Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας: Δυσκολίες από την αύξηση του κατώτατου μισθού και των εισφορών στον ΕΦΚΑ

Ημέρα:

Ολοκληρώθηκε το πέμπτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 355 επιχειρήσεων το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ικανοποιητική κρίνουν περίπου 5 στους 10 καβαλιώτες επιχειρηματίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, την κατάσταση της επιχείρησης  τους για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10  εκτιμούν πως η επιχείρηση τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και 3 στους 10 διαβλέπουν χειροτέρευση της πορείας της.

Στην ερώτηση πως κρίνετε την κατάσταση της επιχείρηση σας το 44,7 % δηλώνει πως είναι ικανοποιητική, το 31,5 % κακή, ενώ το 21,1 % καλή

Στασιμότητα, στα ίδια επίπεδα, βλέπει για το επόμενο εξάμηνο το 50,0 % των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα,  το 13,2 % πιστεύει πως η κατάσταση των επιχειρήσεων του θα χειροτερεύσει ενώ το 36,8 % πιστεύει πως θα βελτιωθεί.

Αρνητικό το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων

Για το επόμενο δίμηνο το 77,0 % των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στην έρευνα σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 11,0 % θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 12,0 % θα κάνει προσλήψεις. Σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα απολύσουν  προσωπικό αυξήθηκε περίπου στο μισό ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα διατηρήσουν το προσωπικό μειώθηκε. Το ποσοστό των προσλήψεων αυξήθηκε.

Το 39,8% των επιχειρηματιών δήλωσε πως ο τζίρος των επιχειρήσεων τους μειώθηκε,  το 46,0 % πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 14,2 % πως αυξήθηκε.

Ανταπόκριση επιχειρήσεων στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Τον Ιανουάριο του 2023 ξεκίνησε  η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού και οι επιχειρήσεις απάντησαν για το αν μπορούν να ανταπεξέλθουν ή αν η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά την επιχείρηση του. Τα στατιστικά έδειξαν πως το 27,7% μπορεί να ανταπεξέλθει στην αύξηση, το 43,4% δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ενώ το 28,9% δεν περιλαμβάνονται στην διαδικασία αυτή.

Αύξηση εισφορών ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Από τον Ιανουάριο του 2023 αυξάνονται οι εισφορές στον ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς κατά 9,9%. Η αύξηση κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και την συνέχιση της καταβολής των σημερινών συντάξεων. Τα στατιστικά έδειξαν πως το 27,6% θα συνεχίσει να πληρώνει, το 46,1% θα συνεχίσει να πληρώνει αλλά με δυσκολία, το 14,5% θα χρειαστεί να κατέβει ασφαλιστική κατηγορία για να ανταπεξέλθει ενώ το 11,8% δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Άνοδος του δείκτη πορείας της οικονομίας

Αναφορικά με την γενική πορεία της οικονομίας στον Νομό Καβάλας και το κλίμα που επικρατεί στις επιχειρήσεις η έρευνα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα δίμηνα. Η μεγάλη άνοδος δείχνει πως η οικονομία του Νομού αρχίζει να ανακάμπτει, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η απομάκρυνση από την χειμερινή περίοδο ενίσχυσαν την οικονομία της απομακρύνοντας τον δείκτη από το αρνητικό πρόσημο με θετικές βλέψεις για τους επόμενους μήνες.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Καταρρίπτονται τα μυθεύματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τα στοιχεία και τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην συνεδρίαση...

Ποιες είναι οι 5 κορυφαίες ιστοσελίδες προγνωστικών στοιχημάτων στην Ελλάδα το 2022

Άν είστε έτοιμοι να τηρήσετε τους ελληνικούς νόμους περί...

Ο Απόστολος Μουμτσάκης σε συνέδριο ανταλλαγής γνώσεων στην Ιαπωνία

Θέμα συζήτησης η κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια...

Ξεπερνά τα διεθνή στάνταρ η αναλογία απινιδωτών ανά κάτοικο στον δήμο Παγγαίου

Στη μεγάλη σημασία ανάπτυξης των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, αναφέρεται...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...