Άστοχη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος της Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, τη σύνδεση της μείωσης του Φ.Π.Α. στα νησιά με το προσφυγικό ζήτημα. Με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο δήμαρχος Θάσου, επισημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθεί η νησιωτικότητα, γεγονός που προϋποθέτει ένα τουριστικό προϊόν, το οποίο θα είναι ισχυρό.
«Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει εισήγηση για τον μειωμένο Φ.Π.Α. Επιπλέον να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι στα νησιά. Είμαστε σε μια νησιωτική – τουριστική χώρα που από τη μια πρέπει να έχουμε ελκυστικά νησιά για την παραμονή των κατοίκων τους σ’ αυτά και μάλιστα σε εποχής μεγάλης κρίσης και από την άλλη να είναι ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν. Η σύνδεση της μείωσης του Φ.Π.Α. με το προσφυγικό ζήτημα είναι άστοχη και δεν πρέπει να συσχετίζεται σε καμιά περίπτωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θάσου.
«Δεν μπορεί να «τιμωρούνται» κάποια νησιά, όπως η Θάσος, επειδή δεν έχει μετανάστες»
Ερωτηθείς σχετικά με το εκ παραδρομής λάθος των τριών βουλευτών Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που αρχικά «ενέταξαν» τη Θάσο στα νησιά με διατήρηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. και στη συνέχεια την «απένταξαν», απάντησε: «Το θέμα είναι ότι δεν ασχολήθηκε κανείς και από τους βουλευτές, με τον πραγματικό λόγο της μείωσης του Φ.Π.Α. Αυτό έπρεπε να προβάλλουν κι όχι ότι η Θάσος κάηκε. Κάποιοι υπουργοί είχαν πει ότι οι νησιώτες κέρδισαν από τις ροές των μεταναστών ή είπαν ότι ανάμεσα στους μετανάστες υπήρχαν επενδυτές. Σήμερα αλλάζει η ρητορική και μας λένε ότι οι νησιώτες σήκωσαν το βάρος της κρίσης. Ναι, το σήκωσαν, όμως νησιά όπως η Κως, η Λέσβος, η Χίος καταστράφηκαν τουριστικά. Ας αποφασίσουν τι ακριβώς συνέβη, όμως σε καμιά περίπτωση Φ.Π.Α. και προσφυγικό δεν θα πρέπει να συνδυάζονται. Δεν μπορεί να «τιμωρούνται» κάποια νησιά, όπως η Θάσος, επειδή δεν έχει μετανάστες, όπως άλλα νησιά».
«Αξίζουν έπαινος και εύφημος μνεία κι όχι ταλαιπωρία στους συντοπίτες μου που πάλεψαν στα μέτωπα της φωτιάς…»
Σε σχέση με την πρόσφατη κατάθεση του στην εισαγγελία Καβάλας για τις πυρκαγιές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο κ. Χατζηεμμανουήλ, τόνισε: «Οι καταθέσεις αφορούσαν τα μέλη του τοπικού συντονιστικού οργάνου, στο οποίο προεδρεύει ο δήμαρχος. Το έργο των τοπικών συμβούλων είναι η συγκρότηση, η κινητοποίηση και ο συντονισμός εθελοντικών ομάδων, που στην περίπτωση της φωτιάς που εξετάζουμε επέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την αυτοθυσία τους οι εθελοντές, αλλά και την αποτελεσματικότητα τους. Με κίνδυνο της ζωής τους, με αυταπάρνηση και τραυματισμούς, πάλεψαν στα μέτωπα από το πρώτο λεπτό. Σε αυτούς τους ανθρώπους, τους δημότες μου, τους συντοπίτες μου, οι οποίοι με αγάπη για τον τόπο τους πάλεψαν με τις φλόγες, αξίζουν έπαινος και εύφημος μνεία κι όχι ταλαιπωρία. Βεβαίως θα πρέπει να διερευνήσουμε αίτια και συνθήκες, όμως ας μην απογοητεύουμε και ταλαιπωρούμε τους εθελοντές, γιατί τους χρειαζόμαστε να είναι πάντα στις επάλξεις. Να γνωρίζουν ότι είναι στο ψηλότερο βάθρο της συνείδησης μας για όλα όσα έχουν προσφέρει, χωρίς να έχουν πάρει διαταγή από κανέναν, παρά μόνο από την καρδιά τους και την αγάπη τους για τον τόπο τους».
«Θα είχαμε μια καλύτερη κρατική μηχανή πολιτικής προστασίας αν κάποια χρήματα πήγαιναν για μια καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή αντιμετώπισης πυρκαγιών, αντί σε υποβρύχια που…γέρνουν»
«Αν θέλουμε να αναζητήσουμε το πόσο το κράτος μας ενδιαφέρεται για την πρόληψη και ποιος είναι ο βαθμός ετοιμότητας για την καταστολή ας ανατρέξουμε πολλές δεκαετίες πίσω από τότε που η χώρα μας καίγεται και ξανακαίγεται κάθε καλοκαίρι, τι έχει κάνει το επίσημο κράτος για να έχουμε την υποδομή πρόληψης και καταστολής. Ακόμη και σήμερα δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των εναέριων μέσων, ξοδεύουμε εκατομμύρια σε μισθωμένα ελικόπτερα και πιλότους. Στον φετινό προϋπολογισμό μπήκε ένα ευρώ παραπάνω για την αγορά ενός επιπλέον ελικοπτέρου; Είναι θέματα που πρέπει να τους απασχολήσουν. Η εμπειρία μιας πυρκαγιάς είναι πολύτιμη για να γίνουμε καλύτεροι. Ας δώσουμε τον έπαινο λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους κι αν θέλουμε να αναζητήσουμε ευθύνες ας ανατρέξουμε στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων, στις αγορές και εξοπλισμούς του αιώνα, διότι από εκεί αν κάποια χρήματα πήγαιναν για μια καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αντί σε υποβρύχια που γέρνουν θα είχαμε πραγματικά μια καλύτερη κρατική μηχανή πολιτικής προστασίας», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο δήμαρχος Θάσου.
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο «Νησί του Αη Βασίλη»
Τέλος, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Θάσο με τον τίτλο «Το νησί του Αη Βασίλη», ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ, είπε: «Υπάρχει εορταστική πραγματικά ατμόσφαιρα στο νησί. Την Τετάρτη κάναμε την επίσημη έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων στο Καλογερικό. Έχουμε εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά του νησιού, με χορωδίες, εργαστήρια, μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, ζαχαροπλαστική, ανάγνωση παραμυθιών. Όλα συνθέτουν μια ατμόσφαιρα θαλπωρής και εορταστικής διάθεσης προσπαθώντας παράλληλα να περάσουμε το μήνυμα των Χριστουγέννων, «επί γης ειρήνη» και αγάπη προς όλους».