Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ενίσχυση επιχειρήσεων μέσω του έργου +RESILIENT

Ημέρα:

spot_img

Η έναρξη της πιλοτικής δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο του έργου +RESILIENT, ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη (4/3) μετά από πρόσκληση του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Π.Α.Μ.Θ., Αλέξη Πολίτη.

Η συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρέστη και ο εντεταλμένος σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων της Π.Α.Μ.Θ. και έγκριτος νομικός, Κωνσταντίνος Κουρτίδης, αποσκοπούσε τόσο στην ενημέρωση αναφορικά με το έργο +RESILIENT και την πιλοτική δράση της Π.Α.Μ.Θ. στο πλαίσιο του έργου, όσο και στην επίσημη έναρξη της πιλοτικής δράσης και στην ενθάρρυνση τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεργατικών σχηματισμών με υψηλό κοινωνικό προσανατολισμό και ανταπόκριση (SVRC) να συμμετάσχουν στις προβλεπόμενες δράσεις.

Το έργο +RESILIENT συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG MEDITERRANEAN 2014-2020 και βασίζεται στην συνεργασία φορέων της τετραπλής έλικας από οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες τις Μεσογείου

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι εταίρος στο διακρατικό έργο +RESILIENT «Mediterranean Open REsouRcEs for Social Innovation of SociaLly ResponsIve ENTerprises». Το έργο +RESILIENT συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG MEDITERRANEAN 2014-2020 και βασίζεται στην συνεργασία φορέων της τετραπλής έλικας από οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.

Την συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλέξης Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των κοινωνικών επιχειρήσεων και οργανισμών για την επιχειρηματικότητα, απασχόληση, την κοινωνία και την τοπική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και προσκάλεσε τοπικές ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) και άλλες τοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεργατικούς σχηματισμούς με υψηλό κοινωνικό προσανατολισμό και ανταπόκριση (SVRC) που δραστηριοποιούνται ή που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, να συμμετάσχουν στην πιλοτική δράση της Π.Α.Μ.Θ.

Η Π.Α.Μ.Θ. επιδιώκει να συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όσο και στην προβολή τοπικών επιχειρήσεων και οργανισμών που συμβάλλουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών της περιοχής

Παράλληλα, ο κ. Πολίτης τόνισε με έμφαση πως μέσα από το έργο και την πιλοτική δράση, η Π.Α.Μ.Θ. επιδιώκει να συμβάλλει τόσο στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας, όσο και στην προβολή τοπικών επιχειρήσεων και οργανισμών που συμβάλλουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών της περιοχής.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Παρασκευή Χουρίδου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού από την Π.Α.Μ.Θ., η οποία παρουσίασε το έργο +RESILIENT και τον ρόλο της Περιφέρειας στο έργο ως εταίρος. Επίσης, αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου για την Περιφέρεια και ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του έργου, αλλά και της Π.Α.Μ.Θ. όπου αναρτώνται σχετικές ανακοινώσεις.

Την συνέντευξη Τύπου έκλεισε η κ. Νάντια Καρρά, από την εταιρία Living Prospects Ltd., εξωτερικός συνεργάτης της Π.Α.Μ.Θ. σε συνεργασία με την εταιρεία Com&Com για το έργο +RESILIENT, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τον στόχο και τις επιμέρους δράσεις της πιλοτικής δράσης της Π.Α.Μ.Θ. στο πλαίσιο του έργου. Επίσης, αναφέρθηκε στην διαδικασία συμμετοχής και τα οφέλη που θα λάβουν μέσα από τη συμμετοχή τους στην πιλοτική δράση άτομα – επιχειρηματίες που απασχολούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε τοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεργατικούς σχηματισμούς με υψηλό κοινωνικό προσανατολισμό και ανταπόκριση (SVRC).

Η απάντηση στην ερώτηση της εφημερίδας «Ενήμερος»

Ακολούθησαν ερωτήσεις των συμμετεχόντων δημοσιογράφων, ενώ σε ερώτηση του «Ενήμερου», σχετικά με τις προθέσεις και τις δράσεις της Π.Α.Μ.Θ. για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μετά το πέρας της πιλοτικής δράσης, η απάντηση ήταν η εξής: «Η Π.Α.Μ.Θ. στο πλαίσιο του έργου προβλέπει την ενθάρρυνση των τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στο διακρατικό +RESILIENT Lab όπου θα συμμετάσχουν αντίστοιχες επιχειρήσεις και φορείς από όλες τις χώρες του έργου. Το Lab θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2021 και θα δημιουργηθεί σχετική ανακοίνωση μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Α.Μ.Θ. Επίσης, η πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων θα παραμένει ενεργή μέχρι τουλάχιστον τη λήξη του έργου».

Όλα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συνέντευξη Τύπου

 Τα συμπεράσματα που προέκυψαν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου είναι τα εξής:

– Το έργο +RESILIENT, και η Π.Α.Μ.Θ. ως εταίρος το έργου, επιδιώκουν να ενισχύσουν τη δυναμική της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσα από την υλοποίηση της στοχευμένης στις ανάγκες και το περιβάλλον των κοινωνικών επιχειρήσεων της Π.Α.Μ.Θ. πιλοτικής δράσης, η οποία περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, ανοιχτών δεδομένων και της κοινωνικής οικονομίας που θα ενισχύσουν τις γνώσεις και δεξιότητες των συμμετεχόντων επιχειρηματιών και εν δυνάμει επιχειρηματιών και επισκέψεις μελέτης σε τοπικές κοινωνικές επιχειρήσεις με ενεργό δράση στην περιοχή, που θα αποτελέσουν καλές πρακτικές για νέα εγχειρήματα.

– Το έργο θα μπορέσει να βοηθήσει τόσο τον επιχειρηματικό κλάδο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, καθώς και να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός εν μέσω πανδημίας όσο και τους ανθρώπους της περιοχής, όπως κοινωνικά αποκλεισμένοι, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που λόγω της πανδημίας έμειναν άνεργοι να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, να δικτυωθούν και να προβληθούν.

– Το έργο και η Π.Α.Μ.Θ. έχουν ήδη ωφελήσει έναν σημαντικό αριθμό τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών μέσα από την συμμετοχή τους σε διακρατικές εκδηλώσεις συναντήσεις και τηλεκπαιδεύσεις, ενώ προσκαλούν νέες να εμπλακούν στο έργο ενεργά και να συμμετάσχουν τόσο στην πιλοτική δράση της Π.Α.Μ.Θ., όσο και στην διακρατική δράση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο από το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας.

– Η Π.Α.Μ.Θ. μέσα από το έργο επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, τόσο αναπτύσσοντας την κοινωνική επιχειρηματικότητα της περιοχής, όσο και ενισχύοντας τις δεξιότητές τους, εντάσσοντάς τους στο εργασιακό περιβάλλον εκ νέου. Επίσης, επιδιώκει, ενισχύοντας τις υφιστάμενες κοινωνικές επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων κοινωνικών επιχειρήσεων στην περιοχή, η κατάσταση αυτή θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία και τοπικές κοινωνικές ανάγκες όπως π.χ. ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, επιχειρηματικότητα.

– Το έργο και η δράση της Π.Α.Μ.Θ. θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη της πιλοτικής δράσης, καθώς η Π.Α.Μ.Θ. θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κοινωνικών επιχειρήσεων και των ευπαθών ομάδων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην κοινωνική επιχειρηματικότητα δεδομένης και της κρατικής ενίσχυσης και εθνικού νομοθετικού πλαισίου (Ν.4019/2011, Ν.4430/2016), ενώ θα τις προσκαλέσει να συμμετάσχουν στην διακρατική δράση τον Ιούνιο.

Κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Πολίτης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και εγκαινίασε την επίσημη έναρξη της πιλοτικής δράσης της Π.Α.Μ.Θ., ενθαρρύνοντας ξανά τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν στην πιλοτική δράση.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...