Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποτίμηση του έργου της αντιμετώπισης των χιονοπτώσεων

Ημέρα:

spot_img

Σύσκεψη φορέων, με θέμα αφενός την αποτίμηση του έργου της αντιμετώπισης των χιονοπτώσεων που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στο σύνολο της Π.Ε. Καβάλας και αφετέρου την αναζήτηση λύσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων που ενδεχόμενα θα πλήξουν την περιοχή μας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (30/1) στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, ύστερα από πρωτοβουλία του ιδίου.Όπως με έμφαση υπογράμμισε στην εισήγηση του ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Καβάλας, ο κάθε φορέας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε από την μεριά του, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση που αντιμετώπισαν οι αρχές από φαινόμενα που κανείς δεν περίμενε σε τέτοια έκταση, θα πρέπει να «αξιοποιηθεί» για την προετοιμασία μιας επόμενης φοράς, που παρόμοια  φαινόμενα θα πλήξουν την περιοχή μας.

«Η καλή συνεργασία και οι καλές προθέσεις υπάρχουν, ώστε να οργανωθούν καλύτερα στο μέλλον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς…»

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δεν παρέλειψε να αναφέρει τους περιορισμένους πόρους που έχουν στη διάθεση τους, τόσο οι υπηρεσίες, όσο και η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «αυτά τα λίγα χρήματα πρέπει να τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η καλή συνεργασία και οι καλές προθέσεις υπάρχουν, ώστε να οργανωθούν καλύτερα στο μέλλον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους υπαλλήλους της Π.Ε. Καβάλας, καθώς και των υπολοίπων φορέων, επισημαίνοντας ότι η σύσκεψη της Δευτέρας, ίσως να ήταν πιο χρήσιμη ακόμη και από την καθιερωμένη σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. που γίνεται πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Δ. Τσανάκα: «Άλλο να μιλάς θεωρητικά κι άλλο μετά από μια τοπική θεομηνία που άφησε δεινά, αλλά και εμπειρίες και γνώση»

Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, χαρακτήρισε την σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. ιδιαίτερα σημαντική «γιατί άλλο να μιλάς θεωρητικά κι άλλο μετά από μια τοπική θεομηνία που άφησε πολλά δεινά, αλλά και εμπειρίες και γνώση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι τέτοια καιρικά φαινόμενα είναι σπάνια για την περιοχή μας, ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να δούμε τα λάθη μας, αλλά και να καταθέσουμε τις ιδέες μας για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον». Η δήμαρχος Καβάλας ανέφερε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν παρόμοιες συσκέψεις και στους τέσσερις δήμους της περιφερειακής ενότητας.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στον δήμο Νέστου, σύμφωνα με το δήμαρχο Βαγγέλη Τσομπανόπουλο

Τα πράγματα συνεχίζουν πάντως να είναι δύσκολα στις ορεινές περιοχές του δήμου Νέστου. Αυτό ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος της περιοχής, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε: «Εμείς καταθέσαμε στη σύσκεψη και τα παράπονα μας, γιατί παλέψαμε στις χιονοπτώσεις τελείως μόνοι. Δεν κηρύξαμε το δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί βλέπαμε τι γινόταν και σε άλλες περιοχές, προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση δυνάμεων. Ήδη και τώρα που μιλάμε υπάρχει πρόβλημα πάνω στα ορεινά. Η Λεκάνη είναι μες στο χιόνι, είναι παγωμένοι οι δρόμοι και η πρόσβαση των κατοίκων εκεί είναι δύσκολη. Θέλουμε τουλάχιστον τα μηχανήματα της αντιπεριφέρειας να επιχειρήσουν έστω και τώρα εκεί. Εκφράζω βέβαια τις ευχαριστίες μου στην πολιτική προστασία, γιατί είχαμε αλάτι όλο το διάστημα και αντιμετωπίσαμε τα φαινόμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο δήμαρχος Νέστου αναφέρθηκε επίσης και στην απόκτηση νέου αποχιονιστικού μηχανήματος, λέγοντας σχετικά: «Ήδη είχαμε μια αλατιέρα που βρήκαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ο διαγωνισμός και ήδη υπάρχει ανάδοχος κι έτσι τις επόμενες ημέρες θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να προμηθευτούμε ένα καινούργιο όχημα 4×4 που θα αποτελέσει το νέο αποχιονιστικό μηχάνημα και θα επιχειρεί πάνω στον πρώην δήμο Ορεινού».

Χ. Πεταμίδης: «Τα πράγματα στη Θάσο εξελίχθηκαν ομαλά»

Εκ μέρους του δήμου Θάσου, ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Πεταμίδης, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Εμείς στο νησί είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα δυο φορές, μια όπως είχε ο υπόλοιπος νομός και μια ακόμη φορά μετέπειτα. Παρόλα αυτά είχαμε καλή συνεργασία και με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και τον αντιπεριφερειάρχη, είμασταν προετοιμασμένοι, είχαμε αλάτι, είχαμε και τα μέσα κι έτσι τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά. Δεν είχαμε προβλήματα κι όλα βαίνουν καλώς προς το παρόν. Είχαμε ένα θέμα όσον αφορά το οικονομικό κόστος, καθώς με τόσο έντονα φαινόμενα είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε αρκετά χρήματα για τον αποχιονισμό».

Σ. Κιβράκης: «Το φαινόμενο είχε χαρακτηριστικά που το έκαναν δύσκολα διαχειρίσιμο»

Τέλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε δει με τέτοια μορφή εκδήλωση χιονόπτωσης. Το φαινόμενο είχε χαρακτηριστικά που το έκαναν δύσκολα διαχειρίσιμο. Ήταν μεγάλο σε έκταση, καθώς αφορούσε τη Θάσο και όλο το νομό, μεγάλο σε διάρκεια με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες ολικού παγετού και φυσικά είχε και «ουρά» με φαινόμενα μικρότερης έκτασης που απασχόλησαν το όμως το μηχανισμό μας. Δοκιμάστηκαν σκληρά όλοι οι φορείς. Θετικό είναι πάντως ότι πρέπει να γίνονται τέτοιου είδους απολογισμοί, προκειμένου να συντονιστούμε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά για παρόμοια φαινόμενα στη διάρκεια του χειμώνα που ακόμη έχουμε μπροστά μας, αλλά και για την επόμενη χειμερινή περίοδο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...