«Δεν θα μπορεί ένα πράγμα που ενώνεται ξαφνικά να μπορεί να λειτουργήσει…»
Κάθετα αντίθετος με τις συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στην τοπική ΕΡΑ, σχετικά με το θέμα.
Μάλιστα, επισήμανε ότι ο κίνδυνος να περάσει το νερό σε ιδιωτές είναι υπαρκτός και συμπλήρωσε ότι οι συνενώσεις θα φέρουν και αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού. Χαρακτήρισε δε «μπούρδες» το επιχείρημα ότι με τις συνενώσεις σε εποχές ανομβρίας θα γίνεται εξοικονόμηση στο νερό.
«Ο δήμος Καβάλας αυτή τη στιγμή εκτελεί έργα κοντά στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ανανεώνει τις υποδομές του. Όλα αυτά θα πάνε πίσω σε περίπτωση συνενώσεων…»
«Η διαχείριση των νερών αφορά τρεις περιπτώσεις. Η πρώτη είναι αυτή που τη διαχείριση την έχουν ιδιώτες, όπως είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οπότε λίγο τους ενδιαφέρει εάν συγχωνευτούν οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας. Η δεύτερη είναι οι δήμοι που δεν έχουν καθόλου Δ.Ε.Υ.Α. και η διαχείριση των νερών γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία με πολλά προβλήματα. Είναι μικροί δήμοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις πράγματι υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι πιο ριζοσπαστικό. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν οι δήμοι, οι οποίοι έχουν Δ.Ε.Υ.Α. και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση. Ο δήμος Καβάλας για παράδειγμα αυτή τη στιγμή εκτελεί έργα κοντά στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ανανεώνει τις υποδομές του, ανανεώνει και εκσυγχρονίζει τον βιολογικό του Δάτου, το ίδιο θα γίνει και για τον βιολογικό της Καβάλας που θα ενταχθεί και αυτός σε λίγο σε πρόγραμμα. Όλα αυτά θα πάνε πίσω σε περίπτωση συνενώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καβάλας.
«Δεν θα μπορεί ένα πράγμα που ενώνεται ξαφνικά να μπορεί να λειτουργήσει…»
«Διότι μία Δ.Ε.Υ.Α., η οποία θα ενωθεί και θα είναι για τους τέσσερις δήμους, θα πρέπει καταρχήν να βρει τα πατήματά της. Δεν θα μπορεί ένα πράγμα που ενώνεται ξαφνικά να μπορεί να λειτουργήσει. Όσον αφορά τη δικαιολογία ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν έχουν προσωπικό και ότι έχουν χρέη, πρέπει να πούμε, ναι, υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Γιατί γίνεται όμως αυτό; Γιατί δεν μας αφήνουν να κάνουμε προσλήψεις! Υπάρχουν χρέη; Ναι, υπάρχουν κι αυτά. Στον δικό μας δήμο για παράδειγμα είναι κοντά στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό διότι έχει να κάνει με το ρεύμα και τις μεγάλες αυξήσεις με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που το ρεύμα εκτινάχτηκε στα ύψη. Και ναι μεν τότε οι δήμοι είχαν πάρει κάποια χρηματοδότηση, οι Δ.Ε.Υ.Α. όμως δεν χρηματοδοτήθηκαν. Όχι μόνο αυτό όμως, καθώς εξακολουθεί η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και πληρώνει το ρεύμα με την τιμή του οικιακού τιμολογίου κι όχι με την βιομηχανική κιλοβατώρα, όπως θα έπρεπε», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Θόδωρος Μουριάδης.
«Έρχονται τώρα να μας πουν ότι θα ενωθείτε, θα σας δώσουμε χρήματα για να αποπληρώσετε τους λογαριασμούς στη Δ.Ε.Η., αλλά αυτά που θα δώσουμε θα τα ξαναπάρουμε πίσω από τους δήμους. Δηλαδή με ξένα λεφτά κάνουν τους κουβαρντάδες!»
«Δεν μας αφήνουν να κάνουμε ενεργειακές κοινότητες για να μειώσουμε το κόστος του ρεύματος και έρχονται τώρα να μας πουν ότι θα ενωθείτε, θα σας δώσουμε χρήματα για να αποπληρώσετε τους λογαριασμούς στη Δ.Ε.Η., αλλά αυτά που θα δώσουμε θα τα ξαναπάρουμε πίσω από τους δήμους. Δηλαδή με ξένα λεφτά κάνουν τους κουβαρντάδες! Το προσωπικό θα είναι το ίδιο, διότι θα πρέπει το προσωπικό που υπάρχει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της κάθε Δ.Ε.Υ.Α που είναι σήμερα και άρα μιλάμε για μία τρύπα στο νερό. Η εξοικονόμηση που θα γίνει, όπως λένε, δεν καταλαβαίνω που θα είναι. Στον μισθό των προέδρων των Δ.Ε.Υ.Α.; Σιγά το πράγμα. Και από εκεί και πέρα η νέα εταιρεία δεν θα πρέπει να «μπαίνει μέσα», άρα θα πρέπει να τιμολογείται επακριβώς, θα υπάρχει αύξηση της τιμής του νερού σε πολλές περιοχές, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει η τιμή στα σημερινά επίπεδα», σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας,
«Αν «μπαίνει μέσα» μία Δ.Ε.Υ.Α. για διάφορους λόγους, τότε θα τη δώσουν στον ιδιώτη – Ο κ. Σκυλακάκης θεωρεί ότι είναι παντογνώστης, είναι θιασώτης του ιδιωτικού κεφαλαίου και νομίζει ότι όλα μπορούν να γίνουν με το ιδιωτικό κεφάλαιο…»
«Μπορεί να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, αλλά αν «μπαίνει μέσα» μία Δ.Ε.Υ.Α. για διάφορους λόγους, τότε θα τη δώσουν στον ιδιώτη. Και θα μου πει κάποιος και τι έγινε που θα το δώσουν στον ιδιώτη αν είναι καλύτερα για τον πολίτη; Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα για τον πολίτη. Εγώ βλέπω στην Αθήνα όταν πηγαίνω, το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης που τόσο πολύ το διαφημίζουν, βλέπω διαρροές στους δρόμους και αργούν πάρα πολύ να πάνε να τις επισκευάσουν. Το νερό χάνεται. Άρα πού είναι η σωστή διαχείριση για την οποία διατείνονται και μάλιστα το βάζουν και σαν επιχείρημα ότι στις εποχές ανομβρίας με τον τρόπο αυτόν που θα λειτουργήσουμε θα έχουμε και εξοικονόμηση νερού. Με συγχωρείτε για την έκφραση αυτά είναι μπούρδες! Διότι το νερό της ύδρευσης είναι το 20% και το 80% είναι η άρδευση, την οποία την αφήνουν στον κάθε δήμο. Υπάρχει ένας υπουργός ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος θεωρεί ότι είναι παντογνώστης, είναι θιασώτης του ιδιωτικού κεφαλαίου και νομίζει ότι όλα μπορούν να γίνουν με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Βρεθήκαμε με μια αντιπροσωπεία από το Βερολίνο μας λέγανε ότι στη Γερμανία ότι είχε περάσει στους ιδιώτες τώρα ξαναπερνάει πάλι στα κρατίδια. Τους φάνηκε αδιανόητο αυτό που πάει να γίνει με τις συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και τις ενεργειακές κοινότητες», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Μουριάδης.