Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Το αναλυτικό πρόγραμμα των «Ελευθερίων» της Καβάλας

Ακολούθησε μας

Αφιερωμένα στα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή της ελευθερίας Ιωάννη Κωνσταντινίδη (1848 – 1917) είναι τα φετινά «Ελευθέρια» της Καβάλας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 – Ώρα 20.30

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Εναρκτήρια εκδήλωση ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2017 – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας : «Η Καβάλα των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από το αρχείο του Γιώργου Κωνσταντινίδη».

Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ο Δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ φιλοξενούν μέρος της πλούσιας συλλογής του Γεωργίου Κωνσταντινίδη. Το φιλοξενούμενο μέρος του πλούσιου, πρωτότυπου και εξαιρετικά σπάνιου αρχείου του κ. Κωνσταντινίδη περιλαμβάνει καρτ ποστάλ, φωτογραφίες και τεκμήρια, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Καβάλα. Μέσα από τα εκτιθέμενα αντικείμενα ο επισκέπτης έρχεται σ’ επαφή με την Καβάλα των αρχών του 20ου αιώνα. Παράλληλα, με τη βοήθεια των χαρτών τεκμηρίων που παρουσιάζονται, ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός σημαντικών ιστορικών και κοινωνικών στιγμών της Καβάλας κατά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, ενός κομβικού χρονικού σημείου για την ιστορία και την πορεία της πόλης μας στο διάβα του χρόνου. Η συλλογή του κ. Κωνσταντινίδη προέρχεται από τον ιατρό Κωνσταντίνο Κοντορέπα, γόνο μιας από τις σημαντικότερες οικογένειες της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε στην Καβάλα το 1884. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Κοινοτικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», έφορος της Ιεράς Μητρόπολης και των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της πόλης, με αποστολή τη μόρφωση του κλήρου και των πολιτών της Καβάλας. Λόγω της εθνικής του δράσης το 1897, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη.

Ομιλητές: Γεώργιος Κωνσταντινίδης (δικηγόρος, μουσικός), Γεώργιος Παναγιωτάκης (συγγραφέας), Κωνσταντίνος Χιώνης (συγγραφέας).

Διάρκεια έκθεσης έως και τις 30 Ιουνίου 2017, τις εργάσιμες μέρες και ώρες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας

Παρασκευή 16 Ιουνίου

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» – Ώρα 19.00

LiveitUp: Ταξιδεύοντας εν χορώ

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας-“Δημωφέλεια” και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνουν παραστάσεις χορού Ομάδων ΑμεΑ και Μικτών Ομάδων στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καβάλα. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων και των χορευτικών ικανοτήτων των ατόμων με Αναπηρία και η κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Είσοδος ελεύθερη

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 – Ώρα 20.00

Παραλία Καβάλας

Τελετή αποφοίτησης Πανεπιστημίου Παιδιών 2016 – 2017

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 – Ώρα 20.30

Πλατεία «Πελεκανίδη» – Δημοτική Κοινότητα Κρηνίδων

Καλοκαιρινή Συναυλία του παραρτήματος Κρηνίδων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας

Σε αυτήν τη συναυλία, οι μαθητές που φοιτούν στο Παράρτημα Κρηνίδων του ΔΩΚ θα παρουσιάσουν δημόσια την πρόοδό τους στα όργανα που διδάσκονται εκεί (Πιάνο, Βιολί, Αρμόνιο). Η βραδιά θα κλείσει με την Ορχήστρα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Μανώλη Παργεντάκη, που θα μας κρατήσει συντροφιά με γνωστά τραγούδια της μουσικής μας παράδοσης. Ευχαριστούμε και ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 – Ώρα 18.00 – 20.00

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου»

Τελικοί αγώνες Καλαθοσφαίρισης 2ου Εργασιακού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης Δήμου Καβάλας

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 – Ώρα 20.00

Δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου»

Θεάτρου Ανάβασις: «Μύθοι Γυναικών»

Θεατρική παρουσίαση/συναυλία με άξονα τη γυναίκα, όπως εμφανίζεται διαχρονικά στους μύθους, στην ιστορία και στην κοινωνική πραγματικότητα. Ένα έξοχα δεμένο πρόγραμμα μουσικής, τραγουδιού και λόγου σε καλλιτεχνική και δραματουργική επιμέλεια Μαρίας Καραβία.

Συμμετέχουν: Ελένη Γαλανοπούλου και Λίτσα Ασωνίτου(τραγούδι), Μαρία Καραβία και Βασιλική Σεχτανίδου(απαγγελία), Βενετία Πουλή και Νίκος Γρηγοριάδης (χορός), Πάρης Τσίρτσης (πιάνο), Κώστας Κατιώνης (κιθάρα), Νίκος Δημοσθενόπουλος (κρουστά).

Παραγωγή «ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ»

Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 – Ώρα 21.15

Υπαίθριο θέατρο Ακοντίσματος Νέας Καρβάλης

Ετήσια χορευτική παράσταση του Προγράμματος «Κίνηση και Χορός»Νέας Καρβάλης

Το Πρόγραμμα «Κίνηση και Χορός» Νέα Καρβάλης παρουσιάζει «Το πουλί της φωτιάς», ένα παραμύθι που ταξιδεύει στον κόσμο του χορού και της αγάπης.

Είσοδος 2€

Είσοδος ελεύθερη για παιδιά κάτω των 16 ετών

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 – Ώρα 21.00

Θεατράκι Μεχμέτ Αλή

Συναυλία Γιώργη Χριστοδούλου «Ο Αττίκ στο Παρίσι κι άλλες μουσικές ιστορίες»

Η παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών το Καλοκαίρι του 2016 ταξίδεψε σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα, έφτασε μέχρι τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και τις όπερες του Καίρου και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Το πρώτο μέρος της παράστασης διατρέχει την άγνωστη ιστορία της ζωής του Αττίκ στο Παρίσι, από την πρώτη μέρα που φτάνει ως φοιτητής της Σορβόνης αλλά αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές για να σπουδάσει μουσική στο Κονσερβατόριο με σπουδαίους καθηγητές, ενώ παράλληλα ξεκινάει την καριέρα του ως συνθέτης και τραγουδοποιός. Μέσα σε λίγα χρόνια γράφει πάνω από 300 τραγούδια που θα τον κάνουν έναν από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες της πόλης του φωτός. Ο Γιώργης Χριστοδούλου, αναλαμβάνει ρόλο story-teller και εξιστορεί τις άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Αττίκ, ενώ ερμηνεύει με τη ζεστή φωνή του και τη συνοδεία δύο εξαιρετικών μουσικών τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη.

Στο δεύτερο μέρος τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του μεσοπολέμου αποκαλύπτονται μέσα από τις γοητευτικές ιστορίες τους. Αυτά κι ένα σωρό άλλα ερωτήματα απαντώνται μέσα από τη ροή της παράστασης που διανθίζεται από τις πιο όμορφες μελωδίες που γεννήθηκαν ποτέ από Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς.

Γιώργης Χριστοδούλου – Τραγούδι

Χάρης Σταυρακάκης – Πιάνο & ακορντεόν

Κώστας Σηφάκης – Κοντραμπάσο

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Παλιά Μουσική – Ώρα 19.30

Αναβίωση του Κλήδονα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο»

Αναβίωση του Εθίμου του Κλήδονα και φωτιές του Αη Γιάννη– Αφιέρωμα για την γιορτή του πατέρα από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο»

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Δημοτικός Κήπος – Ώρα 20.00

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του μεγάλου «Καβαλιώτη»ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του. Μετά την εκδήλωση τιμής και μνήμης τα μέλη της Κρητικής Αδελφότητας Καβάλας θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από τη γενέτειρα και ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου ποιητή της ελευθερίας, την Κρήτη.

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Οικόπεδο «Κρέη» – Ώρα 21.00

«Κάπα ποιητού» του Κοσμά Χαρπαντίδη

Τρεις ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας προετοιμάζουν το κείμενο μιας παράστασης αφιερωμένης στον ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατό του. Μέσα από τη μεταξύ τους συζήτηση παρουσιάζονται δείγματα του πλούσιου ποιητικού έργου του, αποκαλύπτονται οι αγώνες του για την απελευθέρωση της Καβάλας, καθώς και άγνωστες πτυχές του βίου του.

Κείμενο παράστασης-Σκηνοθετική επιμέλεια: Κατερίνα Συμεωνίδου

Παίζουν: Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Σταυρόπουλος

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Οικόπεδο «Κρέη» – Ώρα 21.00

«Κάπα ποιητού» του Κοσμά Χαρπαντίδη

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Πάρκο Φαλήρου – Ώρα 21.00

Η ετήσια εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας ΝΕΑΠΟΛΙΣ «Κάθε τόπος και χορός»

5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελληνικών Συλλόγων «Κάθε τόπος και χορός». Συμμετέχουν χορευτικά σύνολα πολιτιστικών συλλόγων από: Κύπρο, Μεσολόγγι, Βόλακα, Κομοτηνή, Μικρασιάτες Νικομήδειας και Καβάλα (Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας «Νεάπολις»)

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Δημοτικός Κήπος – 10.00

Τουρνουά Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Πάρκο Φαλήρου – Ώρα 21.00

Καλοκαιρινή Συναυλία Μουσικών Συνόλων του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα Μουσικά Σύνολα του ΔΩΚ (Ορχήστρες και Χορωδίες) προσφέρουν στους Καβαλιώτες – και όχι μόνον – απολαυστικές νότες δροσιάς δίπλα στη θάλασσα! Σας προσκαλούμε να ακούσετε από κοντά τους ταλαντούχους μαθητές και καθηγητές μας, που θα παρουσιάσουν ένα ευχάριστο πρόγραμμα με έργα επιλεγμένα από το πλούσιο ρεπερτόριο της Κλασικής, Ποπ, Ροκ, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Ευχαριστούμε και ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι!

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Οικόπεδο «Κρέη» – Ώρα 21.00

«Κάπα ποιητού» του Κοσμά Χαρπαντίδη

Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Πάρκο Φαλήρου – Ώρα 21.15

Συναυλία των μουσικών συνόλων του Ωδείου ΝΕΑΠΟΛΙΣ και βράβευση των διακριθέντων μαθητών της σχολής

Το Ωδείο «Νεάπολις» και η Λαϊκή Παραδοσιακή Ορχήστρα του παρουσιάζουν ένα ανθολόγιο με τίτλο «Λόγιοι Συνθέτες». Πρόκειται για Έλληνες λαϊκούς συνθέτες που μελοποίησαν ποιητές. Η ενορχήστρωση των κομματιών και η διεύθυνση ανήκει στον Νίκο Μπογιάρη. Σολίστ: Δημήτρης Δάφτσος

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Καμάρες – Ώρα 10.00

Ανήμερα της 104ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας και ενσωμάτωσής της στο εθνικό κορμό η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα θα υψώσει την ελληνική σημαία του Θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ. Αμέσως μετά θα τελεστή επιμνημόσυνη δέση στο παλιό μνημείο πεσόντων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Θετράκι Μεχμέτ Αλί – Ώρα 21.00

Παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος «Το 3ο Γυμνάσιο ξεδιπλώνει σελίδες της ιστορίας του», μια νοσταλγική αναδρομή με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Θηλέων και 50 χρόνων από τη λειτουργία του 3ου Γυμνασίου

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Φρούριο Καβάλας – Ώρα 21.15

«Χορεύετε…;»: Ετήσια χορευτική παράσταση της Δημοτικής Σχολής Χορού Καβάλας

Η φετινή παράσταση της Δημοτικής Σχολής Χορού Καβάλας με τίτλο «Χορεύετε…;» θα είναι διαδραστική και χοροθεατρική, ενώ θαυπάρχει συνεργασία με την τοπική θεατρική ομάδα «Μικροί Ήρωες», που σκοπό έχει να πλαισιώσει θεατρικά την εν λόγω χορευτική εκδήλωση της Σχολής. Παρουσιάζονται όλα τα τμήματα της Δημοτικής Σχολής Χορού (Μουσικοκινητική Αγωγή, Κλασικός, Σύγχρονος χορός, Κάρακτερ, Zoumba, HipHop, Latin, Oriental, Bollywood) και βραβευμένες χορογραφίες.

Είσοδος 2€

Είσοδος ελεύθερη για παιδιά κάτω των 16 ετών

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Κήπος Δημαρχιακού Μεγάρου – Ώρα 20.30

Ο Δήμος Καβάλας τιμάει την αρχαιολογική κοινότητα της πόλης

Η έρευνα και η φροντίδα των μνημείων στην περιοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αιώνες. Η συστηματική ωστόσο έρευνα χρονολογείται εδώ και έναν περίπου αιώνα με τις γαλλικές ανασκαφές. Με την ενσωμάτωση της περιοχής στην ελληνική επικράτεια υπήρξε έντονο το ενδιαφέρον για τη μελέτη και τη φροντίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή μέσα από διάφορα υπουργεία έως τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού αργότερα. Η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πολύ γρήγορα δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή.

Ο Δήμος Καβάλας, έναν χρόνο μετά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τιμά τους ανθρώπους και τα ιδρύματα που με την εργασία τους ανέσκαψαν, μελέτησαν, προστάτεψαν και ανέδειξαν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της ταυτότητάς της και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας αναγνωρίζοντας τη σημασία του έργου τους για το κοινωνικό σύνολο.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου – Ώρα 19.00

Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και περιφορά στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας της ιεράς εικόνας του Πολιούχου Αγίου Αποστόλου Παύλου.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου – Ώρα 07.00 – 11.00

– Πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για τον εορτασμό της 104ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας και της μνήμης του Αποστόλου Παύλου

– Επιμνημόσυνη δέση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων – Ώρα 19.00

Αγρυπνία στα ερείπια της Βασιλικής Α’ χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων – Ώρα 21.00

Χορωδιακή συνάντηση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Αρχαίο θέατρο Φιλίππων – Ώρα 21.00

Χορευτική συνάντηση «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»

«Καλώς μας ήλθες, λευθεριά, στες χώρες των Φιλίππων,

στου γένους μας τον ανθηρόν τον μυρωμένον κήπον»

Αυτούς τους στίχους, ανάμεσα σε άλλους, έγραφε ο ποιητής Ιωάννης Κωνσταντινίδης στο ποίημά του «Εν τη επετείω απελευθερώσεως της Καβάλλας».

100 χρόνια μετά το θάνατό του ο Δήμος Καβάλας και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ αφιερώνουν στο μνήμη του τις εκδηλώσεις του 2017 για την απελευθέρωση της πόλης.

Ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, γόνος Κρητικής οικογενείας, γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1848. Ασχολείται από νεαρή ηλικία με την ποίηση και το Σεπτέμβριο του 1868 εκδίδει στη Σύρο την πρώτη του ποιητική συλλογή.

Φλογερός πατριώτης, βρίσκεται στην Καβάλα το 1872 για εθνικούς λόγους: για να τονώσει το φρόνημα των κατοίκων της πόλης. Ο ποιητής καταφέρνει να ανελιχθεί στην τοπική κοινωνία και ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ανύψωση της πνευματικής στάθμης της ελληνορθόδοξης κοινότητας. Με τα ποιήματά του, προσπαθούσε να μεταδώσει τον πατριωτικό παλμό στους υπόδουλους Καβαλιώτες. Το ταλέντο του στην ποίηση τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του Έθνους.

Ο Κωνσταντινίδης βρίσκεται σε πολλά μέρη απαγγέλλοντας τα ποιήματά του σε σημαντικές στιγμές και εξαιτίας σημαντικών γεγονότων. Από την Καβάλα αναγκάζεται να φύγει το 1916 μετά τη δεύτερη εισβολή των Βουλγάρων στην πόλη. Καταφεύγει στη Θάσο, από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Προσωπικός φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου, τάσσεται αναφανδόν εναντίον του βασιλιά. Το τελευταίο του ποίημα το απήγγειλε στη Θεσσαλονίκη στις 23 Απριλίου 1917. Μετά τη επικράτηση του Βενιζέλου πηγαίνει στην Αθήνα, όπου στις 2 Οκτωβρίου 1917 αφήνει την τελευταία του πνοή.

Τιμώντας όλη αυτή την εθνική δράση του ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη, αποτιούμε ως Δήμος Καβάλας φέτος, έναν αιώνα μετά το θάνατό του, την οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπο στο οποίο με τα ποιήματα και τις προσπάθειές του καλλιέργησε το εθνικό φρόνημα των προγόνων μας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα