Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Ημέρα:

spot_img

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας αναγκάζει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί / Συνεργεία του δήμου είναι μόνιμα στους δρόμους για να κόβουν τα χόρτα / Οι πρώτοι εθελοντές – πυροφύλακες εμφανίστηκαν στον ορεινό όγκο του Παγγαίου

Ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό θα είναι το φετινό καλοκαίρι για το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, Στέργιος Κεχαγιάς.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, όλοι οι εμπλεκόμενοι με την πυροπροστασία φορείς, θα πρέπει να βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον πιο άμεσο και καλύτερο τρόπο, πιθανά περιστατικά πυρκαγιών, στη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου.

«Θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και οπωσδήποτε θα πρέπει να είμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα όλοι…»

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά, μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Η έλλειψη χιονοπτώσεων επιβάρυνε τον υδροφόρο ορίζοντα που έτσι κι αλλιώς ήταν χαμηλός από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και οι θερμοκρασίες είναι ήδη πολύ υψηλές από την αρχή της άνοιξης. Κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι και οπωσδήποτε θα πρέπει να είμαστε σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα όλοι, όχι μόνο οι φορείς και οι συναρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες. Πρέπει να μας γίνει πλέον βίωμα και τρόπος ζωής θα έλεγα, ότι από ‘δω και στο εξής δεν υπάρχει χαλαρότητα του τύπου άναψα μία μικρή φωτιά ή έριξα ένα τσιγάρο εντάξει και τι έγινε. Σημαντικό είναι και το καθάρισμα των οικοπέδων, καθώς υποχρεούνται πλέον οι πολίτες με τις σχετικές πυροσβεστικές διατάξεις να τα έχουν όσο γίνεται πιο καθαρά», σημείωσε σχετικά ο κ. Κεχαγιάς.

«Στο προγραμματισμένο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο θα επανακαθοριστούν και θα επικαιροποιηθούν οι ρόλοι, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του καθενός…»

«Μπαίνουμε πλέον σε ρυθμούς προετοιμασίας και ετοιμότητας. Θεωρώ ότι και η κεντρική κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Εμείς ως δήμος έχουμε και ένα προγραμματισμένο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο εντός της εβδομάδας, για να επανακαθοριστούν και να επικαιροποιηθούν οι ρόλοι, οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του καθενός, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό μας προκύψει με ετοιμότητα και αμεσότητα, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό. Φέτος

ουσιαστικά σαν να καταργήθηκε ο χειμώνας. Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας αναγκάζει όλοι να είμαστε και πιο προετοιμασμένοι, αλλά κυρίως πιο προσεκτικοί στα έκτακτα περιστατικά που θα προκύψουν στην περιοχή μας τους επόμενους μήνες», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου. 

«Συνεργεία του δήμου είναι μόνιμα στους δρόμους για να κόβουν τα χόρτα…»

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της βλάστησης, ο κ. Κεχαγιάς τόνισε: «Ο δήμος Παγγαίου έχει ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, το οποίο επιβαρύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών από όμορες βαλκανικές χώρες, αλλά και από όμορους δήμους. Αυτό μας αναγκάζει να είμαστε σε μεγάλη εγρήγορση και τα συνεργεία του δήμου να είναι μόνιμα στους δρόμους για να κόβουν τα χόρτα, για να αντιμετωπίσουμε και την βλάστηση, η οποία ευνοείται από την αύξηση της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του παρατηρείται, παρόλο που δεν έχουμε πολλές βροχές. Εκτιμώ ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αντιμετωπίζουν με τον εξοπλισμό που διαθέτουν όσο γίνεται καλύτερα την κατάσταση και εκτιμώ ότι θα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο όσον αφορά την αντιμετώπιση και της βλάστησης, αλλά ο κυρίως αυτό που μας απασχολεί είναι οι δασικές πυρκαγιές».

«Συνεχίζεται το έργο της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης πέριξ της Ελευθερούπολης. Έχει γίνει πραγματικά μία εξαιρετική δουλειά…»

Σε σχέση με το έργο της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης πέριξ της Ελευθερούπολης, ο Στέργιος Κεχαγιάς δήλωσε: «Συνεχίζεται το έργο της δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης πέριξ της Ελευθερούπολης. Έχει γίνει πραγματικά μία εξαιρετική δουλειά από τις υπηρεσίες του δήμου Παγγαίου. Παράλληλα, ήδη έχουμε κάνει καταγραφή όλων των οικισμών του δήμου που περιβάλλονται από περιαστικά δάση με βάση το πεύκο, ώστε εν ευθέτω χρόνω να προχωρήσουμε στους καθαρισμούς και άλλων περιαστικών δασών και να προστατεύσουμε όσο γίνεται τους οικισμούς μας. Μόλις βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και εκεί».

«Οι πρώτοι εθελοντές – πυροφύλακες της ομάδας μοτοκρός έκαναν μια πρώτη εμφάνιση στον ορεινό όγκο του Παγγαίου…»

Τέλος, για τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών, ο κ. Κεχαγιάς σημείωσε: «Οι πρώτοι εθελοντές – πυροφύλακες της ομάδας μοτοκρός έκαναν μια πρώτη εμφάνιση στον ορεινό όγκο του Παγγαίου. Χαρτογράφησαν κάποια μονοπάτια, έλεγξαν κάποιες περιοχές που ήταν παλιότερα περάσματα μεταναστών. Είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους, ενώ και πριν δυο εβδομάδες έγινε εκπαίδευση εθελοντών, καθώς παραβρέθηκαν περί τα 100 άτομα από το Paggeo Allert με τη συμμετοχή του διοικητή της Π.Υ. Ελευθερούπολης, Μπάμπη Παπαδόπουλου, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον ρόλο των εθελοντών στις δασικές πυρκαγιές και επίσης ήταν και ο Γιάννης Μαρκάκης, εκπαιδευτής – διασώστης από το Ε.Κ.Α.Β., που τους έδωσε χρήσιμες οδηγίες για ατυχήματα στο πεδίο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Λ. Παππάς: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές

«Δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους το ευρωπαϊκό διακύβευμα...

Πραγματικές αυξήσεις μισθών διεκδικούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Στην είσοδο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συγκεντρώθηκαν...

Τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για θέματα του Περιγιαλίου

Για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα μαζί με...

«Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Η εφαρμογή στη Σύγχρονη Ορθοπαιδική»

Παρουσίαση του Ιατρείου Αναγεννητικής Ιατρικής Μυοσκελετικών Παθήσεων Μία ενδιαφέρουσα ομιλία...

Ερντογάν για Eurovision: Μακριά από αυτό το αίσχος – Προτάσσει ένα άφυλο είδος ως πρότυπο στους νέους

Για την υπογεννητικότητα στην Τουρκία μίλησε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ταγίπ...

Στην Καβάλα το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Infinity 

Στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης...

Οι σταυροί προτίμησης στις εκλογές του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας

Ανακοινώθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα και οι σταυροί προτίμησης: 1. Για...

Τρέχει και δεν… προλαβαίνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Καβάλας

Κυριάκος Σταυρίδης: Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα ανάλογα οχήματα που...