Στη νέα δράση των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας που τιτλοφορείται: «Κοινωνική, νομική και ψυχολογική συμβουλευτική – Οι τρεις πράξεις στη στήριξη μιας κακοποιημένης γυναίκας -Ένα αισιόδοξο παράδειγμα», αναφέρονται με συνέντευξη που παραχώρησαν στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός του Σ.Κ.Γ., Μαρία Στεργίδου και Αθηνά Μπενάζη.
-Κυρία Στεργίδου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών είναι μια υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, η οποία λειτουργεί σχεδόν τέσσερα έτη. Υπήρξαν αλλαγές στον χαρακτήρα της δομής όλα αυτά τα χρόνια;
«Αναμφισβήτητα ναι. Το 2013 υπήρξε η χρονιά κατά την οποία τέθηκαν τα θεμέλια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας στο πλαίσιο υλοποίησης του «Εθνικού Προγράμματος για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών 2007-2013». Η 1η Δεκέμβρη του 2015 υπήρξε όμως μια σημαντική ημερομηνία για το Συμβουλευτικό Κέντρο, αφού αυτό εντάχθηκε στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» με τίτλο: «Λειτουργία Δομών και υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και με σκοπό την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στον Δήμο Καβάλας». Πλην όμως της ένταξης του Συμβουλευτικού Κέντρου στο ανωτέρω επιχειρησιακό πρόγραμμα, ουσιώδεις αλλαγές υπήρξαν και ως προς τις γυναίκες ωφελούμενες του κέντρου. Ειδικότερα, πλέον το Συμβουλευτικό Κέντρο δύναται να εξυπηρετήσει τόσο γυναίκες, οι οποίες υπέστησαν ή εξακολουθούν να υφίστανται βία, όσο και γυναίκες, οι οποίες υπέστησαν ή υφίστανται πολλαπλές κοινωνικές διακρίσεις, όπως για παράδειγμα μονογονείς, πρόσφυγες μετανάστριες, Α.Μ.Ε.Α, άνεργες και έτερες πληθυσμιακές ομάδες. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η δομή κατά τη νέα προγραμματική περίοδο έχει αναβαθμιστεί ουσιωδώς γεγονός που την καθιστά υπηρεσία πρώτης γραμμής στην υπηρεσία της γυναίκας σε τοπικό επίπεδο».
– Κυρία Μπενάζη το Συμβουλευτικό Κέντρο μας έχει συνηθίσει σε πολλές δράσεις από το 2013 μέχρι και σήμερα, ορισμένες εκ των οποίων απέσπασαν και πανελλήνιες διακρίσεις. Για ποιόν λόγο επιλέγετε να κινηθείτε και προς την κατεύθυνση αυτή;
«Είναι γεγονός πως τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου παράλληλα με τη συμβουλευτική έχουν υλοποιήσει ποικίλες δράσεις πρόληψης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στον άξονα της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών. Δεν πρόκειται απλώς για μια τυπική υλοποίηση ορισμένων εκδηλώσεων στην τοπική κοινωνία επί του θέματος αυτού, αλλά αντίθετα πρόκειται για μια ουσιαστική επένδυση των στελεχών στην κατεύθυνση της μεταλαμπάδευσης του μηνύματος: «Μηδενική Ανοχή στη Βία κατά των Γυναικών». Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που όλες οι δράσεις μας αγκαλιάζονται με θέρμη από την τοπική κοινωνία, γεγονός το οποίο λειτουργεί διττά: αφενός μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφετέρου μας γεμίζει μεγαλύτερη ευθύνη στην κατεύθυνση της περαιτέρω κινητοποίησής για νέες πολλαπλές δράσεις».
– Και φθάνουμε στο σήμερα. Έχετε ξεκινήσει λίαν προσφάτως κ. Στεργίδου μια νέα δράση. Θα μας δώσετε ορισμένες πληροφορίες;
«Η νέα δράση των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας τιτλοφορείται: «Κοινωνική, νομική και ψυχολογική συμβουλευτική – Οι τρεις πράξεις στη στήριξη μιας κακοποιημένης γυναίκας – Ένα αισιόδοξο παράδειγμα». Πραγματοποιείται από τους τρεις συμβούλους του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας , κοινωνική λειτουργό, νομικό σύμβουλο και ψυχολόγο. Η δράση αυτή ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, όπου έγινε η πρώτη παρουσίαση στο Δήμο Νέστου και θα ολοκληρωθεί μετά από περίπου τρείς μήνες, περί τα τέλη Μαΐου. Πρόκειται λοιπόν για μια δράση, η οποία θα έχει μεγάλο χρονικό βάθος αλλά και γεωγραφικό εύρος, αφού στόχος μας αυτή τη φορά δεν είναι μόνο τα στενά γεωγραφικά όρια της Π.Ε. Καβάλας, αλλά προσδοκούμε οι υπηρεσίες του Κέντρου να γίνουν περισσότερο γνωστές σε όλη τη περιφερειακή ενότητα Καβάλας- Δράμας –Ξάνθης. Για τον λόγο αυτό, απευθυνόμαστε στο επιστημονικό προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των Δήμων των περιφερειακών ενοτήτων Καβάλας – Δράμας και Ξάνθης. Άλλωστε, από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια εξυπηρετούμε και γυναίκες από τους όμορους νομούς, όπου δεν υφίσταται κάποια αντίστοιχή δομή υποστήριξης γυναικών».
– Πείτε μας κ. Μπενάζη ποιο είναι το ειδικότερο περιεχόμενο της δράσης αυτής;
«Πρόκειται για την παρουσίαση με γλαφυρό τρόπο της ιστορίας μιας κακοποιημένης γυναίκας, η οποία με τη βοήθεια του Συμβουλευτικού Κέντρου άνοιξε την πόρτα σε μια νέα ζωή. Οι τρεις εισηγητές φωτίζουν την πορεία της γυναίκας αυτής από την έλευσή της στο Κέντρο μέχρι και την ολοκλήρωση της συμβουλευτικής, παρουσιάζοντας τόσο τα προβλήματα όσο και τις προκλήσεις της εν λόγω πορείας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα γόνιμα αποτελέσματα της διεπιστημονικής συνεργασίας, της ολιστικής παρέμβασης καθώς και της δύναμης του ανθρώπου. Επιλέξαμε την παρουσίαση της δουλειάς που γίνεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο μέσω περιπτωσιολογίας, εφόσον μάλιστα απευθυνόμαστε αυτή τη φορά σε επαγγελματίες υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν στην εργασία τους ανάλογα περιστατικά, όντες συχνά οι πρώτοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μια κακοποιημένη γυναίκα. Mέσα από τη παράθεση του παραδείγματος της υποστήριξης που δέχτηκε η συγκεκριμένη γυναίκα στο Συμβουλευτικό Κέντρο, προλειαίνουμε το έδαφος για γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών με το επιστημονικό προσωπικό των συγκεκριμένων υπηρεσιών».
– Η απόφαση για μια τέτοιου χαρακτήρα δράση κ. Στεργίδου ξεκίνησε από εσάς τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου ή προέκυψε έπειτα από κάποιο αίτημα των συγκεκριμένων υπηρεσιών;
«Θα λέγαμε ότι ισχύουν και τα δύο. Από την πλευρά μας θεωρήσαμε ότι ήρθε η χρονική στιγμή να παρουσιάσουμε το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου σε φορείς πέραν του Δήμου Καβάλας. Αλλά και από την άλλη πλευρά, σε συχνές επαφές που είχαμε με τους συναδέλφους των κοινωνικών υπηρεσιών πάντα υπήρχε από μέρους τους η επιθυμία για μια πιο παραγωγική συνεργασία. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το προσωπικό όλων αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών για τη καλή διάθεση, τη συνεργασία και τον τρόπο με τον οποίο αποδέχτηκαν και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας».
– Ετοιμάζετε κάτι και για τη συνέχεια κ. Μπενάζη;
«Οι δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών αποτελούν μια καθημερινή πραγματικότητα για εμάς. Στην παρούσα χρονική περίοδο έχουμε επικεντρωθεί στην παραπάνω δράση, η οποία μας χαροποιεί ιδιαιτέρως με τους γόνιμους καρπούς τους οποίους αποδίδει. Σε κάθε όμως περίπτωση ο προγραμματισμός είναι συνεχής, αφού στόχος μας είναι η αέναη προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της βίας κατά των γυναικών».