Σε μία σεμνή και συνάμα συγκινητική εκδήλωση, ο Δήμος Καβάλας και η Θρακική Εστία Καβάλας τίμησαν το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο των φετινών Ελευθερίων, τον Φαρμακοποιό, Συγγραφέα και Ιστορικό ερευνητή, Ζήση Βαπορίδη, για τη συνολική προσφορά του στην Ιστορία και τον Πολιτισμό.
Απευθυνόμενος σε φίλους και συνοδοιπόρους που γέμισαν τη Μεγάλη Λέσχη για να παρακολουθήσουν τη βράβευση του, ο κ. Βαπορίδης έκανε μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην πορεία του, στα ιστορικά του πονήματα και στα εμπόδια τα οποία υπερκέρασε για να πετύχει τους στόχους του.
Για το αποτύπωμα του στην κοινωνία της Καβάλας, μίλησαν ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας, Αλέξης Γούλας και ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης, οι οποίοι στάθηκαν τόσο στην κοπιώδη προσπάθεια του να συλλέξει αρχαία νομίσματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όσο και στην ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει, λόγω της καταγωγής του, στα ήθη και τα έθιμα της Θράκης.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
“Μαζευτήκαμε απόψε στην αίθουσα του εμβληματικού κτηρίου της Μεγάλης Λέσχης, μια αίθουσα με χιλιάδες θύμισες από το παρελθόν της Καβάλας, για να βραβεύσουμε ένα αξιόλογο τέκνο της πόλης, ακριβώς επειδή κι αυτός κρατά ζωντανές τις εικόνες απλών και επιφανών ανθρώπων, που έγιναν κομμάτια της Ιστορίας της.
Ο κύριος Ζήσης Βαπορίδης ανάλωσε τις γνώσεις της επιστήμης του, παρέχοντας επί δεκαετίες φαρμακευτική αγωγή σε χιλιάδες συντοπίτες μας, έβαλε τις μνήμες του σε βιβλίο και συνεχίζει να τις καταγράφει, ώστε οι νεότεροι να ξέρουμε μέχρι που φτάνουν οι ρίζες μας σε τούτον τον τόπο και μέχρι που φτάνει το ιστορικό παρελθόν μας.
Μεγάλωσε στην Καβάλα, βιώνοντας τα δεινά του Πολέμου, της διπλής Κατοχής, της φτώχειας, της καταστροφής, με το στίγμα της ορφάνιας, μα, όπως λέει ο ίδιος, έχοντας όρεξη για ζωή, ανεξαρτησία, πρόοδο, επαφή και γνωριμία με το διαφορετικό και το καινούριο, που τον άνδρωσαν, τού επέτρεψαν να μορφωθεί και να προχωρήσει στη ζωή του.
Γνωστός σε όλους τους Καβαλιώτες, αγαπητός φαρμακοποιός τους, από τότε που τα φαρμακεία μετριούνταν στα δάκτυλα. Όσες μνήμες αποτέλεσαν κεφάλαιο στη ζωή του, μάς τα προσέφερε στο βιβλίο του «Ιστορίες μιας πόλης-Με τα μάτια ενός παιδιού που γέρασε στην αγκαλιά της», ζωντανεύοντας τις μυρωδιές, τα καλντερίμια και τους ανθρώπους μιας Καβάλας του χθες, που χάθηκε, αφήνοντας λίγα απομεινάρια να θυμίζουν το πόσο την άλλαξαν τα χρόνια.
Πρόσφατα, δώρισε στον Δήμο Καβάλας 600 νομίσματα, προερχόμενα από 100 νομισματοκοπεία, με τα 415 εξ αυτών σε άριστη κατάσταση, πρώτης διαλογής, που χρονολογούνται από το 350 π.Χ. μέχρι το 700 μ.Χ. Μεταξύ τους υπάρχουν εξαιρετικά σπάνια νομίσματα από την Καβάλα, τη Θάσο, τον Τόπειρο και την Αμφίπολη. Νομίσματα που, πέρα από τη συλλεκτική αξία τους, θα αποτελέσουν υλική απόδειξη σημείων αναφοράς του παρελθόντος για όλους τους πολίτες και κυρίως τους ερευνητές.
Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος της Θρακικής Εστίας, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος, απόψε θα τον τιμήσουμε για τη συνολική προσφορά του στην κοινωνία μας, για τις πράξεις και τις δράσεις του, που θα κρατούν για πάντα στην επιφάνεια κομμάτια του χθες, πολύτιμα για να σμιλεύουμε το σήμερα και το αύριο.
Κύριε Ζήση Βαπορίδη, εκ μέρους του Δήμου Καβάλας, σας ευχαριστώ από καρδιάς”.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Αρχέλαος Γρανάς, ο πρώην υπουργός, Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, οι πρώην Δήμαρχοι Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής και Δήμητρα Τσανάκα και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού ΑΜΘ, Κώστας Παπακοσμάς.