδιασμός της εταιρείας είναι να ξεκινήσει να λειτουργεί το έργο αν είναι δυνατό και μέσα στο 2022 για την Καβάλα. Αυτό συζητάμε, τη σύνδεση του φυσικού αερίου σε κατοικίες και επιχειρήσεις της πόλης μας, ώστε να έχουμε χρήση της φθηνής αυτής μορφής ενέργειας. Σκοπός είναι μέσα στη χρονιά να γίνουν οι πρώτες συνδέσεις. Και η εταιρεία φυσικά ενδιαφέρεται να κάνει τις συνδέσεις, γιατί μη ξεχνάμε ότι είναι ένα έργο που χρηματοδοτεί και με ίδιους πόρους πέρα από χρήματα της Περιφέρειας, οπότε όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η κατασκευή και γίνουν οι συνδέσεις, τόσο πιο γρήγορα θα έχει και η ίδια έσοδα», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Γάκης.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτός ο στόχος αυτός, καθώς ήδη οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί κάποια εμπόδια που υπήρχαν…»

 Σε ερώτηση για το αν είναι εφικτό να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, ο Χρήστος Γάκης απάντησε: «Πιστεύω ότι είναι εφικτός ο στόχος αυτός, καθώς ήδη οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται ότι έχουν ξεπεραστεί κάποια εμπόδια που υπήρχαν. Το σενάριο είναι να ξεκινήσει πιο γρήγορα η κατασκευή του δικτύου, αλλά βάζουμε ως ορόσημο την άνοιξη για τυχόν εμπόδια που θα ανακύψουν».

Αναφορικά με την ίδια την κατασκευή του δικτύου και τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην καθημερινότητα, ο κ. Γάκης επισήμανε: «Πάντοτε όταν κατασκευάζεται ένα έργο, ξέρουμε ότι υπάρχει και ταλαιπωρία για τους πολίτες, αλλά εκεί που πρέπει να σταθούμε είναι το όφελος που θα αποκομίσουμε. Σίγουρα μια αναστάτωση στην κυκλοφορία θα υπάρξει, αλλά το όφελος θα είναι πολλαπλάσιο γιατί επιτέλους θα αποκτήσει και η δική μας πόλη φυσικό αέριο. Έχω πει και παλαιότερα ότι είμαστε αδικημένοι, γιατί είμαστε η πόλη από την οποία διέρχονται αγωγοί αερίου και δεν είχαμε ποτέ πρόσβαση σε φυσικό αέριο. Τώρα θα γίνει πράξη η πρόσβαση στη νέα μορφή ενέργειας, η οποία είναι φθηνή και προπάντων έχει χαμηλό αποτύπωμα στο περιβάλλον».

«Οι επεκτάσεις των δικτύων στον υπόλοιπο νομό θα γίνονται με βάση τη ζήτηση που υπάρχει από τους πολίτες. Αν η εταιρεία διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον, σιγά σιγά θα γίνει ο σχεδιασμός για να προχωρήσει στα επόμενα χρόνια και για τους υπόλοιπους δήμους της Π.Ε. Καβάλας»

 Τέλος, σε ερώτηση για το αν μετά την πόλη της Καβάλας θα ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές της Π.Ε. Καβάλας που θα χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ. απάντησε: «Ο αρχικός σχεδιασμός είναι η κατασκευή δικτύου μέσα στην πόλη της Καβάλας, όπου θα είναι περισσότερες οι συνδέσεις, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόσβεση του έργου. Από εκεί και πέρα οι επεκτάσεις των δικτύων στον υπόλοιπο νομό θα γίνονται με βάση τη ζήτηση που υπάρχει από τους πολίτες. Με τις πρώτες συνδέσεις αν η εταιρεία διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον, σιγά σιγά θα γίνει ο σχεδιασμός και η συζήτηση για να προχωρήσει στα επόμενα χρόνια και για τους υπόλοιπους δήμους της Π.Ε. Καβάλας».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...