Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ήταν μια δύσκολη, αλλά καλή χρονιά για την ΔΕΥΑΚ

Ημέρα:

spot_img

«Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, όπως και για όλους μας, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους. Αποφασίσαμε να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και φυσικά να μην μας κόβει η Δ.Ε.Η. το ρεύμα κάθε μέρα, όπως έγινε σε άλλους δήμους και Δ.Ε.Υ.Α. Το καταφέραμε αυτό, χωρίς να μετακυλήσουμε κανένα επιπλέον κόστος στους πολίτες, που ήδη έχουν ένα τεράστιο βάρος να σηκώσουν».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, ο οποίος επισήμανε ακόμη ότι «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων που έχουμε κι αυτό κάνουμε ήδη, γι’ αυτό πέρα από μια δύσκολη χρονιά, το 2022 ήταν και μια χρονιά καλών ειδήσεων για τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

Έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για σημαντικές παρεμβάσεις που θ’ αλλάξουν την εικόνα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

 Στα καλά της χρονιάς που φεύγει ο κ. Χρόνης υπογράμμισε την ένταξη μεγάλων έργων, όπως τα 6,1 εκ. ευρώ, με τα οποία θα αντικατασταθούν όλες  ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, όλες οι αντλίες, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και φυσικά να δοθούν άλλα 30 χρόνια ζωής σε όλες τις εγκαταστάσεις.

«Παράλληλα, θα κάνουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ενός μεγαβάτ στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, αλλά κι ακόμη ένα 270 κιλοβάτ στο βιολογικό του Δάτου. Επίσης να πω ότι ολοκληρώσαμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την υποβάλαμε στις αρχές του έτους, που αφορά τον υφιστάμενο αγωγό που υδροδοτεί την πόλη της Καβάλας και από αυτόν θέλουμε να υδροδοτήσουμε τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Υποβάλαμε επίσης ακόμη ένα έργο για την τηλεμετρία 4,2 εκ. ευρώ και την αντικατάσταση του αγωγού από Καβάλα προς Παληό, υποβάλαμε ένα πολύ μεγάλο έργο 18,2 εκ. ευρώ που αφορά όλα τα υδρόμετρα, τα οποία θα γίνουν ηλεκτρονικά στον δήμο Καβάλας και ταυτόχρονα θα ελέγχουμε όλες τις δεξαμενές τηλεμετρικά και θα έχουμε παροχόμετρα και άλλους τοπικούς σταθμούς ελέγχου και ρύθμισης πίεσης, ώστε να αποτρέψουμε βλάβες στα δίκτυα μας και φυσικά να αντιλαμβανόμαστε πιο γρήγορα που υπάρχει βλάβη», ανέφερε σχετικά ο κ. Χρόνης.

Ελαττώθηκαν σημαντικά οι διαρροές

Όσον αφορά τις βλάβες, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας σημείωσε: «Ήταν πολύ καλή χρονιά όσον αφορά τις βλάβες. Παρά το ότι είχαμε πολλές, κυρίως από τις εταιρείες οπτικών ινών που δουλεύουν στην πόλη μας, ελαττώσαμε πολλές από τις διαρροές μας. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι παρά το γεγονός ότι η Καβάλα είναι γεμάτη από τουρισμό, τις νυχτερινές ώρες δεν χρειάζεται να δουλεύει καν ένα αντλητικό συγκρότημα. Γεμίζουμε δηλαδή από το απόγευμα τις δεξαμενές και παραμένουν γεμάτες μέχρι το πρωί, οπότε σταματάμε και το τελευταίο συγκρότημα που σημαίνει ότι δεν έχουμε διαρροή στην πόλη, στο Παληό, στη Νέα Καρβάλη, στη Λεύκη, στο Χαλκερό και στην Άσπρη Άμμο».

«Μπορέσαμε και αποπληρώσαμε για δεύτερο κατά σειρά έτος, μετά από πολλά χρόνια, τη δόση μας στο Παρακαταθηκών και Δανείων…»

 «Αντέξαμε οικονομικά και αυτή τη χρονιά. Μπορέσαμε και αποπληρώσαμε για δεύτερο κατά σειρά έτος, μετά από πολλά χρόνια, τη δόση μας στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όλα τα προηγούμενα χρόνια αυτή τη δόση που αφορά τον βιολογικό της Καβάλας, ένα μεγάλο δάνειο, παρακρατούνταν από το Παρακαταθηκών και Δανείων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του δήμου. Αυτό σήμαινε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. πλήρωνε κάθε χρόνο 35.000 ευρώ επιτόκιο. Γλιτώσαμε κι αυτό και γενικά συμμαζέψαμε οικονομικά την επιχείρηση. Πλέον μπορούμε και πληρώνουμε τα τιμολόγια που μας έρχονται από τους προμηθευτές, ενώ πληρώνουμε και τους λογαριασμούς Δ.Ε.Η., μόνο αυτούς κι όχι τη ρήτρα, οπότε το πρόσημο είναι θετικό στο τέλος», συμπλήρωσε ακόμη στα όσα είπε στον «Ε» ο κ. Χρόνης.

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και φέτος μπήκαν οι βάσεις για να αλλάξει όλη η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Πραγματικά ξαναστήνεται κι αυτό το λέω με μεγάλο καμάρι…»

 «Είναι υγιής η επιχείρηση μας, καθώς πληρώνουμε τα τιμολόγια τον επόμενο μήνα. Το 2019 όταν ανέλαβα, είχαμε βρει μια επιχείρηση που δεν είχε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, με οφειλές σε Ι.Κ.Α. και εφορία. Βρήκαμε χρέη αρκετά, αλλά με τη βοήθεια των υπαλλήλων μπορέσαμε και συμμαζέψαμε αυτήν την κατάσταση, οπότε έχουμε μια πολύ καλή πορεία αυτή τη στιγμή και μάλιστα ευελπιστούμε ότι το 2023 από τη στιγμή που θα προχωρήσουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αντικατάσταση εξοπλισμού, θα πάμε ακόμη καλύτερα. Μόνο από το Α5, το κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων που ανακατασκευάστηκε πλήρως, έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 55 με 60%. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και φέτος μπήκαν οι βάσεις για να αλλάξει όλη η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Πραγματικά ξαναστήνεται κι αυτό το λέω με μεγάλο καμάρι. Αυτό έγινε σε συνεργασία με το προσωπικό, που με ζήλο και αυταπάρνηση αντιμετωπίζουν άμεσα ό,τι χρειαστεί», δήλωσε ακόμη ο Απόστολος Χρόνης.

«Ζητάμε 45 άτομα μόνιμο προσωπικό, γιατί πραγματικά μείναμε λίγοι…»

 Όσον αφορά το θέμα της έλλειψης προσωπικού, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας τόνισε: «Παραμένει το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού. Περιμένουμε εναγωνίως να δούμε τι θα γίνει με την προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών. Ζητάμε 45 άτομα μόνιμο προσωπικό, γιατί πραγματικά μείναμε λίγοι και σιγά σιγά θα αναγκαζόμαστε να βάζουμε εργολάβους μέσα στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Η προκήρυξη αυτή υποτίθεται ότι θα έβγαινε τον περασμένο Οκτώβριο. Μας υποσχέθηκε ο κ. Βορίδης ότι θα βγει η προκήρυξη αυτή μέσα στον Μάρτιο του 2023. Ελπίζω να προλάβουμε τις εκλογές, να βγει η προκήρυξη πριν από αυτές».

«Οι οφειλές από τα 5 εκ. ευρώ, έχουν πέσει στα 4 και μέσα σε αυτά έχουμε 1,5 εκ. ευρώ διακανονισμένες οφειλές…»

 Τέλος, σε σχέση τα ποσά που συνολικά έχει λαμβάνειν η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας από ανεξόφλητους λογαριασμούς, ο κ. Χρόνης σημείωσε: «Ο τουρισμός πήγε καλά στην πόλη μας κι ενώ τα καταστήματα το 2020 και το 2021 είχαν καταναλώσεις 100 κυβικών, φέτος έφτασαν στα 1.100 κυβικά. Όταν λοιπόν δουλεύει η αγορά έχει χρήματα και ο δήμος και οι επιχειρήσεις του. Οι πολίτες έχουν προβεί σε διακανονισμούς. Οι οφειλές από τα 5 εκ. ευρώ, έχουν πέσει στα 4 και μέσα σε αυτά έχουμε 1,5 εκ. ευρώ διακανονισμένες οφειλές».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...

Το Μουσικό Σχολείο θα ψάλλει τον Ακάθιστο Ύμνο στον ναό του Αγ. Νικολάου

Το Μουσικό Σχολείο της Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού...

Χιλιάδες επισκέπτες στην «North Aegean Boat Show 2024»

Εξαιρετικά υψηλή ήταν η επισκεψιμότητα της πρώτης έκθεσης «North...

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία...

Μ. Λαζαρίδης προς Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ: «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του...

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας φέρνει προβλήματα και πρόστιμα;

Για κάποιους κλάδους είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί Προβλήματα σε...