Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φίλιππος Αναστασιάδης: Αγρότες και ενέργεια η επόμενη πρόκληση

Ημέρα:

spot_img

Μετά από ένα εξαιρετικό καλοκαίρι με μεγάλη επισκεψιμότητα που γέμισε με ικανοποίηση τους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και την δημοτική αρχή, το επόμενο διάστημα θα είναι απαιτητικό και δύσκολο για τον δήμο Παγγαίου, τόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης, όσο και εξαιτίας του προβλήματος που έχει ανακύψει με τα σταφύλια, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένουν ακόμη μέσα στα αμπέλια.

Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», αναφέρθηκε στα τρία αυτά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει και δημιουργούν εύλογο προβληματισμό για την επόμενη μέρα.

«Θεωρώ ότι βάζουμε τις βάσεις, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας, διότι διαπιστώνουμε ότι οι επισκέπτες φεύγουν ικανοποιημένοι από τον τόπο μας…»

 Μιλώντας αρχικά για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, ο δήμαρχος Παγγαίου υπογράμμισε: «Το καλοκαίρι του 2022 ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικό ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες του τουρισμού. Ίσως ήταν και το καλύτερο των τελευταίων ετών. Η επισκεψιμότητα ήταν πάρα πολύ μεγάλη για την περιοχή μας, ενώ οι επαγγελματίες προσέφεραν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους επισκέπτες. Θεωρώ ότι βάζουμε τις βάσεις, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε ότι αυξάνεται το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή μας, διότι διαπιστώνουμε ότι οι επισκέπτες φεύγουν ικανοποιημένοι από τον τόπο μας, καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι επαγγελματίες, αλλά και ο δήμος Παγγαίου είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές».

«Αυτό θα έχει συνέπειες γενικότερα στην περιοχή μας στην τοπική, αλλά και εθνική οικονομία. Είναι μεγάλο το πρόβλημα…»

 Αναφερόμενος στη συνέχεια στο πρόβλημα που έχει ανακύψει φέτος με τη διάθεση των σταφυλιών, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά για τους αγρότες μας. Βλέπουμε τα σταφύλια ακόμη στα αμπέλια, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αφού οι μεγαλύτερες ποσότητες παραμένουν στα κλήματα. Αυτό θα έχει συνέπειες γενικότερα στην περιοχή μας στην τοπική, αλλά και εθνική οικονομία. Είναι μεγάλο το πρόβλημα, διότι πέρα από τη χαλαζόπτωση που είχαμε το καλοκαίρι στις Δ.Ε. Ορφανού, Ελευθερών και Πιερέων, έχουμε όλα αυτά τα επακόλουθα να αντιμετωπίσουμε. Η ζήτηση έχει να κάνει με την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, όχι σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο παγκόσμιο».

«Η πολιτεία να συνδράμει ίσως από τον κρατικό κορβανά, από τα ΠΣΕΑ ή τα de minimis, στην αποκατάσταση της ζημιάς…»

«Είχαμε την πανδημία, ακολούθησε το ενεργειακό, ο πόλεμος. Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει το κόστος παραγωγής, αλλά διάθεσης. Από την άλλη ο καταναλωτής περιορίζει τις αγορές του, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ενώ υπάρχει μεγάλη προσφορά να μην έχουμε ζήτηση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα δύσκολο να το ρυθμίσει η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και το κράτος. Εκείνο που είναι υποχρέωση της πολιτείας είναι να στηρίξει τους αγρότες πέρα από τις αποζημιώσεις για το χαλάζι, όπου έχουμε εύλογα γκρίνιες. Ωστόσο θεωρώ ότι το ύψος αποζημιώσεων λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους και παραγωγής δεν μπορεί με τίποτα να καλύψει τις ανάγκες που έχουν οι αγρότες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει η πολιτεία να συνδράμει ίσως από τον κρατικό κορβανά, από τα ΠΣΕΑ ή τα de minimis, στην αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες με μια κρατική ή ευρωπαϊκή αρωγή», συμπλήρωσε σχετικά ο δήμαρχος Παγγαίου.

«Υπάρχουν διεθνείς και αστάθμητοι παράγοντες στους οποίους δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος για να απαλύνει το πρόβλημα των αγροτών»

 Ερωτηθείς για το αν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο η δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη ζήτηση των σταφυλιών, ο Φίλιππος Αναστασιάδης απάντησε: «Ο δήμος Παγγαίου δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Το μόνο που μπορεί και το κάνει καλά, κάτι που το εισπράττω από τους δημότες αγρότες, είναι να συντηρεί τα έργα υποδομής, όπως αντλιοστάσια, αρδευτικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία με διάθεση 10 εκ. ευρώ σε συντήρηση και νέες ασφαλτοστρώσεις, αλλά και εγγειοβελτιωτικά έργα. Άρα είναι παρεμβάσεις που μπορεί και υποχρεούται και κάνει ο δήμος. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διεθνείς και αστάθμητοι παράγοντες στους οποίους δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος για να απαλύνει το πρόβλημα των αγροτών».

«Η έσχατη λύση είναι να κλείσουν τα φώτα σε οικισμούς και οδικό δίκτυο. Μπορεί να υποχρεωθούμε να το κάνουμε αν δεν υπάρξει ενεργειακή επάρκεια…»

Τέλος, σχετικά με το ενεργειακό πρόβλημα και αν υπάρχει περίπτωση να δούμε οδικό δίκτυο αλλά και οικισμούς χωρίς φωτισμό στη διάρκεια του χειμώνα, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε: «Είναι ένα μεγάλο θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. στη Θεσσαλονίκη όπου μετείχα. Πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση είναι λογικό να αντιδρούν όταν τίθεται θέμα οδικής ασφάλειας, αλλά και γενικότερα ασφάλειας στους οικισμούς μας. Πρέπει να δούμε πως θα φροντίσουμε η εξοικονόμηση να γίνεται κλείνοντας στην ώρα τους τα φώτα στα γήπεδα, σε δημόσιους χώρους, στα δημοτικά κτήρια. Εκείνο που μπορεί να φρόντισε η κάθε διοίκηση είναι η ενεργειακή αναβάθμιση για να καταφέρει να μειώσει το κόστος. Εμείς το έχουμε καταφέρει με την ενεργειακή αναβάθμιση πολλών δημοτικών κτηρίων, όπως σχολεία, αλλά και με την αντικατάσταση λαμπτήρων σε κοινόχρηστους χώρους. Η έσχατη λύση είναι να κλείσουν τα φώτα σε οικισμούς και οδικό δίκτυο. Μπορεί να υποχρεωθούμε να το κάνουμε αν δεν υπάρξει ενεργειακή επάρκεια. Δεν είναι όμως μόνο το ρεύμα, είναι το πετρέλαιο στα σχολεία, η μετακίνηση για τα απορρίμματα, κλπ. Δεν θα κινούνται τα μηχανήματα; Αδύνατο. Είναι σύνθετο θέμα που γενικότερα πρέπει να το δούμε».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...