Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας: Δυσκολίες από την αύξηση του κατώτατου μισθού και των εισφορών στον ΕΦΚΑ

Ημέρα:

Ολοκληρώθηκε το πέμπτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 355 επιχειρήσεων το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ικανοποιητική κρίνουν περίπου 5 στους 10 καβαλιώτες επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, την κατάσταση της επιχείρησης  τους για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10  εκτιμούν πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και 3 στους 10 διαβλέπουν χειροτέρευση της πορείας της.

Στην ερώτηση πως κρίνετε την κατάσταση της επιχείρηση σας το 44,7 % δηλώνει πως είναι ικανοποιητική, το 31,5 % κακή, ενώ το 21,1 % καλή

Στασιμότητα, στα ίδια επίπεδα, βλέπει για το επόμενο εξάμηνο το 50,0 % των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα,  το 13,2 % πιστεύει πως η κατάσταση των επιχειρήσεων του θα χειροτερεύσει ενώ το 36,8 % πιστεύει πως θα βελτιωθεί.

Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων

Για το επόμενο δίμηνο το 77,0 % των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 11,0 % θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 12,0 % θα κάνει προσλήψεις. Σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα απολύσουν  προσωπικό αυξήθηκε περίπου στο μισό ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα διατηρήσουν το προσωπικό μειώθηκε. Το ποσοστό των προσλήψεων αυξήθηκε.

Το 39,8% των επιχειρηματιών δήλωσε πως ο τζίρος των επιχειρήσεων τους μειώθηκε,  το 46,0 % πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 14,2 % πως αυξήθηκε.

Ανταπόκριση επιχειρήσεων στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Τον Ιανουάριο του 2023 ξεκίνησε  η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού και οι επιχειρήσεις απάντησαν για το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν ή αν η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά την επιχείρηση του. Τα στατιστικά έδειξαν πως το 27,7% μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση, το 43,4% δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ενώ το 28,9% δεν περιλαμβάνονται στην διαδικασία αυτή.

Αύξηση εισφορών ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από τον Ιανουάριο του 2023 αυξάνονται οι εισφορές στον ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς κατά 9,9%. Η αύξηση κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την συνέχιση της καταβολής των σημερινών συντάξεων. Τα στατιστικά έδειξαν πως το 27,6% θα συνεχίσει να πληρώνει, το 46,1% θα συνεχίσει να πληρώνει αλλά με δυσκολία, το 14,5% θα χρειαστεί να κατέβει ασφαλιστική κατηγορία για να ανταπεξέλθει ενώ το 11,8% δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Άνοδος του δείκτη πορείας της οικονομίας

Αναφορικά με την γενική πορεία της οικονομίας στον Νομό Καβάλας και το κλίμα που επικρατεί στις επιχειρήσεις η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα δίμηνα. Η μεγάλη άνοδος δείχνει πως η οικονομία του Νομού αρχίζει να ανακάμπτει, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η απομάκρυνση από την χειμερινή περίοδο ενίσχυσαν την οικονομία της απομακρύνοντας τον δείκτη από το αρνητικό πρόσημο με θετικές βλέψεις για τους επόμενους μήνες.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ήταν αναγκαία η ίδρυση Αναπτυξιακού Οργανισμού

Κωστής Σιμιτσής: Θα βοηθήσει πάρα πολύ τον δήμο Καβάλας...

Τρία παραθέματα για τον κ. Κασσελάκη

Παραθέτει ο Γιάννης Μόνιος Το πρώτο είναι από τον «Λαμπριάτικο...

Τέσσερις νεκροί σε σύγκρουση Ι.Χ. με λεωφορείο

Τέσσερα άτομα έχασαν την ζωή τους σε σύγκρουση ΙΧ...

Ανθρώπινο κρανίο εντοπίστηκε στο Ραχώνι Θάσου

Τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή...

Ανησυχητική η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης

Η κίνηση έπεσε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα μετά...

Ευ. Δρακονάκη: Σχεδόν όλοι διαφωνούν με τη μεταφορά της πιάτσας των ταξί

«Σχεδόν όλοι διαφωνούν με τη μεταφορά της πιάτσας των...

Οι επαγγελματίες γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση λόγω του φορολογικού

«Οι επαγγελματίες γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση λόγω του...

Δικαστικό θρίλερ: Πατέρας κερδίζει επιμέλεια μετά από παράνομη  μεταβολή τόπου διαμονής τέκνου!

Σήμερα θα διηγηθούμε εν συντομία μια πραγματική ενδιαφέρουσα ιστορία...