spot_img

Καλό δείχνει το ταμείο του φετινού τουρισμού

Ημέρα:

Μάρκος Δέμπας: Ικανοποιημένο από τους τζίρους το 75% των επιχειρηματιών σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου / Μιχάλη Χατζηγιάννη, Onirama και Φορτίσιμο περιλαμβάνει το «μενού» της Kavala Expo 2023

«Αυτό που διαπιστώθηκε και συμφωνούμε όλοι σε αυτό, είναι ότι πράγματι υπήρξε φέτος μία τεράστια τουριστική κίνηση στην περιοχή μας, η οποία σε επίπεδο επισκεπτών ξεπέρασε τα νούμερα του 2019, της χρονιάς – ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Μένει να δούμε όταν γίνει «ταμείο» τον Οκτώβριο, το επίπεδο των τζίρων που κατέγραψαν οι επαγγελματίες του τουρισμού».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, στο πλαίσιο δηλώσεων που παραχώρησε στον «Ενήμερο», μιλώντας αρχικά για την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., ενώ μίλησε και την Kavala Expo 2023, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό στις 29 Σεπτεμβρίου.

«Είναι πολύ εύκολο να δούμε τα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων, άρα εύκολα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα νούμερα του 2019 έχουν ξεπεραστεί…»

«Το αυταπόδεικτο είναι για το νησί της Θάσου, όπου ήδη τα νούμερα μέχρι και 31 Αυγούστου δείχνουν ότι είμαστε πάνω από το 2019, που ήταν η χρονιά – ρεκόρ. Είναι πολύ εύκολο να δούμε τα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων, άρα εύκολα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι τα νούμερα του 2019 έχουν ξεπεραστεί και το ίδιο βλέπουμε με αυτό το οποίο συζητάμε και με τους ξενοδόχους και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όσον αφορά τις πληρότητες και τον κόσμο που ήρθε στην περιοχή μας από την Κεραμωτή, μέχρι την Πέραμο, την Νέα Ηρακλείτσα, την Τούζλα και φυσικά την πόλη της Καβάλας. Τα νούμερα είναι αυξητικά εξίσου και απ’ ό,τι φαίνεται στο τέλος τα νούμερα θα είναι πολύ παραπάνω από το 2019. Αντίστοιχα αυτό φαινόταν και από τα νούμερα που μας έδιναν οι πύλες εισόδου της χώρας. Έχουμε το πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού που είναι εύκολο να δούμε ποιος περνάει και γίνεται μία καταγραφή. Φέτος για πρώτη φορά από το 2016 είδαμε πάλι τόσους πολλούς Τούρκους που συνεχίζουν να βρίσκονται στην περιοχή μας και αυτό εξίσου θετικό», σημείωσε σχετικά ο κ. Δέμπας.

«Όλοι δούλεψαν, υπάρχει ικανοποίηση. Ειδικά οι κλάδοι της εστίασης και τα beach bar, οι καφετέριες, τα εστιατόρια νομίζω ότι έχουν δουλέψει και οι άνθρωποι τους βλέπουμε ευχαριστημένους και ικανοποιημένους…»

«Μέχρι και το προηγούμενο σαββατοκύριακο τουλάχιστον, η κίνηση ήταν πάρα πολύ αυξημένη, ήταν ζωηρή και μας θύμισε ημέρες του Αυγούστου. Βέβαια υπάρχει μία μικρή κάμψη, καθώς έχουν ανοίξει τα σχολεία και αυτό είναι λογικό, αφού την ίδια περίοδο ανοίγουν και στις γειτονικές χώρες. Εφόσον όμως κρατάει ο καιρός, σίγουρα θεωρώ ότι μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου τα σαββατοκύριακα τουλάχιστον, θα έχουν μία πολύ καλή τουριστική κίνηση. Το συμπέρασμα μας λοιπόν είναι ότι αριθμητικά και ποσοτικά σίγουρα είμαστε ανεβασμένοι σε σχέση με το 2019. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όμως που έχουν να κάνουν με τον τζίρο και βασικά όχι μόνο ο τζίρος, αλλά και το τι θα μείνει στο τέλος σε καθαρό κέρδος – όφελος για τον κάθε επαγγελματία θα το δούμε σε λίγο καιρό. Όλοι δούλεψαν, υπάρχει ικανοποίηση. Ειδικά οι κλάδοι της εστίασης και τα beach bar, οι καφετέριες, τα εστιατόρια νομίζω ότι έχουν δουλέψει και οι άνθρωποι τους βλέπουμε ευχαριστημένους και ικανοποιημένους. Για ένα κομμάτι του εμπορικού κόσμου επίσης, ειδικά στην περίοδο των εκπτώσεων, πήγαν καλύτερα τα πράγματα και εκεί ανέβηκαν κάπως οι τζίροι. Επομένως στο τέλος στο κομμάτι του τζίρου και το καθαρού κέρδους θα είναι και αυτό ικανοποιητικό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Ικανοποιημένο από τους τζίρους το 75% των επιχειρηματιών σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου και τα στοιχεία μέχρι και 31 Ιουλίου – Θετικά τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική κίνηση του 2024

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Βαρόμετρο του Ε.Β.Ε.Κ. σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν κρύβω ότι και το Βαρόμετρο που έχουμε και ενσωμάτωνε μέχρι και 31 Ιουλίου, χωρίς τον Αύγουστο μέσα που θα τον δούμε στο επόμενο Βαρόμετρο, διαπιστώσαμε ότι ένα 75% των απαντήσεων μιλούσε για αύξηση του τζίρου και ένα 25% ήταν στα ίδια ή λίγο λιγότερο. Εκτιμώ ότι αυτό το κομμάτι του 25% είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορικού κόσμου που την περίοδο του Μαΐου – Ιουνίου, αλλά και του Ιουλίου, ακόμη τα νούμερα δεν είχαν βελτιωθεί. Βλέπουμε επομένως ότι είναι μία πολύ καλή χρονιά, ικανοποιητική, ασχέτως με το βεβαρημένο κλίμα που είχαμε και με τις φωτιές που μας επηρέασαν, αλλά και πολύ περισσότερο με τις τρομακτικές πλημμύρες και την εθνική τραγωδία που ζούμε. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε πόσο θα μας επηρεάσει στην οικονομία μας αυτή η κατάσταση. Ευελπιστώ σίγουρα να κλείσουν αυτές οι πληγές και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις». Όσον αφορά το αν υπάρχει αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισήμανε: «Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Βέβαια αυτά θα τα δούμε λίγο καλύτερα από τον Νοέμβριο και μετά που ξεκινάνε οι πρώτες μεγάλες εκθέσεις τουρισμού, όπου κλείνονται και τα πρώτα πακέτα για την επόμενη χρονιά. Υπάρχει όμως αισιοδοξία από τους ανθρώπους του τουρισμού ότι τα στοιχεία είναι εξίσου θετικά και για την επόμενη χρονιά

«Σίγουρα προβληματιζόμαστε για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Δ.Ε.Θ.»

Σε σχέση με το τι περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Μάρκος Δέμπας σημείωσε: «Σίγουρα προβληματιζόμαστε, γιατί αυτές οι καταστροφές επηρεάζουν τα δημοσιονομικά του κράτους. Επηρεάζουν τα έσοδα και τα έξοδα με πολύ απλά λόγια. Άρα όταν εμείς πριν από μερικούς μήνες βλέπαμε ότι δημοσιονομικά θα μπορούσαμε να δούμε κάποιες θετικές ανακοινώσεις με μειώσεις φόρων, με αυτές τις καταστροφές που κοστολογούνται από 2,5 μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλάζει ίσως η κατάσταση. Περιμένουμε τώρα από την Ευρώπη μήπως έρθει από εκεί μια ισχυρή οικονομική βοήθεια που δεν θα ανατρέψει τα δημοσιονομικά της χώρας μας. Άρα σίγουρα αυτή η κατάστασή μας έχει επηρεάσει και είναι κατανοητό έχουν καταστραφεί υποδομές. Το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον κάμπο της Θεσσαλίας, καταλαβαίνουμε πόσο θα μας επηρεάσει από εδώ και πέρα αυτή η κατάσταση. Βέβαια είχαμε και τη συζήτηση και με τον πρωθυπουργό πριν έρθουν αυτές οι καταστροφές κι υπήρχε ένα κλίμα ότι θα είχαμε θετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μένει να δούμε τι θα πει όταν βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ.».

Μιχάλη Χατζηγιάννη, Onirama και Φορτίσιμο περιλαμβάνει το «μενού» της Kavala Expo 2023 – Τιμώμενη περιοχή το Μπουργκάς της Βουλγαρίας – Στις 29 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης

Τέλος, όσον αφορά την Καβάλα EXPO 2023, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε: «Είμαστε στο τελικό στάδιο, στην τελική ευθεία, καθώς μας έχουν μείνει λίγες μέρες. Αρχίζουμε την Παρασκευή στις 29 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα με τα εγκαίνια, οπότε και θα ανοίξει τις πύλες η έκθεσή μας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Προσπαθούμε φέτος να την κάνουμε πιο δυνατή, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως είναι η ενίσχυση με τις μουσικές συναυλίες. Ήδη έχουμε κλείσει τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τους Onirama, τους Φορτίσιμο και θα έχουμε σχεδόν κάθε μέρα μία συναυλία και όλες θα είναι δωρεάν για το κοινό. Έχουμε για πρώτη φορά το food truck festival με 16 καντίνες που θα στηθούν περιμετρικά των συναυλιών, υπάρχει γαστρονομία, υπάρχει τοπική κουζίνα και τοπικές επιχειρήσεις, θα έχουμε τα forum για τις επιχειρηματικές συναντήσεις από τις  ξένες αποστολές που φέτος θα είναι ιδιαίτερα δυναμικές. Και από τη Σερβία και από την Τουρκία και από τη Βουλγαρία. Να τονίσω ότι τιμώμενη περιοχή είναι το λιμάνι Μπουργκάς της Βουλγαρίας που μάλιστα θα υπογράψουμε την ερχόμενη εβδομάδα ένα πρωτόκολλο συνεργασίας εδώ στην Καβάλα με τον αντίστοιχο Οργανισμό Λιμένα. Άρα θεωρώ ότι οι εκθέτες μας που και αυτή τη φορά δείχνουν ένα έντονο ενδιαφέρον, θα μείνουν ικανοποιημένοι και πραγματικά προσπαθούμε και εμείς να προετοιμαστούμε και για την επόμενη πιο δυναμική έκθεση που θα διοργανώσουμε».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Β. Μαυρομμάτης: Κανείς δεν παραπονέθηκε για την αυλή του σχολείου των Ποταμουδίων

«Σε εμάς δεν έχει εκφραστεί επίσημα κανένα παράπονο, ούτε...

Ακαρπία σε αρκετά αγροτικά προϊόντα την φετινή περίοδο

Η ακαρπία σε αρκετά αγροτικά προϊόντα είναι το κύριο...

KAVALA EXPO 2023: Πιο δυναμική, πιο λαμπρή, με πολλούς εκθέτες και πολλά δρώμενα

«Προσπαθούμε και φέτος να έχουμε μία έκθεση δυναμική, με...

Ενεργοποιείται το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου στην πόλη της Καβάλας

Η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών) και η Περιφέρεια...

Καβάλα: Καλλιεργούσε κάνναβη σε δασική περιοχή

Συνελήφθη χθες (21-9-2023) το απόγευμα σε περιοχή της Καβάλας,...

Ο Άλεξ Χαντζιτάτζι δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό του ΑΟΚ

Μήνυμα προς τους φιλάθλους του ΑΟΚ ότι θα σταθεί...