Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πολύτιμο Ιστορικό Αρχείο στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Ο Φάκελος της Κύπρου

Μια  ακόμα πολύτιμη συλλογή βιβλίων απόκτησε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας “Βασίλης Βασιλικός”, πρόκειται για όλους τους τόμους του “Φακέλου της Κύπρου” μια μοναδική έκδοση της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τόμοι έχουν δοθεί στο σύλλογο Κυπρίων Καβάλας “Ο Ακρίτας” από τον ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Κωνσταντίνο Παπακοσμά. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αντώνης Μπερτζές παρέδωσε τους τόμους στην προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κ. Κατερίνα Κουμανίδου ώστε να είναι προσιτοί σε όλους,  μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας την οποία επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας και κάνουν χρήση των βιβλίων της και των αναγνωστηρίων της.

Ο “Φάκελος της Κύπρου”, σε δέκα τόμους, περιλαμβάνει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων που είχε συσταθεί το Φεβρουάριο του 1986 και είχε λειτουργήσει έως το Μάρτιο του 1988.

 Υπάρχουν μεταξύ άλλων τα έγγραφα από τα πολιτικά γεγονότα σε Ελλάδα και Κύπρο, αμέσως μετά την αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας από το 1963 και μετά, αλλά και για τα σχέδια ανατροπής του Μακάριου, όπως επίσης στις σχέσεις του Μακάριου με την Εθνοφρουρά και την ΕΟΚΑ Β’.

 Υπάρχουν έγγραφα που αναφέρονται στην ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την περίοδο 1967-1974, την προετοιμασία των στρατιωτικών για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Την επιστολή που έστειλε ο Μακάριος στις 2 Ιουλίου 1974 προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στρατηγό Φ. Γκιζίκη αλλά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τις επαφές του Μακάριου με Έλληνες αξιωματούχους. Ο Φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει και έγγραφα που σχετίζονται με τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και του ΝΑΤΟ.

 Τη σχετική πρωτοβουλία, έκδοσης των πολυτίμων αυτών στοιχείων, ανέλαβαν τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου δίνοντας πρόσβαση σε ιστορικό υλικό που μέχρι τώρα θεωρούνταν επτασφράγιστο μυστικό και φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας. Πρόκειται για πολύτιμο ιστορικό υλικό που παρατίθεται αυτούσια μέσω της φωτοαναστατικής ανατύπωσης των δακτυλογραφηθέντων, το 1987, εμμάρτυρων προφορικών καταθέσεων.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...