Στη διάρκεια της θερινής περιόδου αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» του δήμου Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» η πρόεδρος του νομικού προσώπου «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη – Προσχολική Αγωγή» και υπεύθυνη για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», Μαρία Φραντζεσκάκη.
Σήμερα, ο αριθμός των δικαιούχων του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» ανέρχεται στα 260 άτομα, σε Καβάλα και Κρηνίδες, ενώ την Πέμπτη (28/2) πραγματοποιήθηκε μια ακόμη προγραμματισμένη διανομή τροφίμων. Η επόμενη διανομή, σύμφωνα με την Μαρία Φραντζεσκάκη, θα γίνει κοντά στο Πάσχα, με πολύ περισσότερα προϊόντα, λόγω φυσικά και των ημερών.
«Εμείς ερχόμαστε να καλύψουμε μια άλλη μερίδα πολιτών που δεν μπορούν να πάρουν Κ.Ε.Α. για κάποιους λόγους μικρούς ίσως, για τους οποίους τους πετάει το σύστημα απ’ έξω»
«Ακόμη δεν έχει αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», καθώς αυτό θα συμβεί μάλλον το καλοκαίρι, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων της φετινής χρονιάς, για να μπορέσουμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά πρέπει να είναι δικαιούχοι και ποιοι όχι. Ένα μεγάλο κριτήριο για να είναι κάποιος δικαιούχος του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» είναι το εισοδηματικό κι όχι μόνο. Αυτοί που λαμβάνουν το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης δεν είναι δικαιούχοι του «Κοινωνικού Παντοπωλείου», αλλά παίρνουν τρόφιμα από το ΤΕΒΑ. Εμείς ερχόμαστε να καλύψουμε μια άλλη μερίδα πολιτών που δεν μπορούν να πάρουν Κ.Ε.Α. για κάποιους λόγους μικρούς ίσως, για τους οποίους τους πετάει το σύστημα απ’ έξω», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις της η Μαρία Φραντζεσκάκη.
«Από εδώ και πέρα δυστυχώς ό,τι κι αν κάνουμε το θεωρούν ότι το κάνουμε για προεκλογικούς λόγους, κάτι που φυσικά δεν ισχύει»
Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι λόγω της εισόδου σε προεκλογική περίοδο, μπορεί οι όποιες κινήσεις της διοίκησης να μεταφραστούν ως προεκλογικές, η κ. Φραντζεσκάκη απάντησε: «Πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, διότι από εδώ και πέρα δυστυχώς ό,τι κι αν κάνουμε το θεωρούν ότι το κάνουμε για προεκλογικούς λόγους, κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο μάλιστα στην αρχή του χρόνου, αναφέρθηκε να μην δίνουμε έκτακτο κοινωνικό επίδομα γιατί έτσι κάνουμε προεκλογικό αγώνα. Δεν μπορεί όμως να σταματήσουν οι κοινωνικές ανάγκες γιατί κάποιου του έκοψαν το ρεύμα, άλλου το νερό κλπ. Δεν μπορεί η κοινωνική πρόνοια να μη δώσει έκτακτο επίδομα, στο οποίο εμείς δεν ανακατευόμαστε καθόλου. Αυτό το ξέρει μόνο η κοινωνική πρόνοια, οι κοινωνικοί λειτουργοί που κάνουν την πρόταση προς τον δήμο. Πρόσφατα δώσαμε σε 57 συμπολίτες μας έκτακτο κοινωνικό επίδομα».
«Καθημερινά χτυπάνε την πόρτα μου συμπολίτες μας. Αναγκάζομαι να κάνω τον ψυχολόγο, τον κοινωνικό λειτουργό, να μπορέσω να μπω στην ψυχή των ανθρώπων αυτών και με κάποιο τρόπο να τους βοηθήσω…»
Τέλος, ερωτηθείσα αναφορικά με το αν πολίτες επισκέπτονται το γραφείο της για να ζητήσουν εργασία, η Μαρία Φραντζεσκάκη απάντησε: «Καθημερινά χτυπάνε την πόρτα μου συμπολίτες μας. Αναγκάζομαι να κάνω τον ψυχολόγο, τον κοινωνικό λειτουργό, να μπορέσω να μπω στην ψυχή των ανθρώπων αυτών και με κάποιο τρόπο να τους βοηθήσω, γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, κοινωνικά και οικονομικά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις προσπαθώ να χτυπήσω πόρτες γνωστών και άλλων ανθρώπων, ώστε να μπορέσω να τους βοηθήσω. Μακάρι ο δήμος να είχε θέσεις εργασίας για να δίνει στους ανθρώπους αυτούς έστω κι ένα μεροκάματο, γιατί όπως είναι γνωστό ακόμη και τα δίμηνα έχουν σταματήσει».