Απόστολος Χρόνης: Οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. έχουν διαχειριστική επάρκεια / Εννοείται ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι
Όπισθεν ολοταχώς φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, το οποίο εδώ και μήνες έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ειδικά από «γαλάζιους» δημάρχους.
Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, μιλώντας στον «Ενήμερο», επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, ωστόσο με έμφαση υπογράμμισε ότι γενικότερα οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να κρατάνε μικρό καλάθι.
«Τα καλά νέα είναι ότι μάλλον οι αναγκαστικές συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. πάνε πίσω, πάμε σε εθελούσιες συνενώσεις, οπότε θαρρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου…»
«Απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση παίρνει πίσω το νομοσχέδιο με τη μορφή που ήταν να έρθει. Καταρχήν, ενώ φαινόταν ότι θα το φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πλέον εμπλέκεται το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, όπως πρέπει κιόλας. Ενώ στην αρχή ο κ. Σκυλακάκης έκανε όλες τις εξαγγελίες, πλέον βλέπουμε ότι ο κ. Λιβάνιος μπήκε μπροστά, ο οποίος ήταν παρών και στη γενική συνέλευση της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (14/11). Τα καλά νέα είναι ότι μάλλον οι αναγκαστικές συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. πάνε πίσω, πάμε σε εθελούσιες συνενώσεις, οπότε θαρρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα αυτό από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου. Πλέον μας ακούνε και θεωρώ πως ότι τους λέγαμε είχαμε δίκαιο, δεν ήμασταν παράλογοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.
«Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., ο κ. Ψυχογιός είπε ότι οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. έχουν διαχειριστική επάρκεια, αυτό που λέγαμε κι εμείς, οπότε μπορούν να διαχειριστούν έργα…»
«Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), ο κ. Ψυχογιός, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα είναι αυτό που λέγαμε κι εμείς ως Ε.Δ.Ε.Υ.Α., η άρδευση κι όχι η ύδρευση. Το 85% του νερού το διαχειρίζεται η άρδευση κι όχι η ύδρευση, οπότε θέλουν να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στην άρδευση, γιατί θεωρούν ότι η ύδρευση δεν έχει τόσο σοβαρά προβλήματα, πέρα από το ενεργειακό κόστος που πλήττει όλες τις Δ.Ε.Υ.Α., όπου κι εκεί θέλουν να δώσουν κάποιες λύσεις. Ο ίδιος ο κ. Ψυχογιός είπε ότι οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. έχουν διαχειριστική επάρκεια, αυτό που λέγαμε κι εμείς, οπότε μπορούν να διαχειριστούν έργα. Αυτό που τους νοιάζει είναι κυρίως δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α. να μπορέσουν αυτοί να βοηθηθούν κι αυτό θέλουν να το κάνουν μάλλον μέσω των εθελοντικών συνενώσεων, κάτι που υποστηρίζαμε κι εμείς από την αρχή», συμπλήρωσε σχετικά ο Απόστολος Χρόνης.
«Μετά το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε., νομίζω ότι αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση και το υπουργείο και το πήρε πίσω ουσιαστικά. Βέβαια εννοείται ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι…»
«Φαίνεται τελικά ότι απέδωσαν κυρίως οι πιέσεις των δημάρχων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν κομματικά στη Νέα Δημοκρατία. Μετά το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε., που πρόσφατα έγινε στη Ρόδο, νομίζω ότι αναδιπλώθηκε η κυβέρνηση και το υπουργείο και το πήρε πίσω ουσιαστικά. Βέβαια εννοείται ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Περιμένουμε το νομοσχέδιο, διότι μέχρι τώρα δεν έχουμε τίποτα εγγράφως. Ό,τι είχαμε μέχρι τώρα ήταν από διαρροές. Οι τελευταίες βέβαια ήταν δηλώσεις, αλλά περιμένουμε το νομοσχέδιο να έρθει προς διαβούλευση και να τοποθετηθούμε πάνω σ’ αυτό. Απ’ ό,τι μας είπαν το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος του έτους. Περιμένουμε να δούμε», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.