Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο καθαρισμός της περιοχής στην οποία έπεσε το Antonov

Ημέρα:

spot_img

Ολοκληρώνεται εντός του Αυγούστου η διαδικασία καθαρισμού της αγροτικής περιοχής όπου κατέπεσε πριν από δύο και πλέον εβδομάδες το ουκρανικό ANTONOV, σε ένα δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή 8 μέλη του πληρώματος.

Όπως τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο» ο Στέργιος Κεχαγιάς, ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, ήδη την πρώτη εβδομάδα από την «ύποπτη ζώνη» των 600 στρεμμάτων είχαν καθαριστεί τα 380 στρέμματα, ενώ εντός του μήνα ο πρώτος έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί.

«Νομίζω ότι ο χειρισμός ήταν άψογος από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τον δήμο μας…»

 Παράλληλα, τη Δευτέρα (1/8), όπως σημείωσε ο κ. Κεχαγιάς, στην περιοχή αναμενόταν γερανός του στρατού για να απομακρύνει τα όσα τμήματα του μοιραίου αεροσκάφους απέμειναν στην περιοχή του δυστυχήματος.

Επίσης επί τόπου βρίσκεται ακόμη η επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Ελλάδας, αλλά και η αντίστοιχη της Ουκρανίας.

«Το περιστατικό ξεπερνούσε τις δυνατότητές μας. Μιλάμε για ένα αεροπλάνο με πυρομαχικά που έπεσε κοντά σε οικισμούς, κοντά σε βενζινάδικο και αγωγό της ΔΕΣΦΑ. Νομίζω ότι ο χειρισμός ήταν άψογος από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τον δήμο μας. Τα πράγματα κινήθηκαν εξαιρετικά γρήγορα, μετά από δυο εβδομάδες με εντατικούς ρυθμούς από τους ανθρώπους του στρατού και τις υπόλοιπες υπηρεσίες  Ο επαγγελματισμός των ανθρώπων του στρατού και γενικότερα όλος ο μηχανισμός χειρίστηκε εξαιρετικά καλά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε», ανέφερε σχετικά ο Στέργιος Κεχαγιάς.

«Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι υπάρχουν και κάτω από τα εναπομείναντα συντρίμμια πυρομαχικά, οπότε πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά η περιοχή»

 Σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, από την περιοχή του δυστυχήματος απομακρύνθηκαν τα πυρομαχικά, ενώ και οι χάρτινες συσκευασίες έχουν πάει στην ανακύκλωση.

«Βρισκόμαστε εν αναμονή του γερανού του στρατού για την απομάκρυνση των λίγων τμημάτων του αεροσκάφους που απέμειναν, αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει διαλυθεί, για να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι υπάρχουν και κάτω από τα αντικείμενα αυτά πυρομαχικά, οπότε πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά η περιοχή», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.

Σύντομα οι απαντήσεις για την όποια τοξικότητα υπήρξε από το δυστύχημα – «Ακούγονται έντονα διάφορα που επηρεάζουν, ενίοτε ίσως τρομοκρατούν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά καλό θα είναι να προσέχουμε τι λέμε…»

 Παράλληλα, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, ζήτησε από όσους διακινούν ακόμη σενάρια περί τοξικότητας στην περιοχή λόγω του δυστυχήματος, να πάψουν να το κάνουν και να περιμένουν τις επίσημες μετρήσεις, οι οποίες είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν.

«Ακούγονται έντονα διάφορα που επηρεάζουν, ενίοτε ίσως τρομοκρατούν τους κατοίκους της περιοχής, αλλά καλό θα είναι να προσέχουμε τι λέμε, πως το λέμε και γιατί. Δεν χρειάζεται να τρομοκρατούμε τον κόσμο, ούτε την περιοχή να δυσφημίζουμε περί τοξικότητας κι όλα αυτά. Οι εκπρόσωποι του στρατού μίλησαν από την πρώτη στιγμή. Εδώ ένα λάστιχο αυτοκινήτου καίγεται και για μέρες μυρίζει ο τόπος. Φανταστείτε ένα αεροπλάνο ολόκληρο με καύσιμα, υγρά μπαταρίας, πλαστικά και πυρομαχικά, είναι λογικό είναι να υπήρξε μια τοξικότητα. Το μέγεθος όμως αυτής θα το δείξουν οι επίσημες μετρήσεις, που ολοκληρώνονται νομίζω, ίσως και να έχει γίνει ήδη, άρα σύντομα θα έχουμε απαντήσεις και γι’ αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε σχετικά ο Στέργιος Κεχαγιάς.

«Έχει επιληφθεί ο ίδιος ο δήμαρχος Παγγαίου και έχει κάνει σημαντικές και κρίσιμες παρεμβάσεις για να δούμε πως θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί…»

 Τέλος, όσον αφορά τους αγρότες στα κτήματα των οποίων έπεσε το μοιραίο ουκρανικό ANTONOV, ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι πρόκειται συνολικά για πέντε άτομα με τις καλλιέργειες τους να είναι καλαμπόκια και ηλίανθοι.

«Είναι δύσκολη η διαδικασία, όμως έχει επιληφθεί ο ίδιος ο δήμαρχος Παγγαίου και έχει κάνει σημαντικές και κρίσιμες παρεμβάσεις για να δούμε πως θα αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε και βλάβες στο δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π. στο συγκεκριμένο σημείο, που ακόμη και τώρα να δινόταν το «πράσινο φως» στα κτήματα, θα πρέπει πρώτα να γίνουν οι σχετικές επιδιορθώσεις. Η έκταση ευτυχώς δεν είναι τεράστια, είναι ελάχιστες οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε σχέση με το μέγεθος της αεροπορικής τραγωδίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιάς.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...