Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Kavala Expo 2022: Δυναμική επανεκκίνηση της έκθεσης Θεσμός του Επιμελητηρίου Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 στο Εκθεσιακό Κέντρο Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης» στη Ν. Καρβάλη, τα εγκαίνια της 28ης Διεθνούς Έκθεσης KavalaExpo 2022. Πρόκειται για το σημαντικότερο  εμπορικό και οικονομικό γεγονός που έχει γίνει θεσμός στη συνείδηση των πολιτών και των επιχειρηματιών της Περιφέρειάς μας.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Ιωάννης Μασούτης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας, η κα. Μπουρτζάλα, συνεργάτιδα του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης κ. Παπαθάναση και Προϊσταμένη της Δ/νσης άμεσων ξένων επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας κ. Αλέξης Πολίτης, Αντιπεριφερειάρχες της περιοχής, ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυπραίος, η πρόξενος της Σερβίας, οι Δήμαρχοι Θάσου, Νέστου, Παγγαίου και ο Αντιδήμαρχος Καβάλας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι,  πρόεδροι επιμελητηρίων και επαγγελματιών συλλόγων, πρώην βουλευτές, εκθέτες και αρκετός κόσμος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας καλωσόρισε, όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή. Ο κ. Δέμπας στην ομιλία του τόνισε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος τα τελευταία χρόνια μετά από δύο χρόνια καραντίνας και της ενεργειακής κρίσης  που υπάρχει.  Παρά το καλό επιχειρηματικό κλίμα που υπήρχε το καλοκαίρι λόγω της αύξησης του τουρισμού, το αυξημένο ενεργειακό κόστος δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις χάνουν την κερδοφορία τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι επενδύσεις, οι θέσεις απασχόλησης, η βιωσιμότητα τους. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκεστεί στην λογική των επιδοτήσεων αλλά σε μόνιμες πολιτικές που θα περιορίζουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Επιπλέον η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο σε μόνιμες πολιτικές, όπως το πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, αλλά και στην χώρα μας η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Ιδιαίτερη μνεία στον λόγο του, έκανε ο κ. Δέμπας για τον συμψηφισμό του 12 και του 4% του μισθολογικού κόστους, για την περίοδο 2010-2015 γιατί τα Επιμελητήρια το ανέδειξαν, το διεκδίκησαν και το κατάφεραν με την σημερινή Κυβέρνηση, να το νομοθετεί και εκατοντάδες επιχειρήσεις είδαν ξαφνικά συμψηφισμούς υποχρεώσεων τους, με απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου και του ΕΦΚΑ

Όσον αφορά την περιοχή μας, ο κ. Δέμπας ανέφερε ότι βρέθηκε λύση στο ΒΙΟΠΑ και προχώρησε η εξυγίανση του και ένας σημαντικός χώρος είναι έτοιμος να προσελκύσει περισσότερα επενδυτικά σχέδια. Επίσης πολύ σημαντική ήταν η δημιουργία της Δομής Στήριξης  Επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που με την ονομασία «Kick-iT», η οποία είναι ο νέος επιχειρηματικός επιταχυντής του Επιμελητηρίου Καβάλας, από τους πρώτους σε όλη την χώρα, με στόχο να βοηθήσει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ομάδες και άτομα, στην ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών ιδεών τους. Σημαντικές δράσεις έγιναν επίσης και για την προώθηση της κρουαζιέρας σε συνεργασία με τον ΟΛΚ και την Δημωφέλεια με αποτέλεσμα το 2022 να υποδεχτούμε 37 κρουαζιερόπλοια.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας, το 2021, υπήρξε επίσης άμεσα κινητοποίηση για το άνοιγμα των συνόρων με την Νυμφαία, κύριου οδικού άξονα τουρισμού στην περιοχή μας, σε συνεργασία με τον Υπουργό και τους βουλευτές της περιοχής μας, ώστε να μην χαθεί η τουριστική σεζόν. Τέλος, αναφέρθηκε στο σημαντικότερο έργο το οποίο θα πραγματοποιηθεί  στην Καβάλα, το οποίο είναι η σιδηροδρομική σύνδεση του Εμπορικού Λιμένα της Καβάλας με την Αλεξανδρούπολη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Κατά την τελετή των εγκαινίων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Ιωάννης Μασούτης βράβευσε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Δέμπα για την προσφορά του στην Επιμελητηριακή Κοινότητα και τον θεσμό του Επιμελητηρίου.

Στην έκθεση συμμετείχαν περισσότερες από 130 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα αλλά και από Βουλγαρία, Σερβία, και Κύπρο. Η Σερβία και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Leskovac ήταν η τιμώμενη χώρα και περιοχή της έκθεσης.

Πριν από την τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε ονοματοδοσία της αίθουσας εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καβάλας σε «Αναστάσιος Μεταξάς» στη μνήμη του ηλεκτρολόγου και συνεργάτη του Επιμελητηρίου Καβάλας Αναστάσιο Μεταξά ο οποίος έφυγε ξαφνικά από την ζωή πριν από δύο χρόνια.

Η φετινή «KAVALAEXPO» είχε σαν κεντρική θεματική ενότητα τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή καθώς και την γενοκτονία των Ποντίων.

Πραγματοποιήθηκε, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ΣΑΛΟΝΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ με την συμμετοχή καταξιωμένων σεφ, όπως της κας. Μαρίας Εκμεκτσίογλου και της κας. Σοφίας Ουργαντζίδου και της Σχολής La Maison de Gourmet της κας. Μαρίας Παπανικολάου, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας τα προϊόντα των εκθετών, δημιουργήσαν μοναδικά πιάτα με σκοπό να τιμήσουν την κουζίνα της Μικράς Ασίας και του Πόντου.  Τοπικοί Πολιτιστικοί σύλλογοι πλαισίωσαν τα γευστικά δρόμενα ενώ ντόπιες γυναίκες μαγείρισσες και μάγειρες μαγείρεψαν φαγητά τα οποία μας θύμισαν τις γεύσεις των αλησμόνητων πατρίδων.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επίσης μεγάλη μουσική συναυλία από τους Αδερφούς Τσαχουρίδη οι οποίοι ταξίδεψαν μουσικά το κοινό με τις μουσικές τους όχι μόνο στον  Πόντο αλλά και σε όλο τον κόσμο. Τη συναυλία παρακολούθησε πλήθος κόσμου το οποίο χόρεψε και τραγούδησε στους ρυθμούς του Πόντου και όχι μόνο.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, και πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, το Επιμελητήριο Καβάλας, ως μέλος του Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Enterprise Europe Network, πραγματοποίησε επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β με επιχειρήσεις των ξένων αποστολών που συμμετείχαν στην έκθεση. Σκοπός αυτών των συναντήσεων ήταν η στήριξη δυναμικών επιχειρήσεων και η προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών (Β2Β) ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν,  να καινοτομήσουν διεθνώς και να διεισδύσουν σε ξένες αγορές. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν επιπλέον και δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα «Ενημέρωση για ξένες επενδύσεις από την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων» από την κα. Καλλιόπη Μπουρτζάλα  και « Ενημέρωση για τις υπηρεσίες της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων- Γενικό Εμπορικό Μητρώο» από τον διευθυντή κ. Βασίλειο Αποστολόπουλο.

Τέλος, φέτος για πρώτη φορά παρουσιάστηκε το πρώτο παγκοσμίως techno-sport, το HADO, το οποίο εισαγάγει την τεχνολογίας αιχμής της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality “AR”) στον αθλητισμό και δημιούργησε μία πλατφόρμα που έφερε τα eSports από την καρέκλα σε ένα αληθινό γήπεδο. Επίσης υπήρξε και επίδειξη drone όπου παρουσιάστηκε η δυνατότητα ψεκασμού από αέρος.

Αναλυτικός κατάλογος με τις συμμετέχουσες εταιρείες έχει αναρτηθεί στο site της έκθεσης www.kavalaexpo.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...