Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

1η Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας «Διάλογος»

Ημέρα:

spot_img

Τι είναι ο Διάλογος;

Ο Διάλογος αποτελεί μία μη ετεροκαθοριζόμενη από χρώματα, προσπάθεια μιας παρέας νέων ανθρώπων γεμάτων ανησυχία, με στόχο να υπερβούν τις σημερινές διχοτομήσεις στην ανθυγιεινή αρένα της πολιτικής, οικοδομώντας ιδέες, διεκδικώντας την υιοθέτηση τους και καταλήγοντας σε μια κοινή συνισταμένη με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης τους. Ταυτόχρονα αποτελεί τη κραυγή αγωνίας της νέας γενιάς να εκφραστεί με έναν δημιουργικό τρόπο.

Το συνέδριο

Ο Διάλογος αποτέλεσε ένα συνέδριο διάρκειας τριών ημερών (14-16/07/2017) όπου προσομοιώθηκαν οι διαδικασίες ενός Δημοτικού Συμβουλίου και διεξήχθη στην Καβάλα. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναλάβουν ένα ρόλο, συμμετέχοντας σε έναν κοινωνικό διάλογο, συζητώντας επί θεμάτων που αφορούν άρρηκτα την κοινωνία της Καβάλας και καταλήγοντας σε προτάσεις για την επίλυση των τοπικών ζητημάτων. Το συνέδριο ήταν ανοιχτό σε όλους τους φοιτητές από όλη την Ελλάδα που ενδιαφέρονταν να συζητήσουν για θέματα της καθημερινότητας και να εξοικειωθούν με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η προσομοίωση έλαβε την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και έλαβε την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και του Τ.Ε.Ι Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Ακαδημαϊκό χαρακτήρα προσέδωσαν στις διαδικασίες του συνεδρίου και τους ευχαριστούμε θερμά για την συμβολή τους οι καθηγητές:  Ο Δρ. Γεώργιος Γκαϊντατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης & Βιομηχανικής Οικολογίας στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ο Νικόλαος Θερίου, Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Αναπληρωτής Προέδρου Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και τέλος η καθηγήτρια  και Διευθύντρια της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής Παρούλα Νάσκου Περράκη η οποία στην ομιλία της κατά την έναρξη του Διαλόγου πρότεινε να ενταχθεί η παλαιά πόλη της Καβάλας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τρεις μέρες διαβουλεύσεων και αντιπαράθεσης κατάφεραν να αποφέρουν έμπρακτες και βιώσιμες λύσεις που ως στόχο είχαν την βελτίωση ορισμένων καθημερινών προβλημάτων που αφορούν την πόλη της Καβάλας. Νέες και φρέσκες ιδέες από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης στην οποία διαμένουν. Ιδέες που εάν κάποια στιγμή πραγματοποιηθούν, θα επιβεβαιώσουν ότι η πρώτη Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας «Διάλογος» ήταν ένας αληθινός και δημιουργικός διάλογος. Ένας διάλογος από φοιτητές που αγαπούν την πόλη τους, έχουν ιδέες, αλλά μέχρι τώρα τις εξέφραζαν μόνο σε φιλικές, κλειστές συζητήσεις. Επιτυχία του Διαλόγου είναι ότι αυτές οι ιδέες δεν έμειναν στις κλειστές ομάδες αλλά εκφράστηκαν δημόσια. Για την επιτυχία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα την Δήμαρχο Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα που μας εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή, την Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Μαρία Φρατζεσκάκη για την απεριόριστη βοήθεια της και τέλος τον Αντιπρόεδρο της ΔΗΜΟΦΕΛΕΙΑΣ κ. Δημήτρη Καζανίδη που ήταν αρωγός του εγχειρήματος μας από τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας.

Το μέλλον

Το αύριο για τον Διάλογο, δεν είναι τόσο ανήσυχο όσο ήταν η γέννηση του. Ο Διάλογος μπορεί να έγινε πράξη για μία φορά αλλά η στασιμότητα δεν αποτελεί επιλογή, το ζητούμενο πλέον είναι η προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα και η υπέρβαση αυτών μέσα στο χρόνο. Ο Διάλογος χρειάζεται να αποτελέσει εκείνον το χρήσιμο θεσμό μέσα στη πόλη της Καβάλας, ώστε ο διάλογος να είναι μία συνυφασμένη έννοια με τη πραγματικότητα. Επιπλέον ο Διάλογος καλείται αφού καθιερωθεί σε θεσμό για τη πόλη να πάρει νέα διάσταση. Καλείται να γίνει εκείνο το συνέδριο όπου έφηβοι, φοιτητές και νέοι, πανεπιστημιακοί αλλά και απλοί πολίτες θα βρίσκονται συχνότερα και όχι κάθε τέσσερα και πέντε χρόνια για να ασκήσουν απλά τα εκλογικά τους δικαιώματα. Θα αποτελέσει εκείνο το επιστημονικό συνέδριο όπου οι απλές ιδέες μαθητών, νέων με δημιουργικότητα και όραμα για το αύριο, φερέλπιδων πολιτών που βλέπουν κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές και εμπνευσμένων πανεπιστημιακών να συνδιαλέγονται και θα παράγουν εκείνο το ακαδημαϊκό και επιστημονικό αποτέλεσμα που θα δώσει την ελπίδα για την ανανέωση της πολιτικής πραγματικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Διάλογο μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας, www.dialogoskavala.com

Η οργανωτική επιτροπή του Διαλόγου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...