Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Ημέρα:

spot_img

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι / Αν προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις θα ακριβύνει το νερό / Ζητάμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μόνο στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας χρειαζόμαστε 45 άτομα

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα γίνουν γνωστά τα όσα σχεδιάζονται για τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, ο οποίος μετείχε στην 33η γενική συνέλευση της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου στα Χανιά της Κρήτης.

«Το θέμα των συγχωνεύσεων των Δ.Ε.Υ.Α. κυριάρχησε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.Ε., στην οποία μετείχε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε.,  υπήρχε εκπρόσωπος και από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Χρόνης. 

«Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Αυτό που τόνισαν όλοι είναι ότι αν προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις θα ακριβύνει το νερό…»

«Ουσιαστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα με τις συγχωνεύσεις, ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξανανοίξει επί της ουσίας ο διάλογος και ότι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα ξεκινήσει για να προχωρήσει ο σχεδιασμός, τον οποίον ακόμη δεν τον ξέρουμε ολοκληρωτικά, αυτή είναι η αλήθεια. Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Αυτό που τόνισαν όλοι είναι ότι αν προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις θα ακριβύνει το νερό, είναι το μόνο σίγουρο. Και θα ακριβύνει πολύ, σε δυσθεώρητα ύψη. Από εκεί και πέρα στις 4 Απριλίου έχει προγραμματιστεί μία συνάντηση με το υπουργείο, στην οποία θα μετέχουν η Κ.Ε.Δ.Ε., η Ε.Δ.Ε.Υ.Α.Ε. και η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει γίνει μία πρόταση, την οποία επεξεργάστηκαν οι τρεις φορείς για τις συγχωνεύσεις και για την ορθολογικότερη διαχείριση του πόσιμου νερού στη χώρα μας. Η πρόταση αυτή δεν επηρεάζει καθόλου ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε τον προϋπολογισμό των Δ.Ε.Υ.Α.», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Χρόνης.

Προτάσεις των τριών φορέων για την επίλυση των προβλημάτων στο πόσιμο νερό, αλλά και σε αυτό της άρδευσης

«Βοηθάει προς την κατεύθυνση να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλες οι πόλεις ή όλοι οι δήμοι όπως ο δικός μας, που έχει μία οργανωμένη Δ.Ε.Υ.Α., με Τεχνική Υπηρεσία, τρέχει έργα και λειτουργεί κανονικά, έχει υδρόμετρα παντού. Υπάρχουν Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες έχουν υδρόμετρα στο 30% των καταναλωτών. Η πρόταση λοιπόν που έχουν επεξεργαστεί οι τρεις φορείς είναι και βιώσιμη και μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση να λυθούν όποια προβλήματα υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το πόσιμο νερό. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι το πόσιμο νερό αφορά το 12 με 14% του νερού της χώρας. Το υπόλοιπο 86 – 88% αφορά την άρδευση, όπου και εκεί έχουμε πολλά προβλήματα. Και για εκεί υπάρχει πρόταση προς το υπουργείο να λυθεί το πρόβλημα», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

«Το τρίτο ζήτημα το οποίο τέθηκε είναι η άνιση μεταχείριση που υπάρχει ανάμεσα στους δήμους και στις Δ.Ε.Υ.Α. από την πολιτεία…»

«Και στο τέλος αυτό που ζητάμε είναι αυτές οι Δ.Ε.Υ.Α. που λειτουργούν κανονικά, ορθολογικά και προσπαθούν και βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, να μην της χαλάσουμε εν ονόματι των Δ.Ε.Υ.Α. που δεν υπάρχουν ή των προβληματικών. Να λύσουμε δηλαδή το πρόβλημα σε αυτές που έχουν πρόβλημα και να μη δημιουργήσουμε νέα προβλήματα σε αυτές που δεν έχουν προβλήματα. Αυτό είναι το κυριότερο. Το τρίτο ζήτημα το οποίο τέθηκε είναι η άνιση μεταχείριση που υπάρχει ανάμεσα στους δήμους και στις Δ.Ε.Υ.Α. από την πολιτεία. Για το λεκανοπέδιο της Αττικής, δόθηκαν 240 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή της οφειλής που είχε η Ε.Υ.Δ.Α.Π. προς τη Δ.Ε.Η. και δεν πλήρωσαν μετά οι δήμοι προς την ΕΥΔΑΠ. Οπότε βοηθήθηκαν οι δήμοι μέσω αυτού του ποσού των 240 εκατομμυρίων. Το ίδιο συνέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών της Ε.Υ.Α.Θ. προς τη Δ.Ε.Η. Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις Δ.Ε.Υ.Α. στην περιφέρεια; Δεν μας έχει δοθεί ούτε ένα σεντ», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις που έκανε στον «Ε» ο κ. Χρόνης. 

«Ζητάμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή μόνο στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας 45 άτομα…»

Ειδικότερα για το θέμα της έλλειψης προσωπικού στις Δ.Ε.Υ.Α., ο Απόστολος Χρόνης σημείωσε: «Το τέταρτο πρόβλημα που τέθηκε είναι το προσωπικό. Ζητάμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες δεν βαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα είναι από χρήματα των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες παίρνουν τα χρήματα από τους δημότες και τους καταναλωτές και μπορούν να τους πληρώσουν. Γιατί από τη στιγμή που δεν επηρεάζει καθόλου, ούτε τους δείκτες του κράτους, της πολιτείας, ούτε των κρατικό προϋπολογισμό δεν μας δίνουν το δικαίωμα να πάρουμε προσωπικό για να λειτουργήσουμε; Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή μόνο στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας 45 άτομα, τα οποία μπορεί να τα πληρώσει η ίδια, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μας δόθηκε καμιά απάντηση, απλά μας είπαν ότι θα μεταφερθούν τα αιτήματά μας στα συναρμόδια υπουργεία για να δοθούν αργότερα οι απαντήσεις». 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...

Το Σώμα Οδηγισμού καθάρισε το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ Τ.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ πραγματοποίησε με μεγάλη...

Το πρόγραμμα υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελευθερούπολη

Στην Ελευθερούπολη στο χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου, θα πραγματοποιηθεί...