Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Εκδήλωση για την γενοκτονία των 353.000 ελλήνων του Πόντου (video)

Ημέρα:

Στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 8 το βράδυ, η εκδήλωση για την γενοκτονία των 353.000 ελλήνων του Πόντου, με κεντρικό ομιλητή τον δημοσιογράφο, Παντελή Σαββίδη.

Την εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Λέσχη Ποντίων Καβάλας, με συνδιοργανωτές την αντιπεριφέρεια, τον δήμο και την «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», θα πλαισιώσουν η χορωδία και το χορευτικό τμήμα της Λέσχης, ενώ θα συμμετάσχει και η σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας «Μιχάλης Καλλιοντζίδης» με τον δάσκαλο Τάσο Παυλίδη.

Στην εκδήλωση θα περιγραφεί το δράμα μιας μεγάλης θηριωδίας

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, Μπάμπης Παναγιωτίδης, τόνισε ότι ο ποντιακός ελληνισμός διεκδικεί την αναγνώρισης της γενοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, με αφορμή και την συμπλήρωση 65 ετών από την ίδρυση της Λ.Π.Κ., αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις της, όπως την εκμάθηση χορών, λύρας, αλλά και της ποντιακής γλώσσας, η οποία θα αρχίσει το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Καβάλας, Κοσμάς Χαρπαντίδης, στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η εκδήλωση του Σαββάτου θα περιγράψει το δράμα της γενοκτονίας των 353.000 ψυχών που ταλαιπωρήθηκαν, σκοτώθηκαν, βιάστηκαν και καταδιώχθηκαν ακόμη και μέσα στην Ρωσία.

Ο κ. Χαρπαντίδης, έκανε λόγο για μια μεγάλη θηριωδία που συντελέστηκε από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν σκοπό να μας κάνουν όλους να θυμόμαστε, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Υποκρισία εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας

Ο γραμματέας της Λέσχης Ποντίων, Γιώργος Χαρπαντίδης, μίλησε για τις εκδηλώσεις της ερχόμενης Κυριακής, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου, τρισάγιο στο μνημείο του Ακρίτα του Πόντου και κατάθεση στεφάνων. Όπως ανέφερε σχετικά ο Γιώργος Χαρπαντίδης, οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν σκοπό την μισαλλοδοξία, αλλά να μπει φραγμός και να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Επίσης, δήλωσε υπέρ της φιλίας και της ειρήνης ανάμεσα στους δυο λαούς, αρκεί βέβαια να μην ξεχνά κανείς τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν.

Τέλος, ο ταμίας της Λ.Π.Κ., Στέφανος Ακριτίδης, έκανε λόγο για υποκρισία εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, καθώς αναγνωρίζεται η γενοκτονία 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας, αλλά αγνοείται ο θάνατος 353.000 ψυχών του ποντιακού ελληνισμού.

Ο κ. Ακριτίδης τόνισε επίσης ότι ζητάμε από την Τουρκία την αναγνώριση του λάθους της κι όχι εκδίκηση.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...