Τις προτάσεις του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής Μας», για την επίλυση του κυκλοφοριακού, για την ανακύκλωση, την κοινωνική πολιτική, αλλά και τις επενδύσεις, ανέπτυξε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τοπική ΕΡΑ, ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Μάκης Παπαδόπουλος.
«Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα μέσα στην πόλη μας. Καθημερινά υπάρχει μποτιλιάρισμα, το οδόστρωμα είναι κακό, δεν βρίσκουμε εύκολα θέσεις στάθμευσης. Υπάρχει μία κακή ποιότητα ζωής και μία κακή ψυχολογία στους πολίτες. Σε αυτό το θέμα ερχόμαστε και λέμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από κάποια άμεσα μέτρα», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Μάκης Παπαδόπουλος.
Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση του έντονου κυκλοφοριακού της Καβάλας
«Ενίσχυση της αστυνόμευσης, εφαρμογή άμεσα της ελεγχόμενης στάθμευσης και από εκεί και πέρα θα πάμε σε κάποια παράλληλα μέτρα. Μιλάμε για δύο μεγάλα parking με πράσινο, στη «Ροδόπη» για 500 θέσεις και στην Κεντρική Πλατεία με 550 θέσεις. Μιλήσαμε για δυο νέα μικρότερα πάρκινγκ με πράσινα και αυτά στον Αϊ Γιάννη ένα διώροφο με 100 θέσεις και στην πλατεία Ποταμουδίων με 40 – 50 θέσεις. Επίσης δεν ξεχνάμε και τα περιφερειακά πάρκινγκ σε γειτονιές. Με ρωτούν πού θα βρούμε τα χρήματα; Μιλάμε για προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. περιφερειακά και εθνικά και μάλιστα υπάρχουν και τα ΣΔΙΤ. Θα πρέπει να είναι ήσυχοι οι πολίτες για το εισιτήριο. Θα έχουμε ένα σταθερό και φθηνό εισιτήριο. Επίσης είπαμε ότι για να υπάρχει ένα ισοζύγιο μεταξύ του ανθρώπου και του αυτοκινήτου, θέλουμε να ενισχύσουμε και τις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί. Ήμασταν η μοναδική παράταξη που καταθέσαμε πρόταση συγκεκριμένη στο δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν υπάρχουν απογευματινά δρομολόγια από τις 3 το μεσημέρι και μετά. Εμείς στηρίζουμε τα απογευματινά δρομολόγια από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, γιατί καταλαβαίνουμε και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της κοινωνίας. Έτσι βοηθάμε τον δημότη να πάει το απόγευμα στο γιατρό του, να πάει τα ψώνια του και να στηρίξει τοπική αγορά και τα παιδιά είναι εύκολα στο φροντιστήριο. Επιπλέον είπαμε και δημόσια και το καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ότι κάνουμε και μόνιμη αστική γραμμή για την Παναγία. Εξίσου βέβαια με τις αστικές γραμμές στηρίζουμε και τα ταξί. Βοηθάμε το έργο της μετακίνησης των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι». Στηρίζουμε τους εργαζόμενους, δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη, κάνουμε πιο γρήγορα τη μετακίνηση για να βοηθήσουμε την τρίτη ηλικία κι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Τέλος, κάνουμε την οδό Αβέρωφ δρόμο ήπιας κυκλοφορίας», ανέφερε ακόμη για το κυκλοφοριακό ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι θέσεις και οι προτάσεις του Μ. Παπαδόπουλου για την ανακύκλωση και τη μείωση των δημοτικών τελών
Σε σχέση με την ανακύκλωση, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής Μας» επισήμανε: «Όσον αφορά την ανακύκλωση εγώ θα πω πώς θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Πρώτον πως θα κάνουμε καλύτερη διαχείριση του προσωπικού και του εξοπλισμού μας και το δεύτερο πως θα αυξήσουμε την ανακύκλωση. Απομακρύνουμε τους κάδους από το κέντρο της πόλης, έτσι όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τοποθετούμε βυθιζόμενες πρέσες γύρω από το κέντρο, που θα δέχονται τρεις με έξι τόνους αντί για 300 κιλά που παίρνουν τώρα. Έτσι αντί να έχουμε πολλά δρομολόγια θα ελαττώσουμε και θα μειώσουμε δρομολόγια. Και τι θα καταφέρουμε έτσι; Θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα δρομολόγια στα χωριά, αλλά κυρίως στις γειτονιές. Δεν πρέπει να βλέπουμε ξεχειλισμένους και άπλυτους κάδους. Πρέπει να έχουμε συχνότερα δρομολόγια για καλύτερη αποκομιδή και καλύτερους κάδους όλο το χρόνο. Το δεύτερο παράδειγμα που θέλω να πω είναι στις λαϊκές αγορές. Επίσης τοποθετούμε επιδαπέδιες πρέσες, ώστε να μπορέσουμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια με ένα όχημα, για μία καλύτερη διαχείριση και έτσι στο σύνολο των μέτρων και των παραδειγμάτων που λέω αφαιρώντας τους πολλούς κάδους από το κέντρο και μειώνοντας τα δρομολόγια, ενισχύουμε τα δρομολόγια, αλλά μειώνουμε και το μποτιλιάρισμα μέσα στο κέντρο της πόλης, ειδικά το μεσημέρι που γίνεται αυτό το κομφούζιο. Όσο για την ανακύκλωση κάνουμε μία νέα συνεργασία με τον νέο φορέα ανακύκλωσης που λέγεται Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Τοποθετούμε ειδικά σπιτάκια ανακύκλωσης, όπου οι δημότες θα πετάνε τα ανακυκλώσιμα και θα παίρνουν ένα «πράσινο κουπόνι», το οποίο θα εξαργυρώνουν στην αγορά. Ποιο θα είναι το όφελος; Υπάρχει κέρδος από την ανακύκλωση και έτσι ο πολίτης έχει ένα κίνητρο για να αυξήσει την ανακύκλωση. Αυτή είναι η διαχείριση που θέλουμε να κάνουμε. Παράλληλα, βέβαια θα κάνουμε και ένα σύγχρονο αμαξοστάσιο για τη συντήρηση του στόλου, για να κάνουμε έγκαιρες παρεμβάσεις για να υπάρχει διαθεσιμότητα όλου του στόλου στη διάθεση της υπηρεσίας».
«Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας προτεραιότητα μας είναι η κοινωνική πολιτική…»
Αναφορικά με την κοινωνική πολιτική, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Για μας μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας προτεραιότητα μας είναι η κοινωνική πολιτική. Πρέπει να στηρίξουμε τις οικογένειες, τα παιδιά και την ηλικία. Θα αυξήσουμε το βοήθημα κοινωνικής αλληλεγγύης σε όσους έχουν ανάγκη και όπου χρειάζεται. Θα τριπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό στο κοινωνικό παντοπωλείο για να δίνουμε τρόφιμα μία φορά τον μήνα και όχι δύο φορές τον χρόνο. Νέα μέτρα ανακούφισης για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Έκπτωση 40% στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στις τρίτεκνες οικογένειες. Θα δίνουμε 3.000 ευρώ στήριξη σε κάθε νέο παιδί της πολύτεκνης οικογένειας. Ελεύθερη είσοδο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Αυτά είναι όλα μέτρα με τα οποία θα μπορέσουμε να τονώσουμε και να ενισχύσουμε την οικογένεια, για να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε έμφαση στα προβλήματα τα κοινωνικά που υπάρχουν και αντιμετωπίζουμε. Είμαστε εννιά χρόνια μες στο δημοτικό συμβούλιο και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες του Δήμου Καβάλας. Νομίζω ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης κυρίως. Όταν θες να καλύψεις μια ανάγκη βρίσκεις τα χρήματά. Γι’ αυτό δεσμευτήκαμε να δώσουμε Voucher για 150 μαθητές της Γ’ Λυκείου για να καλύψουμε το κόστος για τα δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις. Επίσης δεσμευτήκαμε να επιδοτήσουμε με Voucher την τετράωρη απασχόληση ντάντας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη ανάγκη στην κοινωνία και λέμε «ναι» στη λειτουργία Δημοτικού Γηροκομείου. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά θα κάνουμε μία στέγη αυτόνομης διαβίωσης στην Καβάλα για τα άτομα με αναπηρία. Αυτές τις δομές θα τη στηρίξουμε μέσα από ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ή με συμπράξεις με ιδιώτες».
Κέντρο καινοτομίας που θα φιλοξενεί επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στον χώρο του παλιού νοσοκομείου Καβάλας
Τέλος, για τις επενδύσεις, ο Μάκης Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Οι επενδύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Η Καβάλα μπορεί να προχωρήσει η δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας που θα φιλοξενεί επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιχειρήσεις πληροφορικής και θέλουν αυτές οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Τι τους λείπει; Οι κτιριακές υποδομές, ένα όμορφο και λειτουργικό περιβάλλον εργασίας και γρήγορο ίντερνετ. Η πρότασή μας είναι αυτό το κέντρο θα στεγαστεί στο κάτω νοσοκομείο και κάθε όροφος θα είναι και μία επιχείρηση. Τι πετυχαίνουμε; Δίνουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους με υψηλά προσόντα να δουλέψουν στην Καβάλα. Συνδέουμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Δημοκρίτειο Θράκης με το κέντρο τεχνολογίας και βάζουμε επιτέλους τη σφραγίδα μας να γίνει Καβάλα πόλη υψηλής τεχνολογίας. Είναι προτάσεις πολύ καινοτόμες. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα και πιστεύω έτσι θα φτάσουμε την Καβάλα ψηλά εκεί που της αξίζει».