Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

ΝΕΣΤΟΣ: Συνάντηση Μαρκόπουλου – αγροτών για το αρδευτικό έργο στην πεδιάδα του Νέστου

Ημέρα:

Συνάντηση με αγρότες από την περιοχή του Ερατεινού είχε το πρωί στο γραφείο του, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, με θέμα το υπό κατασκευή αρδευτικό έργο της δυτικής πεδιάδας του Νέστου.

Αφορμή της συνάντησης στάθηκε επιστολή του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με την οποία, όπως τόνισαν τόσο οι αγρότες όσο και ο κ. Μαρκόπουλος, ζητά να σταματήσει το συγκεκριμένο έργο.

«Πιστεύουμε ότι το έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα»

«Είναι ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό. Ήδη από την Δευτέρα έχουμε απαντήσει στην επιστολή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., ενώ θα ενημερώσουμε και τον υπουργό Περιβάλλοντος. Πιστεύουμε ότι το έργο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, για να μας δώσει την δυνατότητα να καλλιεργούμε τα χωράφια μας, να τα προστατεύουμε από την αλατότητα, να εξοικονομούμε νερό και να μπορούμε να διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα γίνεται το περιβάλλον της περιοχής», επισήμανε αρχικά στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Περιμέναμε από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. να είναι συμπαραστάτης μας, αλλά δεν είναι…»

Εκ μέρους των αγροτών της περιοχής του Ερατεινού τοποθετήθηκε ο Ζήσης Χατζηγιαννάκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Το αρδευτικό της δυτικής πεδιάδας του Νέστου είναι για εμάς έργο πνοής. Περιμέναμε από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. να είναι συμπαραστάτης μας, αλλά λυπάμαι πολύ που δεν είναι. Δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνουν αυτό, ενώ το έργο βρίσκεται στην μέση της εκτέλεσης.  Δυστυχώς, προσπαθούν πάση θυσία να το σταματήσουν! Οι λόγοι που επικαλούνται δεν είναι βάσιμοι και σωστοί. Δεν θα πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο. Περιμέναμε πενήντα χρόνια και με τον τρόπο που ποτίζουμε, έχουμε υποβαθμίσει τα χωράφια μας με την αλατότητα. Αισθανόμαστε ότι είμαστε πολίτες τετάρτης κατηγορίας! Είναι ανάστατο όλο το χωριό μας».

Αν το έργο ακυρωθεί, τότε θα απαιτηθούν τριάντα χρόνια για να κατασκευαστεί εκ νέου

Ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσούπολης, Γιώργος Λεπίδας, αναφέρθηκε αρχικά σε τεχνικά στοιχεία που αφορούν το έργο, ενώ στην συνέχεια επισήμανε με έμφαση ότι επειδή το έργο βρίσκεται σε φάση κατασκευής, αν ακυρωθεί, οι μελέτες που θα χρειαστούν εκ νέου απαιτούν δέκα χρόνια και άλλα τριάντα για να κατασκευαστεί από την αρχή. «Την άδεια χρήσης νερού την έχουμε στα σκαριά, ενώ ήδη κάναμε και τα περιβαλλοντικά. Έπρεπε να ερωτηθούμε για να μην φτάσουμε στο σημείο να διαμαρτυρόμαστε και να ξεσηκωθούμε ως περιοχή. Μαζί με όλους τους φορείς πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα, για να μην σταματήσει το έργο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεπίδας.

«Μετά Χριστόν προφήτες δεν βοηθούν την κατάσταση…»

Να σημειωθεί ότι η μελέτη του εν λόγω έργου εγκρίθηκε το 2009 και το 2012 δημοπρατήθηκε. Πρόκειται για ένα έργο που θα καλύψει 25.000 στρέμματα περίπου, περιλαμβάνει κύριο ανοιχτό αγωγό μεταφοράς νερού στο δεξί τμήμα του δρόμου (ο οποίος πρόκειται να ανακατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια) προς αεροδρόμιο, ενώ θα κατασκευαστούν αγωγοί που θα φτάνουν σε όλα τα χωράφια, με συνολικό μήκος 120 χιλιόμετρα.

«Να θυμίσω σε όσους διαμαρτύρονται, ότι εδώ και χρόνια η μελέτη με την οποία σχεδιάστηκε αυτό το έργο, δόθηκε σε διαβούλευση. Μετά Χριστόν προφήτες δεν βοηθούν την κατάσταση! Έχει ξεκινήσει όλη η διαδικασία με την αδειοδότηση του έργου και της χρήσης του νερού, εκτιμάται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση μεγαλύτερη των πέντε εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, ενώ το μεγάλο οικολογικό όφελος του έργου είναι ότι δεν θα έχουμε προβλήματα από την σπατάλη του νερού και από την άλλη θα έχουμε μεγαλύτερη απόδοση των χωραφιών», δήλωσε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Θ. Μαρκόπουλος: «Το έργο πρέπει να τελειώσει»

Αναφερόμενος στην επιστολή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας είπε ότι οι περισσότερες επισημάνσεις του είναι αστήρικτες.

«Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. ζητά να σταματήσει το έργο και να μπει σε μια διαδικασία ανασχεδιασμού και υλοποίησής του σε διαφορετική βάση. Αυτό είναι απαράδεκτο, διότι έπρεπε να διατυπωθεί την εποχή της διαβούλευσης. Έχουμε απαντήσει με έγγραφό μας την Δευτέρα και λέμε ότι το έργο πρέπει να τελειώσει. Αν δεν τελειώσει θα πρέπει να επιστρέψει η χώρα μας στην Ε.Ε. όλα τα ποσά που εισέπραξε για αυτό, να πληρώσει μια σχετική ποινή και να πάει το έργο 30 χρόνια πίσω! Επικοινώνησα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να ολοκληρωθεί το έργο. Δεν είναι δυνατό με όψιμες απόψεις να δημιουργούμε προβλήματα στον σχεδιασμό της χώρας», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα έχει επαφή και με τον κ. Τσιρώνη σχετικά με το θέμα.

Σ. Παπαδόπουλος: «Υπέρ του έργου, το οποίο έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις»

«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να ολοκληρώσουμε τα έργα που αφορούν την περιοχή μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέα έργα που έχουμε ανάγκη», τόνισε καταληκτικά ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Στην συνάντηση παρών ήταν και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Α.Μ.Θ., Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο οποίος με την σειρά του χαρακτήρισε το έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την πεδιάδα του Νέστου και τάχθηκε υπέρ του, από την στιγμή μάλιστα που έχει εγκριθεί η Μ.Π.Ε. κι άρα το έργο έχει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...