Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι τρεις μύθοι του Βασίλη Ξουλόγη για τις «μαύρες τρύπες» στον δήμο Παγγαίου

Ημέρα:

spot_img

Ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, απαντώντας σε δηλώσεις του κ. Βασιλείου Ξουλόγη δήλωσε τα εξής:               

“Με αίσθημα ευθύνης αλλά και σεβασμού απέναντι στους δημότες του Δήμου Παγγαίου, θα ήθελα να απαντήσω στις συνεχείς αναφορές του κ. Ξουλόγη, περί ύπαρξης “μαύρων τρυπών” στο Δήμο και τη Δ.Ε.Υ.Α.Α. Παγγαίου, προς αποκατάσταση της αλήθειας και την αποφυγή της σύγχυσης και της παραπληροφόρησης που ο ίδιος επιδιώκει.

Μύθος πρώτος, που αφορά τη ΔΕΥΑΑΠ, ότι παραλάβαμε μια υγιέστατη και κερδοφόρα επιχείρηση την οποία χρεοκοπήσαμε. Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του επικαλείται  την οφειλή προς τη ΔΕΗ από το αντίτιμο της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης. Η αλήθεια όμως, όπως προκύπτει από έγγραφα των υπηρεσιακών παραγόντων της επιχείρησης, είναι ότι η κερδοφορία αυτή ήταν εικονική, διότι μεγάλο μέρος του ρεύματος των αντλιοστασίων ύδρευσης – αποχέτευσης πληρωνόταν από τον Δήμο. Αυτό συνέβαινε γιατί ο κ. Ξουλόγης δεν μεταβίβασε, στη ΔΕΗ, ως όφειλε, την υποχρέωση πληρωμής αυτών των λογαριασμών στη ΔΕΥΑΑΠ και η ΔΕΗ συμψήφιζε τις καταναλώσεις αυτές με τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που εισπράττει για λογαριασμό του Δήμου μέσω των χρεώσεων που κάνει στους δημότες. Αλήθεια το να πληρώνεις μια υπηρεσία για την οποία δεν ασκείς την αρμοδιότητα με τα ανταποδοτικά τέλη που επιβάλεις στους πολίτες για άλλη υπηρεσία είναι Νόμιμο; Σωστό; Δίκαιο; Ηθικό; Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, στις 01/09/2014 μεταβιβάσαμε άμεσα, στη ΔΕΥΑΑΠ, την υποχρέωση πληρωμής εξήντα τεσσάρων (64) παροχών της ΔΕΗ, που αφορούν ύδρευση – αποχέτευση, ως οφείλαμε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει κατακόρυφα το πραγματικό λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και να φανεί η γύμνια των επιχειρημάτων του κ. Ξουλόγη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ΔΕΥΑΑΠ πλήρωσε για ηλεκτρικό ρεύμα ύδρευσης – αποχέτευσης το 2013 786.060,99€   ενώ το 2016 1.771.881,29€. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ΔΕΥΑΑΠ, από το 2015, ανέλαβε και την αρμοδιότητα της άρδευσης αλλά η ΔΕΗ καταχρηστικά δεν της παρέχει το μειωμένο κατά 50% αγροτικό τιμολόγιο αλλά της χρεώνει το αυξημένο επαγγελματικό τιμολόγιο συνέβαλαν ώστε να υπάρχει η σημερινή οφειλή για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη από τις 27/11/2017 έχει αποσταλεί εξώδικη καταγγελία προς τη ΔΕΗ με την οποία ζητούμε να διαγραφούν οι υπέρογκες χρεώσεις για το γεωργικής χρήσης ρεύμα – το ποσό υπερβαίνει τις 800.000,00€ – και οι συζητήσεις με την Διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό σημείο και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα λυθεί οριστικά το θέμα. Τελικά σε ποιόν αξίζουν τα εύσημα; Σε αυτόν που έχει εξορθολογήσει και κοστολογήσει μια ανταποδοτική επιχείρηση ώστε να πληρώνει ο πολίτης το πραγματικό κόστος της υπηρεσίας την οποία κάνει χρήση ή Σε αυτόν που έχει επιλέξει να φορολογούνται εμμέσως όλοι οι δημότες και να πληρώνουν ανταποδοτική υπηρεσία την οποία δεν κάνουν χρήση, ώστε να προκύπτει “κερδοφορία” της υπηρεσίας; Τι είναι τελικά  ΝΟΜΙΜΟ, ΔΙΚΑΙΟ, ΣΩΣΤΟ και ΗΘΙΚΟ και πότε βρίσκουν εφαρμογή οι θεμελιώδης αρχές οι οποίες διέπουν και νομιμοποιούν τη δράση της Δημόσιας Διοίκησης;

Μύθος δεύτερος, ότι όλα τα έργα του Δήμου Παγγαίου, από το 2011 και μετά, που εκτελέστηκαν, εκτελούνται και θα εκτελούνται στο διηνεκές είναι “δικά του”. Δεν έχει κανείς άλλος συμμετοχή σε αυτά, ούτε αυτοί που διατέλεσαν Δήμαρχοι στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (Καραμπερίδης, Χρυσανίδης, Σιούρθας, Κατεβάογλου, Γαλετσίδης, Φιλόσογλου, Σιμούδης, Κουκούδης, Τσιακίρης), αλλά ούτε και εγώ που τον διαδέχθηκα. Γι’ αυτό άλλωστε μας αποκαλεί Διοίκηση του “απολύτως τίποτα”. Σε απάντηση στους ισχυρισμούς και στην σύγχυσή του, έχουμε δημοσιοποιήσει λίστα έργων ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ, στην εκτέλεση των οποίων συμμετείχαμε και συμμετέχουμε ως Διοίκηση, είτε στην φάση του σχεδιασμού, είτε της ένταξης σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, είτε της δημοπράτησης – συμβασιοποίησης, είτε της εκτέλεσης, είτε της πληρωμής. Ο κ. Ξουλόγης αν θέλει να συγκριθούν οι θητείες μας ας αποφασίσει και σε ποιο πεδίο θέλει να γίνει αυτό. Στα έργα που σχεδιάσαμε, σε αυτά που εκτελέσαμε, σε αυτά που πληρώσαμε;  Δεν γίνεται όμως να είναι όλα δικά του και στους υπόλοιπους όλους τίποτα. Αυτό δεν το κάνουν ούτε τα πεντάχρονα που καυγαδίζουν μεταξύ τους. Και βέβαια να μην ξεχάσω το μεγάλο ψέμα ότι δεν καταθέσαμε τεχνικό πρόγραμμα για το 2019. Το τεχνικό πρόγραμμα ύψους 3.288.962,07 € για το έτος 2019 ψηφίστηκε με την αριθμ. 104/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι διαθέσιμο στην Διαύγεια με ΑΔΑ: 6Ν17ΩΞΨ – 9Η5. Προφανώς ο κ. Ξουλόγης αναφέρεται στην μη ύπαρξη τεχνικού προγράμματος για το έτος 2015 – απόφαση Δ.Σ. 312/2014 ΑΔΑ:7Ψ54ΩΞΨ – 539, στο τελευταίο προϋπολογισμό που ψήφισε ο ίδιος ως Δήμαρχος και ήμασταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε εμείς ως νέα Διοίκηση. Μάλλον για τον κ. Ξουλόγη ισχύει το “πες – πες, κάτι θα μείνει στο τέλος που θα το πιστέψουν”, θεωρώντας τους πολίτες εύκολα θύματα και ανίκανους να έχουν πρόσβαση στην πηγή της πληροφορίας.

Μύθος τρίτος, ότι στον τελευταίο διαγωνισμό για την αποκομιδή απορριμμάτων πήραμε έκπτωση μόλις 2%, επί προϋπολογισμού μελέτης 1.000.000,00 €, όταν στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαμε πετύχει έκπτωση 27% και επομένως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Ξουλόγη ζημιώσαμε τον Δήμο κατά 250.000,00€. Η αλήθεια είναι ότι όταν η υπηρεσία κλήθηκε να συντάξει την μελέτη έπρεπε πρώτα να κοστολογήσει την υπηρεσία μέχρι εκείνη τη στιγμή, κατά τη θητεία Ξουλόγη δηλαδή και να υπολογίσει και τον όγκο των απορριμμάτων, ώστε να προκύψει το πραγματικό κόστος αποκομιδής ανά τόνο απορριμμάτων. Να θυμίσω ότι η μελέτη αφορούσε τις ενότητες Ελευθερών, Ορφανού και Πιερέων και από αυτή προέκυψε ότι το κόστος αποκομιδής ανά τόνο απορριμμάτων της περιόδου Ξουλόγη ήταν 115,00 €. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός  επί του οποίου δόθηκαν οι προσφορές έκπτωσης ήταν 65,00€ ο τόνος, πενήντα ευρώ κάτω από αυτό που στοίχιζε επί διοίκησης Ξουλόγη. Με τη διαφορά και μόνο αυτή – χωρίς να υπολογίζεται η έκπτωση – το όφελος για τον Δήμο ήταν της τάξης των 500.000,00 € (10.000 τόνοι επί 50 ευρώ). Να σημειωθεί ότι στην σύμβαση που υπογράψαμε, μετά από Διεθνή ανοικτό Διαγωνισμό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση του εργολάβου να εκτελέσει και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλλά και η υπηρεσία της πλύσης των κάδων ανά τακτά διαστήματα. Τι συνέβαινε την “εποχή” Ξουλόγη; Διαγωνισμοί στους οποίους συμμετείχε μόνο ένας και πάντα ο ίδιος εργολάβος ή αν συμμετείχε δεύτερος κρίνονταν η προσφορά του απαράδεκτη – σχετικές οι αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής 28/2011 ΑΔΑ:4577ΩΞΨ – ΓΓΚ, 17/2012 ΑΔΑ:Β4Λ3ΩΞΨ – Ν3Δ, 37/2012 ΑΔΑ:Β4ΜΛΩΞΨ – ΑΜΟ – και ουσιαστικά απευθείας αναθέσεις ύψους 630.460,00€ στην τριετία με μηδενικά ποσοστά έκπτωσης. Το ωραιότερο από όλα; Ο εργολάβος δεν είχε δικά του μέσα(φορτηγά – μηχανήματα), για την εκτέλεση της υπηρεσίας, αλλά χρησιμοποιούσε τα μηχανήματα του Δήμου, ο Δήμος πλήρωνε τα πετρέλαια, τα συνεργεία, διέθετε και δικό του προσωπικό. Δηλαδή τι γινότανε; Έπαιρνε ένας ιδιώτης κέρδη από μια υπηρεσία που εκτελούσε ο Δήμος και αυτός συνέβαλε στην ουσία με την “ενοικίαση” προσωπικού στο Δήμο. Εννοείται ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος, στους μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς αποκομιδής απορριμμάτων που προκηρύξαμε εμείς ως Διοίκηση, δεν κατέθεσε ποτέ προσφορά γιατί δεν πληρούσε τους όρους της διακήρυξης.

Από όσα ανέφερα ως τώρα προκύπτει αδιαμφισβήτητα και με την παράθεση στοιχείων τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του καθενός, ότι οι “μαύρες τρύπες” που επικαλείται ο κ. Ξουλόγης υπάρχουν μόνο στα λεγόμενα και τους ισχυρισμούς του, στο παράλληλο σύμπαν στο οποίο κινείται και λειτουργεί. Θα ήθελα να κάνω στον κύριο Ξουλόγη μία τίμια πρόταση. Ας σταματήσει να λέει ψέματα για μας, για να σταματήσουμε να λέμε αλήθειες για εκείνον”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...