Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ελευθέρια 2024: Αυλαία με Φωτογραφική Έκθεση για την λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου

Ημέρα:

Με την φωτογραφική έκθεση του Βυζαντινολόγου και Διευθυντή Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Χαράλαμπου Χοτζάκογλου, άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαΐου η αυλαία των εκδηλώσεων “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024”, που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, την Αντιπεριφέρεια Καβάλας και τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 13:00 και από 19:00 – 21:00.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας των Ελευθερίων ξεκίνησαν με τους χαιρετισμούς των επισήμων, τις ομιλίες του ερευνητή ιστορίας, Κώστα Παπακοσμά, με θέμα τους ισχυρούς δεσμούς ιστορίας και φιλίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Καβάλα, και του κ. Χοτζάκογλου, ο οποίος παρουσίασε ντοκουμέντα από τις καταστροφές που προκάλεσαν στα θρησκευτικά μνημεία της μεγαλονήσου οι Τούρκοι, μετά τη διχοτόμηση της τον Ιούλιο του 1974, καθώς και τις απαγγελίες ποιημάτων και διαλόγων από τους μαθητές του 17ου και του 18ου δημοτικών σχολείων της Καβάλας και του δημοτικού σχολείου του Παληού, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Αγγελική Δεληκάρη, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Πύρρος Δήμας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Καβάλας “Ο Ακρίτας”, Παναγιώτης Μπέρτζες, και τις παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων, Αλέξης Γούλας, Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης και Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, Έλσα Βακιρτζή, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, η πολιτευτής της ΝΔ, Ειρήνη Βρανά και πλήθος κόσμου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ

Η Καβάλα, 111 χρόνια μετά την απελευθέρωση της, τιμά από σήμερα μέχρι και τις 15 Ιουλίου, μέσα από ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, τους προγόνους μας και την πλούσια θρησκευτική της παράδοση.

Στον τόπο που ξεκίνησε η διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, μετά την έλευση του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές δράσεις, ομιλίες, χορευτικές παραστάσεις και διάφορα δρώμενα ιστορικού και όχι μόνο χαρακτήρα, με απώτερο στόχο να κρατήσουμε ζωντανή την παρακαταθήκη των ηρώων μας και να προβάλουμε γεγονότα και καταστάσεις που σημάδεψαν την ιστορία της Καβάλας και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

Από το πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η φωνή των Κύπριων αδερφών μας, πενήντα ακριβώς χρόνια από τη ντροπιαστική διχοτόμηση της μεγαλονήσου.

Όσα συνέβησαν τον Ιούλιο του ΄74 στην Κύπρο, αποτελούν κομμάτι και της δικής μας ιστορίας, αφενός μεν γιατί αγγίζουν μία από τις πιο ευαίσθητες εστίες του Ελληνισμού και αφετέρου διότι εκείνο το καλοκαίρι η Καβάλα θρήνησε την απώλεια του Δημήτρη Τσαμκιράνη.

Είναι οδυνηρές θύμησες που τις ανακαλούμε συχνά στη μνήμη μας, με αφορμή τις μαύρες επετείους, τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας και τον διαρκή αγώνα των συγγενών όσων άφησαν την τελευταία τους πνοή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Αττίλας».

Οι Καβαλιώτες δεν θέλουν και δεν μπορούν να ξεχάσουν.

Η πινακίδα με το σύνθημα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», η οδός Εθνάρχου Μακαρίου, η πλατεία Καραολή και Δημητρίου και, βεβαίως, η οδός Κύπρου, ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, είναι οι πρώτες εικόνες που θα αντικρίσει κανείς όταν επισκέπτεται την Καβάλα και κυκλοφορεί στο κέντρο της.

Οι προκάτοχοι μας έβαλαν την Κύπρο και τις προσωπικότητες της στην καθημερινότητά τους και ήταν, όπως και εμείς σήμερα, υπερήφανοι για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γενναία στάση των Κυπρίων, τη στιγμή που χρειάστηκε να υπερασπίσουν τα πάτρια εδάφη.

Ο Δήμος Καβάλας, διαχρονικά και με απόλυτη συνέπεια, ξέρει τι οφείλει να κάνει για να αναδείξει το ένδοξο παρελθόν του.

Με την ίδια συνέπεια, χτίζει ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, αναπτύσσοντας σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο και προσφέρουν ευκαιρίες ευημερίας και προόδου.

Η Αδελφοποίηση με τη Νυρεμβέργη, τα 25 χρόνια της οποίας θα γιορτάσουμε κατά τη διάρκεια του τριημέρου 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου, εντάσσεται σ΄αυτό το πλαίσιο. Έχει την προοπτική της εξέλιξης και τα οφέλη της συνεργασίας σε πολιτιστικό, τουριστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Αυτοί οι δεσμοί θα ενισχυθούν με την πραγματοποίηση σειράς ειδικών εκδηλώσεων στο δημοτικό κήπο, τη Μεγάλη Λέσχη, το αρχαιολογικό μουσείο και την περιοχή του Φαλήρου, παρουσία του Δημάρχου της Γερμανικής πόλης, Μάρκους Κένιγκ και των συνεργατών του.

θα ήταν παράλειψη μου να μην ευχαριστήσω τον Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο για την καθοριστική συμβολή του στη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος των Ελευθερίων, καθώς και την Αντιπεριφέρεια Καβάλας για τη συμμετοχή της στις επίσημες εκδηλώσεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Καβάλας, γιατί με την ποιότητα και τις οργανωμένες δράσεις τους, δίνουν μεγαλύτερη αξία στον ετήσιο επετειακό θεσμό του Δήμου μας.

Στον επίλογο της ομιλίας μου, με την οποία ανοίγει η αυλαία των Ελευθερίων 2024, θέλω να ευχηθώ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των πολιτών της Καβάλας, να βρεθεί, έστω και ετεροχρονισμένα, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.

Με απόφαση του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η σημαία της Κύπρου θα κυματίζει στη Μεγάλη Λέσχη μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...