Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λουκέτο για αναδρομικές παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου

Ημέρα:

spot_img

Πανέτοιμη για την έναρξη ελέγχων, σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα εστίασης, είναι η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο προϊστάμενος της, Χρήστος Παπαδόπουλος.

«Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τους ελέγχους για το κάπνισμα, καθώς ο νόμος ισχύει και δεν έχει αλλάξει κάτι, σε σχέση με την εφαρμογή του. Δεν υπάρχει ούτε επαγγελματίας, ούτε πολίτης που να μην γνωρίζει ότι ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος σε όλους τους κλειστούς χώρους. Οι έλεγχοι που θα κάνουμε θα είναι αυστηροί και για αυτό πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί», επισήμανε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Στόχος η προστασία της δημόσιας υγείας

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, υπογράμμισε ότι στόχος της υπηρεσίας του δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται αυτός ο νόμος, όπως και άλλοι βέβαια. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία τι πρέπει να κάνουμε, σε τι περιβάλλον θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Ας αποφασίσουμε προς τα πού θα κινηθούμε, δηλαδή προς τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες ή προς κάπου αλλού. Οι υπηρεσίες είναι εδώ για να προσπαθήσουν να προστατέψουν την δημόσια υγεία κι όχι να επιβάλλουν πρόστιμα. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Όταν φυσικά δεν υπάρχει συμμόρφωση κάτι πρέπει να κάνουμε, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεων του ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

Τα νέα πρόστιμα θα προστίθενται σε αυτά των προηγούμενων ετών

«Τα τελευταία επτά χρόνια, από τότε που ισχύει ο νόμος, προσπαθήσαμε να τον εφαρμόσουμε στην Καβάλα. Το καταφέραμε σε μεγάλο ποσοστό, με μεγάλο κόπο. Ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει και εφιστώ την προσοχή στους καταστηματάρχες ότι τώρα που αρχίζει ο καιρός και ψυχραίνει κι ο κόσμος θα μπει στους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών, εκεί θα έχουν θέμα, καθώς ισχύουν και οι παραβάσεις των προηγούμενων ετών. Άρα και τα πρόστιμα παραμένουν ως έχουν, οπότε οι παραβάσεις θα διπλασιάζονται και θα φτάσουμε, όπως έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικά καταστήματα να κλείνουν λόγω τεσσάρων ή πέντε παραβάσεων. Πέρα από τον χώρο της εστίασης, φυσικά ο νόμος ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες. Όλα τα προηγούμενα χρόνια δείξαμε επιείκεια, συνεργαστήκαμε με όλους και τώρα προειδοποιούμε, ώστε όσοι εισέρχονται σε κλειστούς χώρους να μην καπνίζουν. Θα εφαρμόσουμε κανονικά τον νόμο», συμπλήρωσε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.

Κυρίως κατόπιν καταγγελιών οι έλεγχοι

Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς επιλέγεται το ποια καταστήματα θα ελεγχθούν από την υπηρεσία του, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Φτάνουν επίσημα σε εμάς καταγγελίες, οι οποίες γίνονται μέσω του υπουργείου Υγείας και του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Υπάρχουν βέβαια και ανώνυμες καταγγελίες που γίνονται από πολίτες, αλλά βέβαια και η γενική εικόνα που βλέπουμε κι εμείς οι ίδιοι, πέρα από τις καταγγελίες, ως υπηρεσία. Όταν βγαίνουμε για έλεγχο δεν πηγαίνουμε μόνο εκεί όπου υπάρχει η σχετική καταγγελία, αλλά πιθανόν και στο διπλανό κατάστημα, όπου ίσως δεν τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος».

Αλλαγή νοοτροπίας και συμμόρφωση, αργά και σταθερά…

Τέλος, σε ερώτηση για το αν γενικότερα παρατηρείται ότι καταστηματάρχες και πολίτες συμμορφώνονται στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Υπάρχει αλλαγή νοοτροπίας και συμμόρφωση, αργά αλλά σταθερά. Θα πρέπει να υπάρχει και συνέπεια και από πλευράς ελεγκτικών μηχανισμών, διότι αν το παρατήσουμε θα γυρίσουμε εκεί που είμασταν κι αυτό δεν θα είναι καλό. Πρέπει να λάβουν όλοι τα μέτρα τους, για να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να εφαρμόσουμε κυρώσεις».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...