Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ξενοφών Κροκίδης: Θα εξηγήσουμε τι είναι, αλλά και τι δεν είναι εθελοντισμός

Ημέρα:

Ξενοφών Κροκίδης: Όταν υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού σημαίνει ότι είναι έχουμε μια αλληλέγγυα κοινωνία / Κάποιες ΜΚΟ εκμεταλλεύονται το εθελοντικό κίνημα γιατί τάζουν απασχόληση

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, η δημοτική παράταξη «Ο Τόπος της Ζωής Μας», διοργανώνει στις 5 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, εκδήλωση με θέμα: «Εθελοντισμός, παρελθόν, παρόν και μέλλον» με ομιλητή τον Dr. Ξενοφών Κροκίδη, παθολόγο, διευθυντή της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Κ. και νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του Μάκη Παπαδόπουλου. 

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο κ. Κροκίδης, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση ότι πέρα από την ομιλία, που αναφέρεται στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του εθελοντισμού, θα τιμηθούν 10 σωματεία και φυσικά πρόσωπα, τα οποία στην περιοχή της Καβάλας διαχρονικά έχουν να επιδείξουν ένα εθελοντικό έργο.

«Θα εξηγήσουμε τι είναι εθελοντισμός, αλλά και τι δεν είναι εθελοντισμός…»

«Στην ομιλία αυτή, η οποία έχει μεγάλο ενδιαφέρον, θα εξηγήσουμε τι είναι εθελοντισμός, αλλά και τι δεν είναι εθελοντισμός. Για παράδειγμα εθελοντισμός δεν είναι ούτε η φιλανθρωπία, ούτε η αγαθοεργία. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στους τομείς του εθελοντισμού, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί. Από τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική αλληλεγγύη για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό και φυσικά την Υγεία και την Πρόνοια, όπως το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο που για πέντε χρόνια στη δύσκολη περίοδο της κρίσης λειτουργήσαμε με τους «Γιατρούς του Κόσμου», τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας. Επίσης την Πολιτική Προστασία, αλλά και η φυσική και η περιβαλλοντική προστασία, είναι κάτι που θα ζητιέται ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών που μας πλήττουν διαρκώς», ανέφερε σχετικά ο κ. Κροκίδης.

«Γενικότερα όταν υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού σε διάφορα πεδία, αυτό σημαίνει ότι είναι έχουμε μια αλληλέγγυα κοινωνία…»

«Στη συνέχεια θα αναφερθώ στα οφέλη του εθελοντισμού, που αφορούν τον καθένα από μας που είναι στρατευμένος σε αυτό το κίνημα, αλλά και για την κοινωνία. Γενικότερα όταν υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού σε διάφορα πεδία, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια αλληλέγγυα κοινωνία. Θα αναφέρουμε κάποια παραδείγματα στην συνέχεια από την Ευρώπη και θα καταλήξουμε στην Ελλάδα και στο 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου χρειάστηκε να συστρατευτούν πολλοί εθελοντές για να διοργανωθούν οι αγώνες σωστά κι αυτό ακριβώς ήταν ένα ορόσημο για τον αθλητισμό στην χώρα μας. Επίσης θα μιλήσουμε για τον εθελοντισμό των Α.Μ.Ε.Α. που δεν είναι απαγορευτικός και για αυτά τα άτομα», σημείωσε στη συνέχεια ο Ξενοφών Κροκίδης.

«Η εκδήλωση αυτή δείχνει ότι η παράταξη «Ο Τόπος της Ζωής Μας» είναι εδώ, εν αναμονή και της ορκωμοσίας μας…»

«Παράλληλα, θα αναφερθούμε σε κάποιες παρεκτροπές του εθελοντικού κινήματος, ένα πρόβλημα που είναι υπαρκτό. Είναι κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις χωρίς διαφάνεια στα οικονομικά τους, που εκμεταλλεύονται κάποιους γιατί τους τάζουν απασχόληση. Όλες αυτές είναι κάποιες παρεκτροπές που έχουν να κάνουν με ιδιοτέλεια και ιδιοτέλεια και εθελοντισμός είναι δύο διαφορετικά ζευγάρια παπούτσια. Η εκδήλωση αυτή δείχνει ότι η παράταξη «Ο Τόπος της Ζωής Μας» είναι εδώ, εν αναμονή και της ορκωμοσίας μας. Ήδη παρακολουθούμε εντατικά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και θα είμαστε στις επάλξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 με τον επικεφαλής μας, τον Μάκη τον Παπαδόπουλο. Περιμένουμε τους συμπολίτες μας, όχι μόνο όσους μας ψήφισαν, αλλά και όσους ενδιαφέρονται να ακούσουν και να ενημερωθούν σχετικά με τον εθελοντισμό», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Κροκίδης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...