Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Εμβόλιο» ενίσχυσης χρειάζεται άμεσα η αγορά

Ημέρα:

spot_img

Την ανάγκη ενός «εμβολίου» ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ειδικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, υπογραμμίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Παράλληλα, με έμφαση επισημαίνει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου μέσα στον Ιανουάριο είναι εφικτό να γίνει, υπό όρους φυσικά, ενώ για το άνοιγμα της εστίασης αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει από τον Φεβρουάριο και μετά κι αφού καταγραφεί σαφής υποχώρηση της πανδημίας.

«Φτάσαμε σε μια νέα οικονομική κρίση με το κλείσιμο της αγοράς για μήνες, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία…»

Μιλώντας αρχικά για το αποτύπωμα που αφήνει το 2020 στον επιχειρηματικό κόσμο λίγες ώρες πριν την έλευση της νέας χρονιάς, ο Μάρκος Δέμπας σημειώνει: «Το σίγουρο είναι ότι ο επιχειρηματικός κόσμος βίωσε φέτος μία από τις χειρότερες χρονιές του αιώνα, όχι μόνο της δεκαετούς τρομακτικής ύφεσης που έζησε η πατρίδα μας από το 2010 και μετά. Φτάσαμε σε μια νέα οικονομική κρίση με το κλείσιμο της αγοράς για μήνες, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής κρίσης είναι να βλέπουμε επιχειρήσεις να μην αντέχουν να λειτουργήσουν, να μην αντέχουν να ξεκινήσουν και πάλι και να υπάρχουν πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ακόμη και μία στις τρεις, ειδικά στην εστίαση και τον τουρισμό, ότι δεν θα κατορθώσουν να επαναλειτουργήσουν καθόλου».

«Χρειάζεται ένα «εμβόλιο» ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές, διότι θα σώσουμε την υγεία μας αλλά δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε ούτε την οικονομική μας υπόσταση, ούτε τη λειτουργία της αγοράς»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρει στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε», ότι «το κρίσιμο σημείο είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Ο εμβολιασμός σίγουρα θα βοηθήσει, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της κοινότητας θα θωρακιστεί κι αυτό θα είναι ένα καίριο χτύπημα στην πανδημία. Από εκεί και μετά όμως χρειάζεται ένα «εμβόλιο» ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές, διότι θα σώσουμε την υγεία μας αλλά δεν θα μπορέσουμε να σώσουμε ούτε την οικονομική μας υπόσταση, ούτε τη λειτουργία της αγοράς κι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ίδια την κοινωνία, με αύξηση στα ποσοστά της ανεργίας και με την μη εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων μας».

«Ζητάμε από την Κυβέρνηση, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάρουν γενναίες αποφάσεις, οι οποίες πραγματικά θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις μας…»

 «Για την επόμενη μέρα ο επιχειρηματίας αυτό που ζητάει είναι να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία της αγοράς, των επιχειρήσεών μας, με ρυθμούς κανονικούς, όπως και το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Κάθε μέρα που είμαστε κλειστά χάνονται εκατομμύρια ευρώ από την αγορά και από την κοινωνία. Άρα αυτό που έχει χαθεί πρέπει σιγά σιγά με κάποιο τρόπο να αναπληρωθεί. Ζητάμε από την Κυβέρνηση, αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πάρουν γενναίες αποφάσεις, οι οποίες πραγματικά θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις μας. Δεν είναι μόνο οι αναστολές όλων των υποχρεώσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Προτείνουμε διαγραφή υποχρεώσεων που έχω δημιουργηθεί στην περίοδο της πανδημίας και ζητάμε από την  Κυβέρνηση να δει πολύ σοβαρά αυτήν την πρόταση. Επίσης ζητάμε να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων μας. Δηλαδή «φθηνό χρήμα» με άτοκα δάνεια και με μεγάλη περίοδο χάριτος, με πολλές δόσεις αποπληρωμής, ώστε το κομμάτι που έχει χάσει ο επιχειρηματίας αυτό το διάστημα να αναπληρωθεί», τονίζει ακόμη ο κ. Δέμπας.

«Ευχόμαστε πραγματικά αυτές οι προτάσεις να γίνουν αποδεκτές και να τις ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποφάσεις κυρίως για το πρώτο τρίμηνο του 2021 για να σταματήσει αυτό το «τσουνάμι» των κλειστών καταστημάτων και επιχειρήσεων»

«Λείπει ρευστό από την αγορά, το οποίο θα πρέπει να υφίσταται για να τονωθεί η ανάπτυξη. Να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις για αναπτυξιακά προγράμματα, για ταχύτατη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των περιοχών μας κι ιδιαίτερα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Άρα χρειάζεται στήριξη της κοινωνίας με γενναίες αποφάσεις. Ευχόμαστε πραγματικά αυτές οι προτάσεις να γίνουν αποδεκτές και να τις ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποφάσεις κυρίως για το πρώτο τρίμηνο του 2021 για να σταματήσει αυτό το «τσουνάμι» των κλειστών καταστημάτων και επιχειρήσεων», συμπληρώνει ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Είναι μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε και τον κορωνοϊό να περιορίσουμε, αλλά και τις επιχειρήσεις να ανοίξουμε σιγά σιγά….»

Ειδικά για τη λειτουργία του λιανεμπορίου, αλλά και της εστίασης ο κ. Δέμπας υπογραμμίζει: «Ζητάμε άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου σε πρώτη φάση. Βλέπουμε ότι επεξεργάζονται κάποιες προτάσεις όπως είναι το click in shop, όπου με φυσική παρουσία οι καταναλωτές μέσα στην επιχείρηση με ένα με δύο άτομα και με ραντεβού σε συγκεκριμένο χρόνο, θα μπορούν να ψωνίζουν τα προϊόντα που θέλουν. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το επόμενο διάστημα. Επομένως είναι μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε και τον κορωνοϊό να περιορίσουμε, αλλά και τις επιχειρήσεις να ανοίξουμε σιγά σιγά. Η εστίαση νομίζω θα πάει πιο πίσω, γιατί έτσι κι αλλιώς οι ίδιοι οι επαγγελματίες του χώρου έχουν ζητήσει να παραμείνουν κλειστά, γιατί με δυσβάσταχτα μέτρα, με μάσκες την ώρα που τρώμε ή με ένα άτομο ή δύο άτομα στο τραπέζι, είναι ουσιαστικά σαν να είναι ανοιχτά κλειστά. Ας παραμείνουν κλειστοί μέχρι να περιοριστεί η πανδημία και πραγματικά από τον Φεβρουάριο να ανασάνει και ο συγκεκριμένος χώρος».

«Όσον αφορά την τουριστική περίοδο θέλω να πιστεύω ότι δεν θα τη χάσουμε. Βέβαια δεν κρατάμε μεγάλο καλάθι»

 Τέλος, σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι μπορεί να σωθεί η επόμενη τουριστική περίοδος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απαντά: «Όσον αφορά την τουριστική περίοδο θέλω να πιστεύω ότι δεν θα τη χάσουμε. Βέβαια δεν κρατάμε μεγάλο καλάθι. Δεν θα φτάσουμε τα νούμερα του 2018 και του 2019. Μιλώντας με τους ανθρώπους του τουρισμού μου μεταφέρουν ότι αν θα φτάσουμε σε ένα 50% σε σχέση με το 2019 νομίζω ότι θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Το στοίχημα είναι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές για να ανοίξουν».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...