Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Η ιστορία του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.

Ημέρα:

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος και της συμπλήρωσης 19 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρόεδρός του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, Μάνος Κουτράκης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως τόνισε αρχικά, το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα υγροτοπικά πάρκα της Ελλάδας, καλύπτοντας σήμερα μια έκταση 930.000 στρεμμάτων. Χαρακτηρίζεται δε για την μεγάλη βιολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική του αξία.

Η ιστορία του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.

«Η πρώτη γνωστή αναφορά των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, λίμνη Βιστωνίδα, λίμνη Ισμαρίδα και λιμνοθάλασσες Ροδόπης, γίνεται το 1974, όταν η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος της σύμβασης Ραμσάρ προτείνει αυτές τις περιοχές, μαζί με άλλες 8, ως το δίκτυο των 11 ελληνικών περιοχών που θα ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας. Ακολουθεί τον Απρίλη του 1979 η ευρωπαϊκή οδηγία 79/409/ΕΟΚ για την διατήρηση των πληθυσμών αγρίων πουλιών, αλλά και επαρκή έκταση και ποικιλία βιοτόπων για να επιτευχθεί η προστασία τους. Το 1981 η Ελλάδα εκδίδει το Π.Δ. 67/81 όπου τα σημαντικότερα είδη πανίδας, πολλά από τα οποία φιλοξενούνται και στις τρεις παραπάνω περιοχές, εντάσσονται στο καθεστώς προστασίας. Το 1992 η ευρωπαϊκή επιτροπή εκδίδει την οδηγία 92/43/ΕΟΚ που ακόμη και σήμερα αποτελεί θεμέλιο λίθο στην προστασία των ειδών και των τύπων οικοτόπων», σημείωσε σχετικά ο κ. Κουτράκης.

Ο σκοπός ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου

Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Κουτράκης, το 1996 έγινε η πρώτη νομοθετική προσπάθεια για την περιοχή, με Κ.Υ.Α. 5796/1996, όπου πλέον ορίζεται ως χωριστή ενότητα το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Σκοπός της ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή. Με την απόφαση αυτή καθορίστηκαν για πρώτη φορά οι ζώνες προστασίας και οι αντίστοιχες επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Οι πρώτες δομές ανάδειξης και διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου λειτούργησαν την περίοδο 1997 -2003, μέσω των αναπτυξιακών εταιρειών Ξάνθης – Καβάλας και Ροδόπης, με χρηματοδότηση του αρμόδιου υπουργείου ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Σε νέα πορεία εισέρχεται το Εθνικό Πάρκο από το 2010 και μετά

Το 2003 ιδρύεται ο φορέας διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ως Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι κύριοι σκοποί του είναι η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, η αποκατάσταση και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής, η τοπική ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η ανάπτυξη του οικοτουρισμού, καθώς και η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Το 2008 με την Κ.Υ.Α. 44549/2008 γίνεται η νέα προσπάθεια για την οριοθέτηση του Ε.Π.Α.ΜΑ.Θ. και των επιτρεπόμενων χρήσεων γης, ενώ ως το τέλος του 2009 υλοποιούνται βασικές δράσεις δημιουργίας των απαιτούμενων υποδομών. Από το 2010 και μετά την έγκριση τεχνικού δελτίου σε επιχειρησιακό πρόγραμμα 5 εκ. ευρώ η διαχείριση του Εθνικού Πάρκου μπαίνει σε νέα πορεία με την υλοποίηση προγραμμάτων επιστημονικής παρακολούθησης, επόπτευσης και φύλαξης της περιοχής, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και πολλά άλλα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καβάλα: Έκλεψε τρόφιμα και ρούχα από επιχειρήσεις

Συνελήφθη την 21-02-2024 το απόγευμα σε περιοχή της Καβάλας,...

Ένας νεκρός από εκτροπή αυτοκινήτου

Την 21-02-2024 και ώρα 22.55΄, στην Εγνατία οδό Ξάνθης...

Έκλεψαν 33 μετασχηματιστές από αγροτικές περιοχές

Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό...

Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Καβάλας – Παληού

Τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία συνέβη στις 9.30 το...

Ενεργοποιείται ο πανθασιακός σύλλογος επαγγελματιών

Μαρία Πολυμέρου: Υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλα τα...

Δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία stress echo και μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Εξετάσεις που σώζουν ζωές

Στον κλάδο της σύγχρονης ιατρικής, ο συνδυασμός τεχνολογίας αιχμής...

Sold out μέχρι και τον Μάιο όλες οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Sold out μέχρι και τον Μάιο είναι όλες οι...