Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ιστορία του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.

Ημέρα:

spot_img

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος και της συμπλήρωσης 19 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρόεδρός του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, Μάνος Κουτράκης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως τόνισε αρχικά, το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα υγροτοπικά πάρκα της Ελλάδας, καλύπτοντας σήμερα μια έκταση 930.000 στρεμμάτων. Χαρακτηρίζεται δε για την μεγάλη βιολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική του αξία.

Η ιστορία του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.

«Η πρώτη γνωστή αναφορά των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, λίμνη Βιστωνίδα, λίμνη Ισμαρίδα και λιμνοθάλασσες Ροδόπης, γίνεται το 1974, όταν η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος της σύμβασης Ραμσάρ προτείνει αυτές τις περιοχές, μαζί με άλλες 8, ως το δίκτυο των 11 ελληνικών περιοχών που θα ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας. Ακολουθεί τον Απρίλη του 1979 η ευρωπαϊκή οδηγία 79/409/ΕΟΚ για την διατήρηση των πληθυσμών αγρίων πουλιών, αλλά και επαρκή έκταση και ποικιλία βιοτόπων για να επιτευχθεί η προστασία τους. Το 1981 η Ελλάδα εκδίδει το Π.Δ. 67/81 όπου τα σημαντικότερα είδη πανίδας, πολλά από τα οποία φιλοξενούνται και στις τρεις παραπάνω περιοχές, εντάσσονται στο καθεστώς προστασίας. Το 1992 η ευρωπαϊκή επιτροπή εκδίδει την οδηγία 92/43/ΕΟΚ που ακόμη και σήμερα αποτελεί θεμέλιο λίθο στην προστασία των ειδών και των τύπων οικοτόπων», σημείωσε σχετικά ο κ. Κουτράκης.

Ο σκοπός ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου

Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Κουτράκης, το 1996 έγινε η πρώτη νομοθετική προσπάθεια για την περιοχή, με Κ.Υ.Α. 5796/1996, όπου πλέον ορίζεται ως χωριστή ενότητα το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Σκοπός της ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή. Με την απόφαση αυτή καθορίστηκαν για πρώτη φορά οι ζώνες προστασίας και οι αντίστοιχες επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Οι πρώτες δομές ανάδειξης και διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου λειτούργησαν την περίοδο 1997 -2003, μέσω των αναπτυξιακών εταιρειών Ξάνθης – Καβάλας και Ροδόπης, με χρηματοδότηση του αρμόδιου υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Σε νέα πορεία εισέρχεται το Εθνικό Πάρκο από το 2010 και μετά

Το 2003 ιδρύεται ο φορέας διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ως Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι κύριοι σκοποί του είναι η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, η αποκατάσταση και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής, η τοπική ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ανάπτυξη του οικοτουρισμού, καθώς και η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το 2008 με την Κ.Υ.Α. 44549/2008 γίνεται η νέα προσπάθεια για την οριοθέτηση του Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ. και των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, ενώ ως το τέλος του 2009 υλοποιούνται βασικές δράσεις δημιουργίας των απαιτούμενων υποδομών. Από το 2010 και μετά την έγκριση τεχνικού δελτίου σε επιχειρησιακό πρόγραμμα 5 εκ. ευρώ η διαχείριση του Εθνικού Πάρκου μπαίνει σε νέα πορεία με την υλοποίηση προγραμμάτων επιστημονικής παρακολούθησης, επόπτευσης και φύλαξης της περιοχής, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και πολλά άλλα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...