Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανοίγεται μια περίοδος ευκαιριών για την χώρα με το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2021-2027

Ημέρα:

spot_img

Στις προοπτικές που δημιουργούνται για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την έξυπνη εξειδίκευση, αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω του νέου Ε.Σ.Π.Α. 2021 -2027, αναφέρθηκε στο πλαίσιο δηλώσεων του στον «Ενήμερο», ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωστής Σιμιτσής.

Παράλληλα, μίλησε και για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τις διαφωνίες της παράταξής του σε ορισμένα σημεία του, ενώ αναφέρθηκε και στο σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα η επένδυση της αιθυλικής αλκοόλης στην Καβάλα, καθώς και η επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών του δήμου Παγγαίου.

«Είναι από τις λίγες φορές που μπορεί να επαινέσει κανείς μια ελληνική κυβέρνηση, γιατί τελείωσε γρήγορα την υπόθεση του νέου Ε.Σ.Π.Α.»

«Παρά το γεγονός ότι ανήκω στην αντιπολίτευση, εννοώ σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, εντούτοις μπορώ να πω ότι είναι από τις λίγες φορές που μπορεί να επαινέσει κανείς μια ελληνική κυβέρνηση, γιατί τελείωσε γρήγορα την υπόθεση του νέου Ε.Σ.Π.Α. Ο σχεδιασμός έχει γίνει και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα μπουν και οι τελικές υπογραφές με τη μορφή της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, που θα εγκρίνει τον σχεδιασμό του εθνικού Ε.Σ.Π.Α. Αμέσως μετά θα υπογραφούν και οι προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και όλες τις Περιφέρειες της χώρες», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Σιμιτσής.

«Η ουσία είναι ότι μπροστά μας έχουμε μια περίοδο ευκαιριών για την χώρα και τον λαό μας, για τους επιχειρηματίες κι όλους τους κλάδους που περιμένουν μια βαθιά ανάσα…»

«Ο σχεδιασμός που γίνεται από όλες τις Περιφέρειες και την δική μας προχωρά πάρα πολύ καλά. Πρόσφατα στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του νέου Ε.Σ.Π.Α., στην οποία μετέχουν όλοι οι περιφερειάρχες. Μας μετέφερε τα νέα από εκεί ο κ. Μέτιος. Θα τελειώσουμε πολύ γρήγορα κι εμείς ως Περιφέρεια, κάτι που είναι πρωτοφανές για τη χώρα μας γιατί πραγματικά μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση δεν μας είχε συνηθίσει σε παρόμοιο σχεδιασμό, γρήγορο και αποτελεσματικό. Η ουσία είναι ότι μπροστά μας έχουμε μια περίοδο ευκαιριών για την χώρα και τον λαό μας, για τους επιχειρηματίες κι όλους τους κλάδους που περιμένουν μια βαθιά ανάσα. Τα κονδύλια θα κατευθυνθούν κυρίως στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, στην έξυπνη εξειδίκευση και βεβαίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», συμπλήρωσε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Π.Α.Μ.Θ.

«Και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί με τη σειρά του να φέρει πολλές και μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στη χώρα μας»

Παράλληλα, ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε και στην σημαντικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μπροστά μας πράγματα που πρέπει να γίνουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχουμε καθυστερήσει ως χώρα παρά το ότι έχουμε το περιβάλλον και τις δυνατότητες να είμαστε πρωτοπόροι και αποτελεσματικοί σε αυτόν τον τομέα, εντούτοις δεν το καταφέραμε. Ίσως το καταφέρουμε με τα χρήματα του νέου Ε.Σ.Π.Α. και βεβαίως με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που επίσης κι αυτά θα χρηματοδοτήσουν άμεσες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2026. Μπορεί κι αυτό με τη σειρά του να φέρει πολλές και μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στη χώρα μας».

Για τον αναπτυξιακό νόμο: «Διαφωνούμε ως παράταξη για τις ειδικές ενισχύσεις που δόθηκαν, για τις περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα…»

 Ο Κωστής Σιμιτσής, στα όσα δήλωσε στον «Ε» αναφέρθηκε και στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τονίζοντας σχετικά: «Διαφωνούμε ως παράταξη για τις ειδικές ενισχύσεις που δόθηκαν, για τις περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα. Θεωρούμε ότι αδικούνται περιοχές όπως η Π.Ε. Καβάλας, η μισή Δράμα και ο βόρειος Έβρος, γιατί τελικά εξισώνεται ο βόρειος με τον νότιο Έβρο, πράγμα που θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο. Δεν μπορείς να εξισώσεις τελείως ανόμοιες καταστάσεις. Ο ίδιος ο αναπτυξιακός νόμος θεωρούμε ότι έχει κάποια θέματα, καθώς για παράδειγμα έχει μειώσει την αρμοδιότητα ενίσχυσης από τις Περιφέρειες στο 1 εκ., από εκεί που ήταν 3 εκ. Εμείς ζητούσαμε να ανεβεί το όριο των επιδοτήσεων στα 5 εκ., αλλά αντίθετα κατέβηκε. Πρόσφατα για παράδειγμα ανακοινώθηκε ότι υπήρχαν 50 παλιές επενδύσεις που περίμεναν την υπογραφή των υπουργών πολλά χρόνια. Είχαν εγκριθεί και περίμεναν υπογραφή με καθυστερήσεις πάνω από τρία χρόνια».

Ίσως και εντός Ιουλίου οι ανακοινώσεις για τη μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης – «Μπήκε το νερό στο αυλάκι», υποστηρίζει ο κ. Σιμιτσής σχετικά με την επένδυση των Λουτρών Ελευθερών

Τέλος, ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε και στην πορεία δυο σημαντικών επενδύσεων για την Π.Ε. Καβάλας, αυτήν των Λουτρών Ελευθερών και της μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης, υπογραμμίζοντας: «Την επόμενη εβδομάδα, έχουμε συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της «ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ» και θα έχουμε συνάντηση για την επένδυση των Λουτρών Ελευθερών με την οικογένεια Χαρακίδη. Έχουν καταθέσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απ’ όπου περιμένουμε την έγκριση. Η έγκριση αυτή θα συνεπάγεται ταυτόχρονα πολύ γρήγορα την έγκριση των όρων δόμησης. Θεωρούμε ότι αυτή η επένδυση έχει ξεκινήσει, μπήκε το νερό στο αυλάκι και θα κυλήσει πιο γρήγορα από εδώ και πέρα. Δουλεύουμε ταυτόχρονα με τον υφυπουργό Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας τον κ. Φραγκογιάννη, για την επένδυση της μονάδας παρασκευής αιθυλικής αλκοόλης της Alexandrion στην περιοχή της Καβάλας. Είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την περιοχή μας οι επενδυτές που θέλουν να κάνουν μεγαλύτερη επένδυση! Αυτό όμως μας δημιουργεί προβλήματα γιατί έχουμε θέματα χώρου, εκτάσεων. Αυτά όμως πιστεύω ότι θα τα λύσουμε. Ένας ευχάριστος πονοκέφαλος πραγματικά. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και τους επενδυτές για την επένδυση αιθυλικής αλκοόλης, ίσως και μέσα στον Ιούλιο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...