Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025
Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025

Επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Μία πολύ όμορφη μουσική εκδήλωση, με αφορμή την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων και πρωτοβουλία της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου 2024, στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας.

Καβάλας και του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας (Δράμα, Νάουσα, Χαλκιδική, Νάξο, Θράκη), καθώς και από την Αρχαία Ελλάδα, παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλεξάνδρος Ιωσηφίδης, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κωνσταντίνος Πεφάνης και πλήθος κόσμου.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Διοικητής της ΧΧ Μεραρχίας Υποστράτηγος, Ηλίας Κωστάκης, απένειμε τιμητικές στον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, Φώτη Κουτσοθόδωρο, στην Υποδιευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Σοφία Παλαιολόγου, στον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου, Μανώλη Παργεντάκη και στον γλύπτη, Οδυσσέα Τοσουνίδη, ο οποίος φιλοτέχνησε το έμβλημα της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας, συνδυάζοντας το με το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες), ένα από τα πιο γνωστά τοπόσημα της Καβάλας.

ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΧ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ

Το έμβλημα της Μεραρχίας, απεικονίζει έναν τοξοβόλο Κένταυρο. Το σώμα του αλόγου συμβολίζει το άρμα, ενώ το ανθρώπινο σώμα συμβολίζει τον αρματιστή. Στην κορυφή του θυρεού, υπάρχει το ρητό ΥΠΟ ΣΚΙΗ (υπό σκιά), φράση που αποδίδεται στον Σπαρτιάτη Διηνέκη.

Ο Διηνέκης ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες, που έλαβαν μέρος στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., υπό τον βασιλιά Λεωνίδα. Ο Σπαρτιάτης οπλίτης, έμεινε γνωστός εξαιτίας της απάντησης του «καλύτερα, θα πολεμήσουμε υπό σκιά», όταν κάποιος παρατήρησε, ότι οι Πέρσες είναι τόσοι πολλοί, ώστε τα βέλη τους θα σκέπαζαν τον ήλιο.

Η φράση αυτή, που έμελλε να γίνει συνώνυμη της ανδρείας, της τόλμης και της περιφρόνησης του θανάτου, αναγράφεται πάνω στον θυρεό της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και συμβολίζει το ύψιστο ιδανικό των Ελλήνων για την πατρίδα τους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

H Τεχνητή Νοημοσύνη καταργεί θέσεις εργασίας

Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος Καθώς η διεθνής έρευνα για το...

Σωτήρης Λαζαρίδης: Δεν μπορούμε να κωφεύουμε σε αιτήματα οποιουδήποτε φορέα

«Εμείς δεν μπορούμε να κωφεύουμε σε αιτήματα οποιουδήποτε φορέα,...

Σε πλαίσιο συνεννόησης και ευπρέπειας εξελίχθηκε η κινητοποίηση των αγροτών

Για την δυναμική αγροτική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Καβάλα: Αλλοδαπός διέρρηξε δύο αυτοκίνητα

Από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Δίωξης...

Διαγραμμίσεις στον δήμο Θάσου

Ο Δήμος της Θάσου στα πλαίσια της προσπάθειάς μας...

Ανεξάρτητη επιτροπή θα παρακολουθεί συνεχώς την αποθήκη CO2 στον Πρίνο  

Γιώργος Συλαίος: Θα αξιολογούμε συνεχώς κάθε τεχνική έκθεση και...

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προετοιμάζεται για τον χειμώνα

Με στόχο τη μέγιστη δυνατή ετοιμότητα και προστασία των...

Δοκιμαστική ήχηση σειρήνων του Δήμου Καβάλας

Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025, στις 11:00, θα ηχήσουν...