Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε θολό τοπίο η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

Ημέρα:

spot_img

Την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις πληροφοριακές υποδομές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντός των προσεχών μηνών, προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών, Αικατερίνη Παπανάτσιου. 

«Μένει να το δούμε στην πράξη, γιατί έχει πολλά χρόνια που ακούμε και δεν γίνεται», σχολίασε σχετικά με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.

«Εμείς ποτέ δεν είπαμε όχι στον έλεγχο»

«Το σκεπτικό των ιθυνόντων είναι να ελέγχεται πλήρως η ταμειακή μηχανή με ένα σύστημα που το έχουμε πληρώσει και δεν έχει εφαρμοστεί. Είναι λυπηρό να πηγαίνεις σε οποιαδήποτε υπηρεσία και να μην μπορείς να βγάζεις άκρη ή να μην υπάρχει σύνδεση των στοιχείων, ώστε εύκολα να τακτοποιούνται τα πάντα. Το παρόν μέτρο είναι θέμα ελέγχου του καταστήματος και του τζίρου μας, για το οποίο εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εναντίον του, άλλωστε εμείς ποτέ δεν είπαμε όχι στον έλεγχο. Όμως από τα capital controls και μετά οι επιχειρήσεις μας βάλλονται ακόμη περισσότερο, η άμεση ρευστότητα έχει μειωθεί στο ελάχιστο, λόγω του πλαστικού χρήματος και γενικότερα υπάρχουν περαιτέρω έξοδα που έχουν μπει στις επιχειρήσεις μας, τα οποία είναι μεγάλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεμονίδης.

Σταδιακά θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών με το σύστημα taxis είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά το επόμενο διάστημα, αρχικά υποχρεωτικά μόνο για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Όπως διευκρίνισε η υφυπουργός, η άμεση εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες δεν είναι δυνατή, διότι «οι ταμειακές δεν είναι εκσυγχρονισμένες σε όλους και λόγω της κρίσης δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε».

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με τις πληροφοριακές υποδομές της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπεται με το άρθρο 69 του ν. 4446/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών

Στόχος του μέτρου είναι η διαβίβαση των δεδομένων των εκδιδόμενων αποδείξεων λιανικών συναλλαγών να πραγματοποιείται αυτόματα κατά την έκδοση των συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων, ώστε να καταγράφονται και να αποστέλλονται στην Α.Α.Δ.Ε., σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων και των λιανικών συναλλαγών παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Με αυτόν τον τρόπο η φορολογική αρχή θα αποκτήσει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης του τζίρου λιανικών συναλλαγών των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών σε online σύνδεση με τα ταμεία τους.

«Ξεκινάμε μια ωραία ιδέα, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο σύστημα να το υποστηρίζει»

«Ως συνήθως στη χώρα μας ξεκινάμε μια ωραία ιδέα, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο σύστημα να το υποστηρίζει. Τρανό παράδειγμα το γεγονός ότι έχουν ωθήσει τον κόσμο να χρησιμοποιεί πλαστικό χρήμα 50% περισσότερο απ’ ό,τι παλιά και υπάρχουν στιγμές που πάμε να περάσουμε μια κάρτα και κάνουμε πάνω από δέκα λεπτά λόγω φόρτου εργασίας του συστήματος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το μεγάλο όγκο των συναλλαγών. Αυτά πρέπει να δουν περισσότερο, να μην υφιστάμεθα δηλαδή τόση ταλαιπωρία και εμείς και οι πελάτες μας», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...

«Περπατάει» το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Παναγία

Επιτυχημένο χαρακτήρισε το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου της...

Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για ιατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο της Καβάλας

Ξεπερασμένο πλέον το οργανόγραμμα του 2012 Οι απαιτήσεις για ιατρικό...

ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε: Ανησυχία για την εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομές αντιμετωπίζονται ως...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας κλείνει οριστικά τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων για φέτος!»

Σε επιτόπια επίσκεψη που κάναμε την Παρασκευή 19 Απριλίου...

Πυρκαγιά στο γυάλινο κτήριο του παλιού Νοσοκομείου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (23/4/2024) στο γυάλινο...