Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

«Καίει» την Θάσο η αύξηση του ΦΠΑ

Ημέρα:

Πρόχειρη, επιπόλαιη και καταστροφική, χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση από 1ης  Ιουνίου της έκπτωσης στους συντελεστές Φ.Π.Α., σε έντεκα ελληνικά νησιά.

Με την απόφαση αυτή σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 16%, θα εκτοξευτεί στο 24%, προκαλώντας αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε προϊόντα και παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Δυστυχώς, με την απόφαση αυτή πλήττεται η νησιωτικότητα, κάτι που η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει ως κόρη οφθαλμού. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τη σημασία των νησιών και των κινήτρων που πρέπει να υπάρχουν, ώστε αυτά να είναι και να παραμείνουν ζωντανά. Πρέπει έμπρακτα να αποδείξουν ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Όταν αυξάνεται ο Φ.Π.Α. στα νησιά, τότε μιλάμε για νούμερα που δημιουργούν τέτοιες συνθήκες που οδηγούν στη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Τα περιθώρια κέρδους και επιβίωσης για τις επιχειρήσεις στο νησί είναι πολύ μικρά. Ή πάμε σε καταστροφή των επιχειρήσεων ή σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας αν αυξήσουμε το κόστος των παροχών», δήλωσε στον «Ενήμερο» ο δήμαρχος της Θάσου.

Να απαντήσουν οι τοπικοί βουλευτές αν θα ψηφίσουν την αύξηση του Φ.Π.Α.

«Είναι μια απόφαση πρόχειρα παρμένη, χωρίς να έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της. Είναι επίσης επιπόλαιη και καταστροφική. Ο κόσμος στο νησί από την άλλη ετοιμάζεται πυρετωδώς για το καλοκαίρι. Δεν έχει άλλη επιλογή πέρα από την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των επισκεπτών μας. Όμως το θέμα της αύξησης του Φ.Π.Α., τους πονάει και τους προβληματίζει», συμπλήρωσε σχετικά ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

Μάλιστα ο δήμαρχος Θάσου ζήτησε από τους τοπικούς βουλευτές να απαντήσουν αν θα ψηφίσουν την αύξηση του Φ.Π.Α. και πως τεκμηριώνουν την απόφασή τους να πουν «ναι».

«Ας μας δώσουν, κυρίως οι βουλευτές μας που μας εκπροσωπούν στη Βουλή, απάντηση για το αν θα ψηφίσουν την αύξηση του Φ.Π.Α. και να μας πουν γιατί το έκαναν. Οφείλουν να απαντήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της Θάσου.

Ομόφωνο ψήφισμα και του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να μην αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στη Θάσο

Και το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο συνεδρίασε την Τετάρτη, πήρε θέση για το θέμα, εκδίδοντας σχετικό ψήφισμα, μετά από πρόταση του περιφερειακού συμβούλου, Σταύρου Τσολάκη, ο οποίος κατάγεται από το νησί. Το αίτημά του έγινε δεκτό από το σώμα, το οποίο εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αύξηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών Φ.Π.Α. που ίσχυαν για το νησί της Θάσου.

«Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Καλούμε τους βουλευτές της περιφέρειάς μας να προσπαθήσουν να περάσει μια τροποποίηση, ώστε να μην ισχύσουν οι νέοι φορολογικοί συντελεστές στο νησί της Θάσου», δήλωσε σχετικά στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Αντωνιάδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...