Επιτυχημένη η ενημερωτική εκδήλωση για το σύστημα OCEANCAST

Ημέρα:

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Καβάλας με θέμα την παρουσίαση του έργου «Πρότυπο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης αλιέων και παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη του Δήμου Καβάλας – OCEANCAST».

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του έργου για την παράκτια ζώνη της Καβάλας καθώς και στην επιτυχημένη συνεργασία του δήμου με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ για την ολοκλήρωση του συστήματος OCEANCAST.

Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το Τοπικό Πρόγραμμα Μονοταμειακού CLLD / LEADER ΕΠΑΛΘ της Αναπτυξιακής Καβάλας ΑΕ – ΟΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014 -2020» καθιστά το Δήμο Καβάλας ως τον πρώτος δήμο στην Μεσόγειο που διαθέτει τους δικούς του ωκεανογραφικούς και μετεωρολογικούς σταθμούς.
Μέσω αυτών των σταθμών, που είναι εγκατεστημένοι στο Παληό, στο Περιγιάλι και στη χερσόνησο της Παναγίας, γίνεται δυνατή η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για τον σχεδιασμό έργων που αποβλέπουν στη θωράκιση της παράκτιας ζώνης απέναντι σε απειλές όπως η διάβρωση των ακτών, ο ευτροφισμός, οι ακραίες θύελλες κ.α.
Ταυτόχρονα, το σύστημα OCEANCAST προσφέρει χρήσιμα δεδομένα για τις μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες της περιοχής, που είναι διαθέσιμα να αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς ώστε να προγραμματίσουν με ασφάλεια τις αλιευτικές τους δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2023, διοργανώθηκε στο λιμάνι των Σφαγείων ακόμη μία ενημερωτική εκδήλωση, με τη συμμετοχή των παράκτιων αλιέων του Δήμου Καβάλας, που είχε στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση του έργου στην αλιευτική κοινότητα καθώς και την επίδειξη της δωρεάν εφαρμογής OCEANCAST για  φορητές συσκευές και κινητά τηλέφωνα.

Στη εκδήλωση της Παρασκευής, 03 Νοεμβρίου 2023, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την επίδειξη της desktop εφαρμογής από τον καθηγητή Γεώργιο Συλαίο καθώς και των επιπλέον δυνατοτήτων που παρέχονται στον χρήστη, μέσω της δωρεάν εγγραφής του στον σύνδεσμο www.oceancast.gr. Την εφαρμογή παρουσίασαν ο δρ Νικόλαος Κόκκος και ο κ. Αντώνης Μανώλης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το θεματικό Εργαστήριο με τίτλο «Ανθεκτικότητα Παράκτιου Μετώπου και Διαχείριση των Κινδύνων Διάβρωσης των Ακτών», μια συνδιοργάνωση του Δήμου Καβάλας με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ζητούμενο του Εργαστηρίου ήταν η εκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για το παραπάνω ζήτημα υψηλής σημασίας και η επικοινωνία όλων των επιμέρους δράσεων  αι ενεργειών που λαμβάνουν χώρα.

Οι ομιλητές σε αυτό το μέρος ήταν εμπειρογνώμονες – συνεργάτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και πιο συγκεκριμένα: ο Dr. Mihai Dutu, Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος, ο οποίος παρουσίασε παραδείγματα αναζωογόνησης αστικών παράκτιων μετώπων και ο Δρ. Μιχάλης Βουσδούκας, ο οποίος παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα για το διαδικτυακό θεματικό εργαστήριο σχετικά με την διάβρωση ακτών στους Δήμους Καβάλας, Καλαμάτας, Ηρακλείου.

Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ. Σαμουρκασίδου Έλενα, Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Έργο Τεχνικής Βοήθειας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη σε πόλεις και περιφέρειες.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Δήμο Καβάλας στον ακόλουθο αριθμό τηλεφώνου: 2513500203

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Μεγάλη η παρακαταθήκη του Βασίλη Βασιλικού»

Ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έκανε ο...

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Κεραμωτής στα Άδανα της Τουρκίας

Κατά την εβδομάδα 12 με 18 Νοεμβρίου 2023, εφτά μαθήτριες...

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Πέθανε ο βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σε ηλικία 89 ετών. Πρόκειται...

Με τρύπιες στέγες η πολιτιστική κληρονομιά της Καβάλας

Από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας,...

Φορολογικό ν/σ: Δεν κάνουν πίσω οι δικηγόροι της Καβάλας

Γιώργος Γραμμένος: Η αποχή μας σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται...

Στην τελική ευθεία η μεταφορά των σχολών του ΔΙΠΑΕ στο Δημοκρίτειο

«Το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί σε ό,τι αφορά το Δημοκρίτειο...

Το CosmoClassical ολοκληρώνεται με δύο ξεχωριστές συναυλίες

Το Cosmopolis festival ολοκληρώνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το...

Στις 7 Δεκεμβρίου με ANASTASIA η έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Καβάλα

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Την Πέμπτη...